Пальчики дріжджові з повидлом

0
52
Пальчики дрожжевые с повидлом

Читати російською мовою

Зміст

  1. Пальчики
  2. Торт «морквяний»
  3. «Азу» по-татарському

Пальчики

  • 250 г сметани
  • 250 г вершкового масла (можна взяти маргарин)
  • 3 яйця
  • 30 г свіжих дріжджів
  • 400-500 г борошна (дивитися за консистенцією тіста, воно повинно бути еластичним і не прилипати до рук)
  • 1 пакетик ванільного цукру
  • щіпка солі
  • повидло.

Відразу займемося дріжджами. Щоб тісто вийшло пишним – їх потрібно розпустити. Для цього в невеликій кількості теплої, кип’яченої води або молока розкришимо дріжджі. Залишимо на час.

Масло (холодне) з’єднуємо з борошном і перетираємо.

Додаємо холодну сметану, дріжджі, перемішуємо все ложкою. Після чого руками місимо тісто.

Тісто ділимо на 6 частин («колобків»), загортаємо в харчову плівку і відправляємо в холод на 20-30 хвилин.

Дістаємо один «колобок» (інші поки в холодильнику), розгортаємо в круглий пласт товщиною 0,5 см. Пласт розрізаємо на 8 частин (трикутників).

На широку ділянку кожного трикутника кладемо повидло. Загортаємо від краю до центру. Змащуємо пальчики розтопленим вершковим маслом, посипаємо цукром.

Викладаємо на деко, застелене пергаментним папером (змащувати маслом непотрібно) і відправляємо в заздалегідь розігріту до 180 С° духовку. Витримуємо 20-30 хвилин до зарум’янювання.

Ну просто пальчики оближеш! Приємного чаювання!

Торт «морквяний»

Морквина і торт – що може бути спільного у цих слів… А, виявляється, є. Спробувавши одного разу в гостях, тепер печу ці ласощі майже кожні вихідні: до приходу гостей та й просто до вечірнього чаювання в колі сім’ї.

  • 4 свіжих і охолоджених обов’язково яйця
  • 2 склянки цукру
  • 2 склянки борошна
  • 6-7 морквин середнього розміру (натерта на тертці і віджата від соку, повинно вийти 2 склянки)
  • 2 ст. ложки какао
  • 1 ч. ложка соди (погасити оцтом)
  • крем
  • горіхи
  • чорнослив.

Приготування кексу:

Збити з цукром яйця до однорідної консистенції.

Моркву натерти, віджати сік.

З’єднати збиті яйця з морквою. Добре перемішати.

Додати просіяне борошно, 2 ст. ложки какао, 1 ч. ложку погашеної соди. Все ретельно перемішати.

За бажанням в тісто можна додати горіхи і чорнослив.

Тісто перелити в форму для запікання (я використовую силіконову, її непотрібно змащувати і випічку легко можна витягти) і поставити в заздалегідь розігріту до 180°С духовку. Випікати приблизно протягом 1 години. (Можна визначати готовність зубочисткою).

Витягнути і остудити. Розрізати кекс, щоб вийшло два коржа. Кожен змастити кремом (рецепти крему дивіться нижче) і з’єднати. Також рясно кремом змастити боки торта. Зверху можете змастити торт шоколадною помадкою (змішати 3 ст. ложки какао, 2 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки сметани; поставити на повільний вогонь і, помішуючи, доварити до повної однорідності хвилин 5. Зняти з вогню, остудити, намазати виріб). Поставити торт в холодильник не менше ніж на 8 годин.

Крем (варіант 1):

  • 400 г сметани (бажано домашньої)
  • 1 склянка цукру
  • 0,5 ч. ложки цедри лимона.

Збити міксером (блендером).

Заварний лимонний крем (варіант 2):

  • 2 яєчних жовтки
  • 80 г цукру
  • 40 г борошна
  • 250 мл молока
  • цедра 1 лимона.

Влити в каструлю молоко. Додати цедру і трохи підігріти.

Збити жовтки з цукром, додати борошно і перемішати до однорідності.

Отриману масу додати в каструлю з молоком.

Варити на повільному вогні, помішуючи, 10-15 хвилин. (Маса добре загусне вже після того, як повністю охолоне).

Одного разу вирішила як зазвичай приготувати печеню. У холодильнику виявила малосольні огірочки і вирішила поекспериментувати – додати їх у печеню. Цікаво ж, яким на смак вийде таке поєднання… Пізніше виявилося, я приготувала татарську страву…

«Азу» по-татарському

  • 500 г свинини
  • 500 г картоплі
  • 3-4 малосольних огірка середнього розміру
  • 2 помідори
  • 1 ст. ложка томатної пасти (якщо не сезон, можна використовувати тільки томатну пасту – 3-4 ст. ложки)
  • 2 зубчики часнику
  • сіль
  • чорний мелений перець
  • червоний гострий перець – за смаком.

Можна використовувати додатково ваші улюблені трави та спеції. Так як варіантів цієї страви багато і ми готуємо не за класичним рецептом.

Я готую печеню в духовій шафі. Тому підготуємо казан або іншу жароміцну глибоку каструлю.

М’ясо ріжемо кубиками і кладемо в казан, змащений олією. Відправляємо в духовку тушкуватися, приблизно 40 хв. (Якщо берете яловичину – довше).

Тим часом ріжемо цибулю, помідори, огірки кубиками. Викладаємо на змащену олією сковороду, хвилин 5 тримаємо на вогні, помішуючи. Потім додаємо томатну пасту і тушкуємо 5-10 хвилин під закритою кришкою.

Нарізаємо кубиками картоплю. Відправляємо її до м’яса і тушкуємо до напівготовності картоплю.

Додаємо тушковані овочі в казан до м’яса і картоплі. Видавлюємо часник. Солимо, перчимо. Додаємо свої трави і спеції. Тушкуємо 10 хвилин.

Дуже смачна і ситна страва. Смачного!

Вікторія МАЛИНОВСЬКА.
м. Миколаїв.
Фото автора.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ

Пожалуйста, оставьте свой комментарий
Пожалуйста, введите здесь свое имя