Зміст
- У майонезі
- По-грецькому
- У томатному соку
- Без оцту
- З квасолею
- Простенькі
- «Вогник»
- З грибами
- По-молдавському
Я не можу собі уявити зими без заготівель з синеньких. Вони не тільки смачні, але і корисні. Баклажани люблять рослинну олію. Користь зростає, якщо їх вживати разом з жирною їжею.
У майонезі
- 4 кг баклажанів
- 20 штук болгарського перцю
- 2 головки часнику
- 2 ст. ложки солі
- 150 г оцту
- 200 г майонезу
- рослинна олія для смаження.
Баклажани нарізати кубиками і злегка обсмажити маленькими порціями в рослинній олії. Перець і часник пропустити через м’ясорубку. Всі овочі з’єднати, додати сіль, оцет, майонез і тушкувати 40 хвилин на слабкому вогні. Розкласти у стерилізовані банки і закрутити кришками.
По-грецькому
- 15 штук баклажанів
- 15 штук болгарського перцю.
- Для маринаду:
- 2,5 кг помідорів
- 5 цибулин
- 1 гіркий перець
- 1 пучок зелені селери
- 1 пучок зелені кінзи
- 2 ст. ложки солі
- 1 склянка цукру
- 150 г 9%-вого оцту
- 300 г рафінованої соняшникової олії.
Баклажани бажано відібрати невеликого розміру. Обрізати з них хвостики, перці залишити цілими. Кожен овоч наколюють виделкою. Складаю в каструлю і заливаю киплячим маринадом.
Для маринаду помідори, цибулю і гіркий перець пропускаю через м’ясорубку, додаю подрібнену зелень, сіль, цукор, оцет і рослинну олію. Заливаю овочі і варю, поки будуть готові баклажани (легко виделкою проколюється шкірка). Перекладаю в стерилізовані банки і закручую кришками.
У томатному соку
- 3 л томатного соку
- 10-15 баклажанів
- 10 солодких перців
- 4 великі моркви
- 3-4 цибулини
- 1 гіркий перець
- сіль – за смаком.
Баклажани очистити, порізати великими кубиками, порізати болгарський і гострий перець, цибулю, а моркву натерти на крупній тертці. Після того, як закипить томатний сік, скласти в нього всі підготовлені овочі, посолити за смаком і кип’ятити 15-20 хвилин. Розкласти у стерилізовані банки і закрутити кришками.
Без оцту
- 1 кг баклажанів
- 500 г цибулі
- 500 г помідорів
- сіль і перець – за смаком.
Баклажани вимити, порізати кубиками і обсмажити в соняшниковій олії. Окремо обсмажити цибулю. Скласти все в каструлю разом з нарізаними помідорами, посолити і поперчити за смаком, довести до кипіння, часто помішуючи. Гарячі овочі розкласти в чисті банки і поставити стерилізувати в гарячу воду (приблизно 70-80°С). Стерилізувати: 0,5 л банки – 40 хвилин, 1 л – 50 хвилин. Закрутити кришками.
Цей рецепт добрий тим, що в ньому немає оцту, який не всім можна вживати.
З квасолею
- 2 кг баклажанів
- 1 кг цибулі
- 0,5 кг моркви
- 1,5 кг солодкого перцю
- 450 г рафінованої рослинної олії
- 3 л томатного соку
- 1 склянка цукру
- 2 ст. ложки солі (з гіркою)
- 100 г оцту
- 2 склянки відвареної квасолі.
Баклажани очистити і нарізати кубиками. Цибулю очистити і нарізати півкільцями. Моркву натерти на крупній тертці. Солодкий перець нарізати соломкою. У олію покласти цибулю, нехай покипить 5 хвилин, додати моркву і кип’ятити 15 хвилин. Вилити томатний сік, додати перець і квасолю, варити 15 хвилин. Потім всипати сіль і цукор, баклажани і кип’ятити ще 15 хвилин. Влити оцет і можна розкладати в стерилізовані банки. Закрутити кришками. Із зазначеної кількості інгредієнтів виходить 10 півлітрових банок.
Простенькі
5 кг синеньких миємо, зрізуємо плодоніжку і розрізаємо уздовж: дрібні – на 4 частини, великі – на 6-8 частин. Заливаємо крутим розсолом холодної води і залишаємо на 2-3 години.
Потім готуємо сироп: на 5 л води – 4 ст. ложки солі і 400 мл 9%-вого оцту. Все виливаємо в каструлю і доводимо до кипіння. Поступово партіями закладаємо баклажани і кип’ятимо 5-7 хвилин. Розкладаємо часточки синеньких в банки вертикально і заливаємо маринадом, в якому вони варилися. Після трьох-чотирьох закладок в маринад додаємо 100 г оцту і продовжуємо обварювати інші баклажани. Тільки не переварюйте!
З таких синеньких взимку можна робити салати з часником і цибулею, з майонезом і з рослинною олією, з корейською морквою, порізавши на розсуд.
«Вогник»
3 кг баклажанів нарізати шматочками і скласти в широку каструлю. Через м’ясорубку пропустити 2 кг болгарського перцю, 3-4 стручки гіркого перцю, 1 склянку очищеного часнику. Масу змішати з баклажанами, додати 1 ст. ложку солі, по 1 склянці цукру , 9%-вого оцту і рослинної олії. Розкласти у стерилізовані банки.
З грибами
- 5 кг баклажанів
- 3 кг грибів
- 600 г цибулі
- 250-300 г рослинної олії
- 2 л томатного соку
- сіль
- зелень – за смаком.
Баклажани очистити, порізати на кружальця і обсмажити. Гриби (маслюки) очистити і, щоб не потемніли, занурити в сольовий розчин (1 ст. ложка на 1 л води). Потім відварити гриби 30-40 хвилин, дати стекти рідині і обсмажити до золотистого кольору. Цибулю порізати на тонкі шматочки і теж обсмажити до золотистого кольору. Все скласти у велику сковороду або жаровню і залити томатом, довести до кипіння і варити 30 хвилин. За 5 хвилин до готовності спробувати на сіль і додати зелень кропу і петрушки. У кожну банку (0,5 л), додати 1 ч. ложку 9%-вого оцту. Закрутити кришками.
По-молдавському
Набір овочів – довільний.
Баклажани порізати на шматочки або півкільця товщиною 1 см і на 30 хвилин занурити в сольовий розчин (1 ст. ложка солі на 1 л води) для видалення гіркоти. Розчин злити, дати добре стекти рідині або обсушити паперовим рушником. Баклажани обсмажити, викласти в сито, щоб стекла зайва олія. Солодкий перець нарізати соломкою. Моркву нарізати тоненькою локшиною або натерти на тертці для моркви по-корейському і обсмажити до готовності. Нарізану кружальцями цибулю обсмажити до золотистого кольору. Дрібно нарізати зелень кропу і петрушки. Приготувати томатний сік, закип’ятити, додати зелень і овочі (за винятком баклажанів) і кип’ятити на слабкому вогні 10 хвилин. Потім додати баклажани і кип’ятити на слабкому вогні, обережно помішуючи, 15-20 хвилин. Закрутити в стерилізовані банки.
Н. В. ПУГАЧ,
сел. Широкий,
Станично-Луганський р-н
Луганської обл.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Кабачки на всі смаки
- Овочеві салати
- Секрети хрумких огірків
- Соління помідорів на всі смаки за кращими рецептами