Фаворит осіннього столу

0
80
Тыква - фаворит осеннего стола
Фото GettyImages

Читати російською мовою

Зміст

  1. Гарбуз – скарбниця здоров’я
  2. Крем-суп
  3. Каша із пшоном 
за давнім рецептом
  4. Запечений гарбуз 
у вершках
  5. Гарбуз із яблуками
  6. Запіканка із гарбуза, 
яблук, горіхів і меду
  7. Пряні шматочки гарбуза
  8. Оладки
  9. Суфле
  10. Кекси
  11. Лате
  12. Гарбузам у погребі не місце

Головним овочем нинішньої пори є гарбуз. Наразі на городах на сонці гарбузові сімейства догрівають свої жовті боки. Користь цього овочу часто недооцінюється. Окрім каші, з гарбуза можна приготувати запіканку, суп-пюре, салат, млинці, котлети, кисіль, лате, пиріжки із гарбузовою начинкою, варення, ще його запікають з медом, фарширують з родзинками і маком.

Гарбуз – скарбниця здоров’я

Цей овоч за вмістом корисних речовин перевершує багато городніх культур. Адже містить всі вітаміни і мікроелементи, які необхідні для нормального функціонування організму людини. У складі гарбуза є такі важливі елементи як калій, кальцій, натрій, магній, фосфор, цинк, фтор та вітаміни А, С, РР, група В, а також рідкісні вітаміни К і Т. Саме останній нормалізує обмін речовин та допомагає засвоювати важку їжу. Тож після їжі не зайве з’їсти кілька шматочків гарбуза.

У м’якоті міститься чимало пектинів, які нормалізують функції кишківника, виводять з організму токсини, холестерин. Завдяки багатому вмісту клітковини дієтологи рекомендують цей помаранчевий плід при ожирінні та схудненні.

Гарбуз допомагає при печії. Покращує водно-сольовий обмін. Завдяки вмісту калію корисний при захворюванні серцево-судинної системи, нормалізує кров’яний тиск і зміцнює стінки судин. Його варто споживати при анемії, бо гарбуз – серед чемпіонів по вмісту заліза. Корисний він і для покращення зору. Гарбуз захищає і зміцнює імунітет – завдяки вмісту в ньому вітаміну С, овоч добре протистоїть вірусним захворюванням. А ще він пригнічує ріст туберкульозної палички.

Свіжовичавлений гарбузовий сік – 
відмінний сечогінний і послаблюючий засіб. Цей напій рекомендується приймати під час стресів та осінньої депресії. Гарбузові каші варто вживати при запаленні і цирозі печінки, печінкових набряках, хронічному гепатиті.

Цей помаранчевий овоч добре підвищує життєвий тонус, благотворно впливає на нервову систему та допомагає при безсонні. Споживаючи гарбуз, покращується стан шкіри, нігтів, волосся і гальмується процес появи зморшок.

Крем-суп

Хоч це дещо незвично, зате смачно та поживно.

  • 700 г м’якоті гарбуза
  • 3 картоплини
  • 700 мл овочевого бульйону (або води)
  • 1 цибулина
  • рослинна олія
  • гілочка розмарину.

Очищені овочі нарізати кубиками, викласти їх у сотейник, додати гілочку розмарину, кілька ложок рослинної олії, трохи бульйону. Тушкувати овочі, доки вони не стануть м’якими. З овочів прибрати розмарин та подрібнити їх блендером. Отримане пюре перекласти у каструлю і, перемішуючи його, потроху влити бульйон та посолити. Довести масу до кипіння й зняти з вогню. За бажанням у готовий суп можна додати трохи гарбузового насіння і сметани.

Каша із пшоном 
за давнім рецептом

  • 1 кг м’якоті гарбуза
  • 100 г пшоняної крупи
  • 0,5 л молока
  • жменя родзинок
  • щіпка ванілі
  • цукор за – 
смаком.

При бажанні можна додати пів чайної ложки кориці. Готувати гарбузову кашу зовсім просто: промиту пшоняну крупу залити достатньою кількістю води, довести до кипіння, потім воду злити, залити крупу свіжою водою на два пальці вище пшона, варити на невеликому вогні до готовності. Гарбуз залити водою і зварити до м’якості, потім розім’яти його як пюре. Додати до гарбуза пшоняну кашу, залити її молоком, вкинути вимиті родзинки (їх бажано потримати залитими у воді аби вони були соковитіші), ваніль, корицю і цукор. Варити все це на повільному вогні близько 5 хвилин. Особливого смаку така страва набуде, коли її приготувати в печі та ще й у глиняному посуді.

Гарбузова каша вариться також із рисовою, кукурудзяною та манною крупою. Виходить теж смачно.

Запечений гарбуз 
у вершках

Ця страва за смаком виходить не солона і не солодка. Тому за бажанням можна додати більше солі чи цукру.

  • 1 середній гарбуз
  • 1 склянка вершків (30%)
  • 2 яйця
  • 2 ст. ложки панірувальних сухарів
  • рослинна олія,
  • сіль – за смаком.

Помитий гарбуз очистити від шкірки, розрізати, видалити серцевину, нарізати тоненькими (приблизно 1 см) скибочками. Щоб приготувати соус, треба добре перемішати вершки з яйцями і трохи посолити.

Розігріти духовку до 180°С. Для запікання злегка змастити рослинною олією і викласти в один шар скибочки гарбуза. Зверху посипати панірувальними сухарями і залити соусом з вершків. При бажанні зверху можна посипати тертим сиром. Поставити страву запікатися у духовку, доки гарбуз не стане м’яким.

Гарбуз із яблуками

Швидко і просто.

  • 400-500 г гарбуза
  • 3-4 великих яблука кисло-солодких сортів
  • цукор – за смаком
  • півсклянки води.

Очищений гарбуз ріжеться середніми шматочками, яблука без шкірки і серцевини теж нарізати шматочками. У жаростійку форму по черзі висипають гарбуз і яблука. З цукру і води зварити солодкий сироп, яким залити вміст форми. Такий десерт у духовці готуватиметься 30-40 хвилин.

Запіканка із гарбуза, 
яблук, горіхів і меду

Така страва швидко стає улюбленою серед дітей і дорослих. Вона смачна із сметаною, варенням та медом.

  • 500 г гарбуза
  • 200 г сиру
  • 4 ст. 
ложки манної крупи
  • 2 яблука
  • 2 яйця
  • 100 г волоських горіхів
  • 50 г родзинок
  • 30 г вершкового масла
  • 3 ст. ложки цукру
  • 1 ст. ложка меду
  • сіль – за смаком.

Перед приготуванням залити родзинки водою на 20 хвилин. Горіхи мають бути підсушеними і подрібненими. Очищені гарбуз і яблука нарізати кубиками. Міксером збити яйця, сіль і цукор. Додати у них манну крупу та знов збити й залишити на 20 хвилин, доки манка набухне.

Перетертий через сито сир додати до яєць, добавити мед і збити суміш до однорідної консистенції. Частину отриманого тіста викласти у змащену маслом і посипану манкою форму для випікання. Покласти шар гарбуза і яблук, посипати родзинками і горіхами. Зверху викласти тісто. Запіканку помістити у розігріту до 180°С духовку на 40 хвилин

Пряні шматочки гарбуза

Ці хрусткі брусочки гарбуза навряд чи залишать байдужими навіть тих, хто не фанат цього овочу.

  • 1 гарбуз
  • 2 ст. ложки оливкової олії
  • 3 ст. ложки спеції карі
  • по 0,5 ч. ложки прованських трав,
  • паприки сушеної солодкої та сушеного часнику
  • 1 ч. ложка солі.

Очищений гарбуз порізати на тонкі шматочки, як на картоплю фрі. Змастити оливковою олією, змішати з усіма спеціями. Викласти інгредієнти на деко, застелене пергаментом. Запікати приблизно 30 хвилин при температурі 180°С. Щоб гарбуз не приклеївся до пергаменту, можна у процесі запікання його легенько перемішати.

Оладки

  • 400 гр гарбуза
  • 3 яйця
  • 1,5 склянки борошна
  • 2 ст. ложки сметани
  • 1 ст. ложка цукру
  • сода,
  • олія.

Очищений гарбуз без насіння та серцевини натерти на дрібній тертці. З отриманої маси вичавити зайвий сік. До гарбуза додати яйця, сметану, борошно, цукор та соду. Добре перемішати інгредієнти – їх консистенція має бути така, як на оладки. Гарбузові млинці можна смажити на сковорідці з невеликою кількістю олії (після смаження їх варто викласти на паперовий рушник, щоб позбутися жиру) або запікати у духовці. Смакують гарбузові млинці із сметаною.

Суфле

Цей солодкий десерт належить до найсмачніших ласощів із гарбуза, який стає улюбленим. Ніжне гарбузове суфле просто тане у роті.

  • 900 г гарбуза
  • 150 г цукру
  • 200 г 
вершків
  • 4 яйця
  • 10 г меленого імбиру
  • кориця,
  • гвоздика,
  • кокосова стружка.

Нарізаний гарбуз запекти у духовці, а потім зробити з нього пюре. Яйця збити з цукром до утворення піни, додати до них гарбузове пюре, вершки і прянощі. Всі складові добре перемішати, викласти у вогнетривку ємкість і запікати у духовці при 200°С. Через 20 хвилин температуру знижують на 20°С та запікають ще близько 15-20 хвилин. Потім суфле охолоджують і посипають кокосовою стружкою. Прикрасити страву також можна будь-якими горіхами, свіжими ягодами, цукровою пудрою, корицею.

Кекси

Гарний варіант не лише для сімейного чаювання, а й для святкового столу.

  • 500 г гарбуза
  • 50 г вершкового масла
  • 2 ст. ложки меду
  • 1 яйце
  • 1/4 склянки цукру
  • 1/2 склянки борошна
  • 1/3 ч. ложки соди
  • горіхи, родзинки.

У глибокій посудині змішати м’яке масло, цукор, мед, яйце. Додати подрібнений на тертці гарбуз, соду і борошно. Всі складові збити міксером, додати горіхи і родзинки та розподілити по формочках. Випікати кекси при температурі 200°С не більше 20 хвилин.

Лате

Для приготування цього дивовижного напою, смак якого виправдовує всі очікування, знадобляться: гарбузовий сироп, молоко, міцна кава, а за бажанням ще й збиті вершки та кориця.

  • 1,5 склянки води
  • 1,5 склянки цукру
  • 1/3 склянки гарбузового пюре
  • 100 мл молока
  • 80 мл кави еспресо
  • 1,5 ч. ложки кориці
  • 1 ч. ложка мускатного горіха
  • 0,5 ч. ложки гвоздики
  • 0,5 ч. ложки меленого імбиру.

Насамперед слід приготувати гарбузовий сироп. У сотейник налити воду та всипати цукор. Додати мелену корицю, гвоздику, мускатний горіх та імбир. Поставити сотейник на вогонь. Як складові у ньому закиплять, додати гарбузове пюре. Варити вміст сотейника, доки продукти не зменшаться удвічі або і втричі. Отриманий сироп процідити крізь сито.

В окрему посудину влити кілька чайних ложок сиропу, додати молоко і збити масу блендером до утворення пінки. Перелити молоко із сиропом у чашку, з якої будемо пити лате, влити каву еспресо, зверху додати збиті вершки та корицю.

Гарбузам у погребі не місце

Щоб смакувати гарбузовими стравами якнайдовше, ці плоди треба правильно зберігати. Гарбузи не варто тримати у погребі – їм холод не підходить. До того ж там занадто вогко, і гарбуз швидко загниває. Їх краще тримати у будинку чи на веранді.

Гарбузи при правильній зимівлі можуть зберігатися до весни. Вони мають бути неушкодженими, неподряпаними, з цілою плодоніжкою. Найкраще гарбузи тримати у сухих приміщеннях з температурою 5-10°С.

Гарбузи варто розкласти плодоніжками догори і бажано, щоб вони не торкалися один одного. Якщо вдарять сильні морози, то треба підстелити шар соломи чи сіна під плоди і так прикрити зверху. Дехто з господарів практикує таке: подряпини замазують зеленкою, вони засихають і такі плоди теж довго зберігаються.

Віта КОНОВАЛЕНКО.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ

Пожалуйста, оставьте свой комментарий
Пожалуйста, введите здесь свое имя