Зміст
Пальчики
- 250 г сметани
- 250 г вершкового масла (можна взяти маргарин)
- 3 яйця
- 30 г свіжих дріжджів
- 400-500 г борошна (дивитися за консистенцією тіста, воно повинно бути еластичним і не прилипати до рук)
- 1 пакетик ванільного цукру
- щіпка солі
- повидло.
Відразу займемося дріжджами. Щоб тісто вийшло пишним – їх потрібно розпустити. Для цього в невеликій кількості теплої, кип’яченої води або молока розкришимо дріжджі. Залишимо на час.
Масло (холодне) з’єднуємо з борошном і перетираємо.
Додаємо холодну сметану, дріжджі, перемішуємо все ложкою. Після чого руками місимо тісто.
Тісто ділимо на 6 частин («колобків»), загортаємо в харчову плівку і відправляємо в холод на 20-30 хвилин.
Дістаємо один «колобок» (інші поки в холодильнику), розгортаємо в круглий пласт товщиною 0,5 см. Пласт розрізаємо на 8 частин (трикутників).
На широку ділянку кожного трикутника кладемо повидло. Загортаємо від краю до центру. Змащуємо пальчики розтопленим вершковим маслом, посипаємо цукром.
Викладаємо на деко, застелене пергаментним папером (змащувати маслом непотрібно) і відправляємо в заздалегідь розігріту до 180 С° духовку. Витримуємо 20-30 хвилин до зарум’янювання.
Ну просто пальчики оближеш! Приємного чаювання!
Торт «морквяний»
Морквина і торт – що може бути спільного у цих слів… А, виявляється, є. Спробувавши одного разу в гостях, тепер печу ці ласощі майже кожні вихідні: до приходу гостей та й просто до вечірнього чаювання в колі сім’ї.
- 4 свіжих і охолоджених обов’язково яйця
- 2 склянки цукру
- 2 склянки борошна
- 6-7 морквин середнього розміру (натерта на тертці і віджата від соку, повинно вийти 2 склянки)
- 2 ст. ложки какао
- 1 ч. ложка соди (погасити оцтом)
- крем
- горіхи
- чорнослив.
Приготування кексу:
Збити з цукром яйця до однорідної консистенції.
Моркву натерти, віджати сік.
З’єднати збиті яйця з морквою. Добре перемішати.
Додати просіяне борошно, 2 ст. ложки какао, 1 ч. ложку погашеної соди. Все ретельно перемішати.
За бажанням в тісто можна додати горіхи і чорнослив.
Тісто перелити в форму для запікання (я використовую силіконову, її непотрібно змащувати і випічку легко можна витягти) і поставити в заздалегідь розігріту до 180°С духовку. Випікати приблизно протягом 1 години. (Можна визначати готовність зубочисткою).
Витягнути і остудити. Розрізати кекс, щоб вийшло два коржа. Кожен змастити кремом (рецепти крему дивіться нижче) і з’єднати. Також рясно кремом змастити боки торта. Зверху можете змастити торт шоколадною помадкою (змішати 3 ст. ложки какао, 2 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки сметани; поставити на повільний вогонь і, помішуючи, доварити до повної однорідності хвилин 5. Зняти з вогню, остудити, намазати виріб). Поставити торт в холодильник не менше ніж на 8 годин.
Крем (варіант 1):
- 400 г сметани (бажано домашньої)
- 1 склянка цукру
- 0,5 ч. ложки цедри лимона.
Збити міксером (блендером).
Заварний лимонний крем (варіант 2):
- 2 яєчних жовтки
- 80 г цукру
- 40 г борошна
- 250 мл молока
- цедра 1 лимона.
Влити в каструлю молоко. Додати цедру і трохи підігріти.
Збити жовтки з цукром, додати борошно і перемішати до однорідності.
Отриману масу додати в каструлю з молоком.
Варити на повільному вогні, помішуючи, 10-15 хвилин. (Маса добре загусне вже після того, як повністю охолоне).
Одного разу вирішила як зазвичай приготувати печеню. У холодильнику виявила малосольні огірочки і вирішила поекспериментувати – додати їх у печеню. Цікаво ж, яким на смак вийде таке поєднання… Пізніше виявилося, я приготувала татарську страву…
«Азу» по-татарському
- 500 г свинини
- 500 г картоплі
- 3-4 малосольних огірка середнього розміру
- 2 помідори
- 1 ст. ложка томатної пасти (якщо не сезон, можна використовувати тільки томатну пасту – 3-4 ст. ложки)
- 2 зубчики часнику
- сіль
- чорний мелений перець
- червоний гострий перець – за смаком.
Можна використовувати додатково ваші улюблені трави та спеції. Так як варіантів цієї страви багато і ми готуємо не за класичним рецептом.
Я готую печеню в духовій шафі. Тому підготуємо казан або іншу жароміцну глибоку каструлю.
М’ясо ріжемо кубиками і кладемо в казан, змащений олією. Відправляємо в духовку тушкуватися, приблизно 40 хв. (Якщо берете яловичину – довше).
Тим часом ріжемо цибулю, помідори, огірки кубиками. Викладаємо на змащену олією сковороду, хвилин 5 тримаємо на вогні, помішуючи. Потім додаємо томатну пасту і тушкуємо 5-10 хвилин під закритою кришкою.
Нарізаємо кубиками картоплю. Відправляємо її до м’яса і тушкуємо до напівготовності картоплю.
Додаємо тушковані овочі в казан до м’яса і картоплі. Видавлюємо часник. Солимо, перчимо. Додаємо свої трави і спеції. Тушкуємо 10 хвилин.
Дуже смачна і ситна страва. Смачного!
Вікторія МАЛИНОВСЬКА.
м. Миколаїв.
Фото автора.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Багатство чорних зерен
- Цілюща обліпиха
- Барбарис: корисні властивості та заготівля
- Фаворит осіннього столу