Зміст
- Бабусин рецепт
- Із солодким перцем
- Зелені помідори
- Квашені помідори
- З морквою
- У целофані
- Користь засолених помідорів
Щоб помідори вийшли смачними, гарними, відбирати плоди слід тугі та одного ступеню зрілості.Плодоніжки відривати, а зіпсовані відразу ж відбракувати. Зелені, бурі, червоні томати соляться окремо. Найкращими виходять бурі й рожеві помідори, бо червоні при бродінні часто лопаються. Бажано брати однакові за розміром плоди – так відбудеться рівномірне бродіння і засолені помідори вийдуть доброї якості. Найкраще підходять помідори-сливки – вони м’ясисті й у них товста шкірка. Тому вони не так деформуються при засолюванні.
Рецепти солінь господині обирають на власний смак: гострі, солоні, солодкі, з різними добавками. Тарою для помідорів слугують банки, бочки, каструлі, відра (краще емальовані). Найсмачніші помідори виходять у дубових бочках, які зберігаються в погребі.
Бабусин рецепт
- 1,5 кг червоних помідорів
- 1 стручок червоного перцю
- 50 г кропу
- селереа,
- петрушка,
- естрагон (можна й без нього) – по 15-20 г
- 3 листочки чорної смородини. (На трилітрову банку).
- Для розсолу:
- на 10 л води – 2,5-3 ст. ложки солі.
На дно чистої банки покласти 1/3 частини всієї зелені, попередньо помитої, щільно укласти помідори, перекладаючи прянощами. Залити розсіл. Банки, накриті капроновими кришками, поставити в приміщення з температурою повітря 15-20°С. Через 2 тижні поверхню помідорів звільнити від цвілі і піни. До горлечка банки долити свіжий сольовий розчин. Банки поставити у холодильник чи в прохолодне приміщення.
Із солодким перцем
- 10 кг помідорів
- 30 г часнику
- 150 г зелені кропу
- 250 г солодкого перцю
- 1-2 стручка гіркого перцю.
- Для розсолу:
- 8 л води
- 500 г солі.
Заздалегідь треба зробити розсіл, розчинивши сіль у воді. Дати йому відстоятися, потім процідити через тканину чи марлю, складену у кілька шарів. Болгарський перець вимити, розрізати навпіл, видалити насіння і порізати довгими скибочками. Кріп помити проточною водою.
У посудину викласти помідори, перекладаючи зеленню, часником, перцем. Залити розсолом. Залишити на 10-12 днів у теплому приміщенні. Після цього видалити з поверхні помідорів піну і цвіль, якщо вона утвориться. У ємкість долити розсіл, накрити та поставити у погріб.
Зелені помідори
- 10 кг зелених помідорів
- 200 г зелені кропу
- 200 г цукру
- 100 г листя чорної смородини.
- Для розсолу:
- 5 л води
- 250 г солі.
Заздалегідь приготований розсіл відстояти і процідити. Зелені помідори при солінні треба бланшувати. Невеликими партіями опускати їх у киплячу воду і бланшувати протягом 1-2 хвилин (без термічної обробки вони будуть дуже жорсткими). Відразу їх треба остудити під проточною водою.
Холодні помідори щільно укласти у посудину, перекладаючи зеленню. Насипати цукор, залити розсолом. Залишити у теплому місці для бродіння на тиждень. Потім долити свіжий розсіл, щільно накрити та прибрати у холодне місце.
Квашені помідори
Найбільш зручно це робити у п’ятилітровій емальованій каструлі. Її слід вимити содою і обдати окропом.
- 3 кг помідорів
- 2 л води
- 150 г солі
- 4-5 зубчиків часнику
- 1 гострий перець
- 1 пучок кропу
- хрін,
- листя вишні,
- смородини.
Частину листків, зелені і часнику покласти на дно каструлі. Викласти помідори: великі – на низ, дрібні – зверху. Накрити шаром зелені. Зверху придавити великою тарілкою.
Як вода закипить, всипати туди сіль і помішувати до її розчинення. Дати розсолу охолонути. Потім залити помідори поверх тарілки. Накрити каструлю кришкою і помістити в темне місце з кімнатною температурою. Через 2-4 місяці помідори будуть готові до споживання.
З морквою
Така закуска має відмінний смак і дуже вдале поєднання: морква чудово доповнює помідори.
- 10 кг помідорів
- 1 кг моркви
- 4 стручка гіркого перецю
- 3 головки часнику
- 500 г солі
- 10 л води
- кріп,
- лавровий лист.
У цьому рецепті плодоніжки від помідорів не відривають. Розкладають їх у банки, перешаровуючи тертою морквою, кропом, порізаними зубчиками часнику, перцем, лавровим листом. Для розсолу сіль розвести у 10 л води. Помідори у банках залити розсолом, накрити капроновими кришками і залишити у холодному місці. Перевіряти готовність можна вже через 12 днів.
У целофані
Це швидко, смачно та з мінімальною кількістю інгредієнтів. Таке засолювання називається холодним і готується без розсолу: 1 кг червоних помідорів укласти у целофановий пакет, засипати 1 ч. ложкою цукру і 1 ст. ложкою солі. Спеції (часник, перець, кріп, хрін) додаються за смаком. Целофановий пакет завꞌязати, добре потрясти, щоб всі інгредієнти рівномірно розмістилися і помістити ще в один пакет. Залишити у теплому місці. Через 2-3 дні помідори готові. За цей час вони виділять невелику кількість соку.
Користь засолених помідорів
Бактерії, які утворюються у момент бродіння, стають кисломолочними. Тому покращують роботу шлунку. Такі помідори корисні для імунітету. Ще вони знижують рівень цукру в крові, прискорюють обмін речовин, зміцнюють стінки судин і серцевий м’яз. У квашених помідорах зберігається основна кількість вітамінів, антиоксидантів.
Засолені помідори містять фосфор, калій, натрій, йод, магній, кальцій, залізо, цинк. Ще у складі такого помідора є кварцетин, який є природним антибіотиком. Завдяки йому помідори чинять протизапальну дію.
Віта КОНОВАЛЕНКО.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: