Зміст
- Печеня
- Кролик, тушкований у білому вині
- Кролик з картоплею в мультиварці
- Тефтелі з кролика для дітей
М’ясо кролика маложирне, дієтичне і дуже смачне. Готувати його можна і для дорослих, і для дітей.
Печеня
- 1 тушка кролика
- 1 л курячого бульйону
- 200 г варено-копченого бекону
- 100 г борошна
- 2 моркви
- 2 цибулини
- 4 черешка селери
- 3 лаврових листка
- 6-8 горошин духмяного перцю
- кілька гілочок кропу,
- петрушки,
- чебрецю
- 2-4 зубчики часнику
- рослинна олія для смаження,
- сіль,
- чорний мелений перець – за смаком.
Тушку добре промийте, видаліть зайвий жир і наріжте шматочками. Бекон наріжте дрібними кубиками. У глибокій каструлі розігрійте трохи рослинної олії. Обваляйте кожен шматок кролика в борошні, обсмажте з двох боків і перекладіть на тарілку. У каструлю відправте бекон і обсмажуйте при постійному помішуванні. Овочі очистіть і наріжте однаковими дрібними кубиками. Додайте в каструлю до бекону, добре перемішайте. Потім додайте чебрець, перемішайте і обсмажуйте вміст 10-15 хвилин. Після цього викладіть шматочки кролика в каструлю, все акуратно перемішайте і обсмажуйте ще приблизно 15 хвилин. Влийте в каструлю гарячий (теплий) курячий бульйон, зменште вогонь, посоліть, поперчіть і закрийте кришкою. Тушкуйте близько 1 години. При необхідності додайте ще бульйон. Нарубайте петрушку, кріп і кілька зубчиків часнику. Додайте у печеню зелень і часник за 5-10 хвилин до готовності. Викладіть печеню в глибокі тарілки разом з підливою.
Кролик, тушкований у білому вині
- 1300 г кролика
- 500 мл білого сухого вина
- 1 цибуля-порей
- 1 морква
- 1 цибулина
- 3 помідори
- 2 зубчики часнику
- 3 ст. ложки рослинної олії
- 2 ч. ложки коріандру (немеленого)
- 1 ч. ложка орегано сухого
- сіль і чорний мелений перець – за смаком
- вода в необхідній кількості.
Тушку промийте, обробіть і порційно наріжте. Овочі промийте і наріжте: цибулю – півкільцями, а моркву і цибулю-порей – кільцями. Помідори вимийте, наріжте великими шматочками. В каструлю влийте олію, додайте коріандр, орегано і прогрійте близько 2 хвилин. Потім додайте овочі та викладіть поверх них м’ясо. Влийте вино, вимкніть вогонь і залиште маринуватися під кришкою на 30 хвилин. Закрийте шматочками томатів м’ясо і залийте водою так, щоб вона повністю покрила весь вміст. Посоліть і поперчіть. Після закипання вогонь зменште до слабкого і тушкуйте 1 годину під кришкою. За 5 хвилин до готовності додайте до страви подрібнений часник.
Кролик з картоплею в мультиварці
- 1300 г кролика
- 500 г картоплі
- 200 г цибулі
- 150 г чорносливу без кісточок
- 50 г варено-копченого бекону
- 50 г печериць
- 100 мл червоного сухого вина
- 100 мл оливкової олії
- 2-3 зубчики часнику
- 2-3 лаврових листка
- сіль і чорний мелений перець – за смаком.
Картоплю очистіть, промийте і наріжте на шматочки. Чорнослив вимийте і просушіть. Тушку кролика обробіть на порційні шматочки, вимийте і обсушіть. М’ясо посоліть і поперчіть. Цибулю і часник очистіть, промийте. Наріжте цибулю чверть-кільцями, а часник подрібніть. Гриби вимийте і наріжте на 2 або 4 частини. Бекон наріжте соломкою, попередньо знявши шкірку. Протягом 10 хвилин на програмі «Смаження» розігрійте олію. У олію викладіть бекон, цибулю, гриби і смажте 10 хвилин. Після цього додайте кролика і смажте ще 10 хвилин. Потім введіть в мультиварку картоплю і чорнослив. Приправте сіллю і перцем, викладіть лавровий лист. Залийте вміст вином. Тушкуйте 1,5-2 години.
Тефтелі з кролика для дітей
- Для тефтельок:
- 1 кг кролика
- 1 булочка
- 200 мл молока
- 30 г розтопленого вершкового масла
- 1 цибулина
- 3 зубчики часнику
- сіль і чорний мелений перець – за смаком
- рослинна олія для смаження.
- Для соусу:
- 300 г сметани
- 2 ст. ложки томатної пасти.
Приготуйте тефтелі: булочку замочіть у молоці в окремому посуді. Хвилин через 10-15 відіжміть. З кролика зріжте все м’ясо. Цибулю очистіть, обполосніть і наріжте на кілька частин. Всі інгредієнти – цибулину, часник, булочку, розмочену в молоці, м’ясо кролика – пропустіть через м’ясорубку. У фарш влийте розтоплене масло, посоліть, поперчіть і ретельно вимісіть. Дайте фаршу відпочити 15-20 хвилин і сформуйте тефтельки. Готові тефтелі обсмажте на олії до рум’яної скоринки (смажити НЕ до готовності!)
Приготуйте соус: у сметану додайте томатну пасту, посоліть, спробуйте на смак і при необхідності додайте 1 ч. ложку цукру, щоб соус не був кислим, і трохи води.
Викладіть тефтельки в глибоку сковороду (або інший посуд) і залийте соусом так, щоб вони в ньому потонули на половину або трохи більше, накрийте кришкою і тушкуйте на слабкому вогні близько 30 хвилин.
Порада. Якщо ви готуєте такі тефтелі для дорослих, в соус можна додати чебрець і петрушку.
Ірина СЕЛЮТИНА.
- Щоб м’ясо кролика зробити м’яким і ароматним, його потрібно замаринувати на 2-3 години (у воді, сироватці або вині).
- Молодого кролика замочують тільки у воді або молочній сироватці.
- Якщо в рецепті є вино, не вибирайте для готування найдешевше, і тим більше щось на зразок винного напою на основі різних хімічних складових ідентичних натуральним. Це тільки зіпсує страву і ваш настрій.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: