Зміст
- Пончики до чаю
- Квасоля зі сливами
- «Медовик» на пиві
- Пиріг з яблуками
- Здоба з виноградом
- Омлет, фарширований варенням
Згадайте, які дні у вас «найсолодші» у році, ну коли ви їсте найбільше солодощів? І не тільки ви, але і ваші діти та батьки, сусіди і колеги, родичі далекі й близькі, друзі та приятелі, знайомі і не дуже. Звичайно ж, це час новорічних свят. У різдвяні канікули, здається, усе повітря просочене солодким. В який дім не прийдеш – на чаювання запрошують, за солодкий стіл саджають, тортики та тістечка пропонують. Звичайно ж, про себе ви нервово підраховуєте калорії, але встояти перед спокусою ох як непросто! Щоб полегшити вам завдання, пропонуємо рецепти десертів не занадто обтяжливих для організму і, в той самий час, смачні і прості в приготуванні.
Пончики до чаю
Змішуємо 0,5 кг сиру, 6 ст. ложок цукру, 8 ст. ложок (з гіркою) борошна, присолюємо, додаємо 0,5 ч. ложки соди. Добре вимішуємо і формуємо маленькі кульки, обсмажуємо у великій кількості рослинної олії. Готові пончики посипаємо цукровою пудрою.
Квасоля зі сливами
На ніч замочуємо 0,5 склянки квасолі, відварюємо її в підсоленій воді і пропускаємо через м’ясорубку. Із слив видаляємо кісточки і розрізаємо їх на часточки, посипаємо цукром. Змішуємо з квасолею, заливаємо соусом з 2 ст. ложок сметани, 2 ст. ложок майонезу. Запікаємо в розігрітій духовці до готовності.
«Медовик» на пиві
- 3-4 склянки борошна
- 3 ст. ложки меду
- 2 склянки цукру
- 200 г вершкового масла (маргарину)
- 1 ч. ложка соди
- 3 склянки сметани
- 4 яйця
- 1 склянку пива
- 1 склянку подрібнених горіхів
- 1 ч. ложка кориці
- 1 ст. ложка желатину.
У мед додайте корицю і нагрійте. Розм’якшене вершкове масло розітріть з половиною цукру і жовтком. Додайте теплий мед і знову розітріть. В отриману масу додайте 2 склянки сметани, пиво, борошно і соду, замісіть тісто. Воно має вийти густим, як сметана. Збийте білки і введіть в тісто разом з горіхами. Випікайте в розігрітій до 180°С духовці. Готовий корж розрізати на 2 частини і змастіть їх кремом. Для крему збийте решту сметани і цукру, додайте розпущений желатин.
Пиріг з яблуками
- Начинка: 5 великих яблук вимити, обсушити, нарізати часточками товщиною 5-7 мм
- Тісто:
- 4 яйця
- 250 г цукру
- 100 г сметани
- 100 г м’якого вершкового масла (або хорошого маргарину)
- 100 г кефіру
- 2,5-3 склянки борошна
- 1 ч. ложка (без верху) соди
- ванілін або цедру лимона (за бажанням).
Жовтки збити з 200 г цукру, додати м’яке масло (маргарин), сметану і добре перемішати. Влити кефір частинами. Потім всипати борошно з содою, цедрою лимона (можна замінити лимонною кислотою). Борошна сиплемо стільки, щоб тісто було не дуже густе, як на оладки. Виливаємо його на деко або у велику сковороду. Часточки яблук рівномірно занурюємо в тісто як можна глибше. Присипаємо цукром. Пиріг поміщаємо в розігріту до 180°С духовку на 40 хвилин. Поки печеться пиріг, збийте яєчні білки до густої піни, а потім ще з цукром хвилин 10. Готовий пиріг прикрашаємо білками, які можна розрівняти, викласти у вигляді кульок і т. п. Виходить смачно і красиво!
Здоба з виноградом
- Тісто:
- 500 г борошна
- 2 яйця
- 1 ч. ложка розпушувача
- 250 г вершкового масла
- 150 г цукру.
- Начинка:
- 1,5 кг винограду
- 50 г меленого мигдалю
- 1 ч. ложка кориці.
- Заливка:
- 4 яйця
- 60 г цукру
- 200 г сметани
- 4 ст. ложки жирних вершків
- 2 ст. ложки виноградного соку
- 1 ст. ложка цукрової пудри.
Борошно змішайте з розпушувачем і просійте гіркою, посередині зробивши поглиблення. Вбийте яйця, охолоджене масло натріть на тертці, посипте цукром і швидко порубайте ножем. Потім вимісіть тісто руками, скачайте в кулю, загорніть в харчову плівку і покладіть в холодильник на 30 хвилин. Виноград вимити, обсушити, розрізати ягоди навпіл і видалити за необхідності кісточки. Потім 1/2 тіста розкачайте і викладіть на змащене жиром деко, зробивши бортик. Наколіть тісто виделкою в декількох місцях і випікайте 10 хвилин в розігрітій до 200°С духовці. Остудіть. Розкачайте тісто, наріжте смужки шириною 1 см, скрутіть джгутиками і розкладіть по периметру пирога. Підготовлену основу посипте мигдалем і корицею, викладіть ягоди. Приготуйте заливку: змішати яйця, цукор, сметану, вершки, виноградний сік і залийте начинку. Випікайте ще 40-50 хвилин. Потім охолодіть і посипте цукровою пудрою.
Омлет, фарширований варенням
Перемішайте віночком 2 яйця з 30 мл 10%-вих вершків. Додайте 1 ч. ложку цукру, дрібно нарізану цедру 0,5 лимона, щіпку солі і знову перемішайте. На сковороді розтопіть 10 г вершкового масла і вилийте яєчно-молочну суміш, накрийте кришкою і зменшіть вогонь. Коли маса знизу підсмажиться, а зверху загусне, на середину покладіть 2 ст. ложки ягідного варення, закрийте з двох сторін загусла яєчною масою. Переверніть швом вниз і досмажте. Готовий омлет посипати цукровою пудрою і полити ягідним соусом.
Рецептами солодких страв
з читачами «Хазяїна» ділилися:
Є. В. Віннікова (м. Харків),
В. Г. Бессараб (м. Мелітополь Запорізької обл.)
і З. А. Пішеніна (сел. Рівне, Очаківський р-н
Миколаївської обл.).
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Рибний день
- Корисні солодощі: пальчики оближеш
- Бариня-капуста. Страви на кожен день і заготівлі на зиму
- Пальчики дріжджові з повидлом