Що приготувати з фізалісу?

Что приготовить из физалиса?
Фото GettyImages
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Салат
  2. Маринований
  3. Смажений
  4. Ікра
  5. Варення

Багато людей, лише одного разу відкусивши шматочок від свіжого плоду мексиканського фізалісу, і чути про нього не хочуть. Злегка терпкий смак з характерним пасльоновим смаком у багатьох відбиває апетит. А все тому, що часто його зривають неповністю дозрілим, або він обсипається завчасно через відсутність догляду. Повністю дозрілий фізаліс буде вже в рази приємніше: пасльоновий смак зникне і з’явиться стійкий пряний післясмак, але все-таки теж на любителя. Фізаліс надзвичайно корисний через великий вміст пектину, який покращує травлення і виводить токсини з кишечника.

Давайте навчимося готувати з цим чудовим овочем, щоб він відкрив нам свою смакову гаму. Тим більше що у тих, у кого зараз росте фізаліс, якраз зріє його урожай і під кущами вже лежать стиглі плоди.

Салат

3-4 плодів стиглого фізалісу нарізати дрібними кубиками і додати у всіма улюблений салат з помідорами та цибулею, щедро заправленим ароматним олією. Смак салату майже не зміниться, але стане злегка пікантніше.

Або, наприклад, такий варіант: взяти 200 г сирого фізалісу, 200 г ніжної молодої капусти, 1 моркву і (або) декілька огірків, пучок зелені петрушки, коріандру або кропу. Фізаліс і огірок нарізати невеликими скибочками, капусту і моркву тонко нашаткувати на тертці. Додати в салат подрібнену зелень і заправити сметанним або майонезним соусом, або рослинною олією з лимонним соком (за смаком і розсудом).

А якщо до всього цього додати бринзу і горіхи, буде ще й дуже ситно!

Маринований

У найбільш простому варіанті, який випробуваний уже багатьма моїми друзями, плоди фізалісу просто консервуються в банках спільно з огірками, кабачками, помідорами та іншими овочевими асорті в різній пропорції за традиційними сімейними рецептами. При цьому його смак виходить завжди різним, залежно від маринаду і прянощів, що входять до складу консервації. Тому, якщо виявиться несмачно, значить, неправильно підібрана заливка. А фізаліс дуже сильно переймає смак і запах, завдяки пектину в його складі. Але можна використовувати для маринування фізалісу і спеціальний рецепт, акуратно розклавши його по банках.

Для консервування потрібно:

  • 1 кг фізалісу
  • 1 л води
  • 50 г цукру
  • 40 г солі
  • 10 г 8% оцту
  • гвоздика,
  • лавровий лист,
  • перець горошком,
  • кориця – за смаком.

Плоди фізалісу слід очистити від коробочок і ретельно промити водою від воскового нальоту. Бланшувати фізаліс в емальованому друшляку в киплячій воді 1 хвилину. Вийняти фізаліс і остудити. В стерилізовані банки рівномірно розподілити прянощі. Викласти в них остиглі плоди фізалісу. Поставити варити маринад. Для цього розвести у воді сіль і цукор і довести до кипіння. У киплячу воду влити оцет і дати прокипіти 1-2 хвилини. Заливаємо банки киплячим маринадом і накриваємо кришками. Стерилізуємо протягом 10 хвилин і закручуємо.

Смажений

Тут все просто: ріжемо плоди на кільця і смажимо як баклажани, але недовго і з мінімальною кількістю жиру, інакше фізаліс перетвориться на желе. Можна додати томатів та інших овочів, що швидко готуються. Якщо долити води – буде рагу. Або посмажити спільно з яєчнею – як фантазія підкаже.

Ікра

  • 1 кг овочевого мексиканського фізалісу
  • 0,5 кг моркви
  • 0,5 кг ріпчастої цибулі
  • 2 зубчики часнику
  • 200 г рослинної олії
  • 1 ст. ложка 9%-вого оцту
  • 1 ст. ложка солі
  • 1 ст. ложка цукру
  • чорний мелений перець – за смаком.

Фізаліс очистити від коробочок, промити водою. Бланшувати плоди в окропі протягом 3 хвилин. Потім остудити і нарізати на шматочки. У сковороді розігріти олію і обсмажити фізаліс. Цибулю і моркву подрібнити і обсмажити окремо від фізалісу. Остудити овочі і пропустити їх через м’ясорубку. Якщо ви любите, щоб в овочевій ікрі були цілі шматочки овочів (як на фото), то в м’ясорубці можна не подрібнювати. Поміщаємо всі овочі в товстостінну каструлю і доводимо до кипіння. Додаємо сіль і цукор. Тушкуємо овочі до готовності на повільному вогні. За 5 хвилин до кінця готування додаємо подрібнену зелень і часник. Під самий кінець додаємо оцет і закручуємо ікру в банки.

Варення

Можна готувати з фізалісу і варення, як з фруктів. Причому з усіх його видів.

  • 0,5 кг фізалісу
  • 400 г цукру
  • 4 ст. ложки води
  • цедра лимона.

Фізаліс очистити і промити від воскового нальоту. Плоди мексиканського нарізати скибочками, а у суничного або перуанського достатньо кожну ягоду проколоти зубочисткою. З цукру і води на повільному вогні зварити сироп, прокип’ятивши його 15 хвилин після закипання. Додати в сироп ягоди і довести до кипіння. Варити після закипання 20 хвилин на повільному вогні. Потім варення зняти з вогню і дати йому настоятися кілька годин або ніч. Далі повторюємо цю ж процедуру. Доводимо варення до кипіння і варимо на повільному вогні 20 хвилин. Даємо настоятися. Повторюємо це ж 3-ій раз. В останнє третє варіння додаємо у варення лимонну цедру. Готове варення закручуємо в банки або зберігаємо в холодильнику.

Аліна СВЄТЛОВА.
м. Бердянськ Запорізької обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ