У черешні та вишні гниють ягоди

У черешни и вишни гниют ягоды
Реклама

Читати російською мовою

Приємно сидіти навесні під пахучим, квітучим деревом
в очікуванні смачного врожаю. Проте щороку одне і те ж!
Біла черешня і вишня цвітуть добре, зав’язь відмінна,
а коли приходить час збирати врожай,
ягоди стають брудно-бурими, обсипаються і гниють.
У чому тут причина?
В. Я. МИХАЙСЬКИЙ.
с. Нові Петрівці,
Вишгородський р-н Київської обл.

Шановний Валерію Яковичу! Причина в тому, що дані сорти виявилися нестійкими до хвороб.

Ви не вказуєте, які сорти вишні та черешні ростуть у вас. Можу припустити, що жовта черешня – сорт Драгана жовта, який найбільш часто зустрічається на присадибних ділянках. Ось що пишуть, характеризуючи даний сорт: «Серед переваг сорту Драгана жовта можна виділити високу стабільну врожайність, а найсерйознішим недоліком вважається її схильність до ураження сірою плодовою гниллю».

Сіра гниль кісточкових може проявлятися в двох формах. Навесні, під час цвітіння, уражаються квітки, листя і пагони. Зараження відбувається через потрапляння спор грибка на квітки черешні (вишні). Спори проростають через зав’язь і потрапляють в судини пагонів. Квітки, листя, гілки мають вигляд обпалених вогнем, така форма називається «моніліальним опіком»).

Влітку хвороба продовжує розвиватися на плодах у вигляді сірої гнилі. Зараження плодів спочатку відбувається спорами від уражених моніліальним опіком суцвіть і пагонів. Також зараження може відбуватися від зимуючих «муміфікованих» плодів. В першу чергу заражаються пошкоджені комахами або механічно пошкоджені плоди. Зараження плодів гниллю може статися і без пошкодження шкірки плода, в разі тісного контакту здорового і зараженого. Хвороба починається з невеликої темної плями, яка швидко розростається і незабаром охоплює весь плід. Колір хворого плоду залежить від шкірки плоду, але м’якоть завжди стає бурою. Розвитку сірої гнилі сприяє волога прохолодна погода навесні в період цвітіння і влітку.

Заходи боротьби:

  1. Вирізування і спалювання пагонів, зів’ялих навесні після цвітіння.
  2. Збір і знищення гнилих і муміфікованих плодів восени і навесні.
  3. Хімічна обробка спеціальними препаратами проти моніліозу ранньою весною і протягом вегетаційного періоду. Щоб виключити зараження сірою гниллю, яка в останні роки призводить до втрати мало не всього врожаю (як ми спостерігали на багатьох черешнях в цьому році), перше обприскування одним із сучасних фунгіцидів (Вектра, Скор, Акробат МЦ, Хорус, Топаз, Стробі) слід проводити ще до цвітіння – у фазі рожевого пуп’янка (витрата препаратів – за інструкцією). А друге обприскування – відразу після цвітіння. А зараз – в середині літа – обробки вже марні.
  4. Вирощування сортів вишні та черешні, стійких до моніліозу та інших захворювань. Серед сортів вишні такими є: Мелітопольська десертна, Очікування, Пустунка, Шанс та інші. Черешня Анонс, Бірюза, Валерій Чкалов, Дар Млієва, Жовта Мліївська, Нектарна та інші. При виборі сорту вишні і черешні враховуйте, що багато з них самобезплідні та вимагають іншого сорту в якості запилювачів. Також необхідно враховувати зимостійкість сортів, згідно з вашим регіоном.

На запитання читачів відповідав
Олександр БОБИР,
м. Миргород Полтавської обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ