Відповідаємо на запитання
Миколи Глущенка
з м. Харків.
Для заготівлі живців потрібно використовувати добре визрілу виноградну лозу. Спочатку оглядаємо і звертаємо увагу на зовнішні ознаки. При хорошому визріванні у лози ми бачимо природне і характерне для сорту забарвлення кори пагонів. При згинанні лоза потріскує, але не ламається, діафрагма має вигляд твердої перегородки такого ж кольору, як і деревина. Довжина міжвузлів – 5-12 см, діаметр – 7-12 мм – ось ідеальні розміри для живців.
Для новачків раджу робити пробу на вміст крохмалю в межах 8-10% по відношенню до абсолютно сухої ваги лози як свідоцтво про готовність до нарізки живців для розмноження. Для цього робиться поперечний розріз пагона і опускається у 1%-вий розчин йоду. Інтенсивно-синє забарвлення зрізу свідчить про те, що все нормально.
Буває, що ранні осінні заморозки пошкоджують очі. Тому восени перед заготівлею живців необхідно ретельно перевірити стан центральних і заміщуючих бруньок на однорічних пагонах. При пошкодженнях не більше 22% живці можна сміливо використовувати. А якщо пройшов листопад природним шляхом, то взагалі ніяких побоювань – давайте робити нарізку.
Живці краще заготовлювати з середньої частини лози (7-12-й вузли). В цьому випадку вихід саджанців на 29% вище.
Для заготівлі живців зрізуємо лози, які не потрібні в наступному році для формування куща винограду. Стандартна довжина живця 65 см. Але якщо дозволяє довжина лози, краще заготовлювати живці подвійної довжини. Така лоза краще зберігається взимку і при нарізці буде менше відходів. Зрізані з кущів лози в той же день, краще в той же час, очищають від вусиків і пасинків. Потім пов’язують їх в пучки по 100 штук (можна і більше), маркувати обов’язково.
Нарізають живець так, щоб верхній зріз був посередині міжвузля, а нижній – на 2 см від вузла. Нарізані живці пересипають вологою тирсою в поліетиленових мішках і укладають на зимове зберігання.
Зберігати можна в підвалах, земляних траншеях. В земляних траншеях проводять дезінфекцію 5%-вим мідним купоросом – і ґрунту, і живців шарами, пересипаючи вологою землею. До кінця зберігання немає більше ніяких турбот. При зберіганні в підвалі потрібно контролювати вологість і можливу появу цвілі. Після зберігання проводиться передпосадкова підготовка живців. Роблять оновлення зрізів, вимочку живців, кільцювання.
Підготував Олександр РОДНИЙ,
садівник, інженер-технолог.
м. Бахмут Донецької обл.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- З турботою про майбутній врожай
- Укорінення живців на воді
- Сонце у келиху
- Сорти винограду, з якими легко