Аромати літа збережемо на зиму

0
26
Аромати літа збережемо на зиму

Зміст

  1. Закриваємо кабачки
  2. Огірки на будь-який смак
  3. Огірки з яблуками
  4. Закриваємо яблука

Здавалося, ще зовсім недавно ми раділи першим зірваним огіркам і кабачкам, а вже настає пора робити овочеві заготівлі на зиму. Хтось використовує класичні рецепти, хтось придумує свої, оригінальні.

Закриваємо кабачки

З селерою…

Кабачки (1 кг) очищаю від шкірки, нарізаю дрібними кубиками (зі стороною 1 см), викладаю в високу сковороду, скроплюю олією і запікаю до м’якості в духовці. Шаткую зелень селери, коренеплід нарізаю тонкою соломкою і обсмажую на олії. З’єдную овочі, додаю томатну пасту (100 г), сіль (за смаком) і знову ставлю в духовку на 15 хвилин. Готову ікру розкладаю в стерилізовані літрові банки, прогріваю їх у киплячій воді (30 хвилин) і закручую кришками (я використовую європейські). Закутую під ковдрою до повного охолодження.

…і перцем

Томатну пасту (200 г), цукор і рослинну олію (по 1 склянці) розміщую в каструлю і варю на невеликому вогні 10 хвилин. Кладу в маринад нарізані дрібними кубиками кабачки (2 кг) і цибулю (300 г), готую ще 10 хвилин. Потім додаю солодкий перець (6 штук), також нарізаний дрібними кубиками, і кип’ячу ще 10 хвилин. Всипаю сіль (1 ст. ложку з гіркою), подрібнені помідори (1 кг), варю 7-8 хвилин, вливаю 2 ст. ложки оцту і доводжу до готовності протягом 2-3 хвилин. Гарячу масу розкладаю у півлітрові банки і відразу закручую кришками.

Н. Г. НЕЛЮБ.
м. Ізюм Харківської обл.

Огірки на будь-який смак

Малосольні

На дно 3-літрової банки покладіть листя хрону, вишні та чорної смородини, щільно укладіть огірки, періодично струшуючи банку і залийте окропом. Через 10 хвилин злийте настій, в банку додайте 2 ст. ложки солі, 1 ст. ложку цукру, 2-3 зубчики часнику, 1 лавровий лист, по 5 штук духмяного перцю і гвоздики. Доведіть рідину до кипіння, влийте 1 ч. ложку 70%-вої оцтової есенції. Знову залийте крутим окропом і закрутіть.

«…у пелюшках»

Для розсолу:

  • 1 л води
  • 50 г солі
  • 50 г цукру
  • 300 мл свіжовичавленого яблучного соку.

Маленькі міцні огірки обшпарте окропом і відразу ж покладіть в крижану воду. Відваріть, як для голубців, листя капусти, загорніть в них огірочки і укладіть в 3-літрові банки, перекладаючи кропом і зубчиками часнику. Огірки тричі залийте окропом, кожен раз залишаючи залиті банки на 5 хвилин. Перед останнім кип’ятінням додайте в заливку (на
1 л) по 50 г солі і цукру, 300 мл яблучного соку. Банки відразу ж закрутіть кришками, переверніть догори дном і укутайте, залишивши до повного охолодження.

…пікантні

На дно прогрітої в духовці або пропареної 3-літрової банки кладу гілочку кропу, по 1 листу хрону і лавровишні, 2-3 листочки смородини, 2 бутона гвоздики, 3 горошини духмяного перцю, 2 горошини чорного. Щільно укладаю невеликі огірки зі зрізаними кінчиками. Накриваю їх гілочкою кропу і листям смородини (3-4 шт.), заливаю банку кип’яченою водою і залишаю на 30-40 хвилин. Рідину зливаю, додаю в неї по 3-4 ст. ложки цукру і солі, доводжу до кипіння і виливаю в банку з огірками, попередньо додавши в неї 80 мл 6%-вого оцту. Банку відразу ж закручую кришкою.

…гострі мариновані

Огірки середнього розміру, додавши до них невеликі помідори (чері) і 1-2 маленьких гострих перчика, щільно укладаю в пропарені або прогріті в духовці 3-літрові банки і заливаю окропом. Через 5 хвилин рідину зливаю в каструлю, додаю в неї 1 склянку цукру, чверть склянки солі, 2 зубчики часнику, 4-5 горошин чорного і духмяного перцю, по 1 лавровому листу і бутону гвоздики на одну банку. Знову кип’ячу маринад і перед зняттям з вогню вливаю 0,5 склянки 6%-вого оцту. Гарячим маринадом заливаю огірки і відразу ж закручую кришками. Перевертаю догори дном, укутують і залишаю до повного охолодження.

Л. Д. ГУТНИК.
м. Верхньодніпровськ
Дніпропетровської обл.

Огірки з яблуками

Огірки і дрібні яблука мию, в рівній кількості укладаю в трилітрову банку, додаю 10 листочків китайського лимонника і 2 гілочки вишні довжиною 15 см з листям. Після триразової заливки киплячим розчином (на 1 л води 50 г цукру і 50 г солі) банки закручую кришками.

Яблука можна замінити на молоді гілочки сосни довжиною 7-10 см, а заливку приготувати з 1 л води і 50 г підсоленого яблучного соку.

В. Ф. САВИЧЕНКО.
м. Козятин Вінницької обл.

Закриваємо яблука

Пюре з білого наливу

На 1 кг яблук 100-150 г цукру (можна його взагалі не класти). Яблука мию, якщо потрібно, обрізаю. Перекладаю в емальовану каструлю, заливаю водою (10-15% від маси плодів) і варю приблизно 10-15 хвилин до розм’якшення яблук. Потім протираю через друшляк. Отримане пюре трохи уварюю, розкладаю в стерилізовані банки, закручую кришками.

Полуниця без цукру

У сотейник наливаю воду і ставлю баночки з-під дитячого харчування, заповнені ягодами полуниці (суниці) – вода повинна доходити приблизно до шийок. Ставлю на вогонь. Коли вода закипить, полуниця починає швидко осідати. Додаю нові порції ягід, які знову осідають, і так до тих пір, поки баночки не заповняться повністю. Закриваю простерилізованими кришками. Взимку – незамінні ласощі для дітей.

С. М. ПАЛЬЧИКОВА.
м. Бердянськ Запорізької обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ

Пожалуйста, оставьте свой комментарий
Пожалуйста, введите здесь свое имя