Зміст
Багато людей, лише одного разу відкусивши шматочок від свіжого плоду мексиканського фізалісу, і чути про нього не хочуть. Злегка терпкий смак з характерним пасльоновим смаком у багатьох відбиває апетит. А все тому, що часто його зривають неповністю дозрілим, або він обсипається завчасно через відсутність догляду. Повністю дозрілий фізаліс буде вже в рази приємніше: пасльоновий смак зникне і з’явиться стійкий пряний післясмак, але все-таки теж на любителя. Фізаліс надзвичайно корисний через великий вміст пектину, який покращує травлення і виводить токсини з кишечника.
Давайте навчимося готувати з цим чудовим овочем, щоб він відкрив нам свою смакову гаму. Тим більше що у тих, у кого зараз росте фізаліс, якраз зріє його урожай і під кущами вже лежать стиглі плоди.
Салат
3-4 плодів стиглого фізалісу нарізати дрібними кубиками і додати у всіма улюблений салат з помідорами та цибулею, щедро заправленим ароматним олією. Смак салату майже не зміниться, але стане злегка пікантніше.
Або, наприклад, такий варіант: взяти 200 г сирого фізалісу, 200 г ніжної молодої капусти, 1 моркву і (або) декілька огірків, пучок зелені петрушки, коріандру або кропу. Фізаліс і огірок нарізати невеликими скибочками, капусту і моркву тонко нашаткувати на тертці. Додати в салат подрібнену зелень і заправити сметанним або майонезним соусом, або рослинною олією з лимонним соком (за смаком і розсудом).
А якщо до всього цього додати бринзу і горіхи, буде ще й дуже ситно!
Маринований
У найбільш простому варіанті, який випробуваний уже багатьма моїми друзями, плоди фізалісу просто консервуються в банках спільно з огірками, кабачками, помідорами та іншими овочевими асорті в різній пропорції за традиційними сімейними рецептами. При цьому його смак виходить завжди різним, залежно від маринаду і прянощів, що входять до складу консервації. Тому, якщо виявиться несмачно, значить, неправильно підібрана заливка. А фізаліс дуже сильно переймає смак і запах, завдяки пектину в його складі. Але можна використовувати для маринування фізалісу і спеціальний рецепт, акуратно розклавши його по банках.
Для консервування потрібно:
- 1 кг фізалісу
- 1 л води
- 50 г цукру
- 40 г солі
- 10 г 8% оцту
- гвоздика,
- лавровий лист,
- перець горошком,
- кориця – за смаком.
Плоди фізалісу слід очистити від коробочок і ретельно промити водою від воскового нальоту. Бланшувати фізаліс в емальованому друшляку в киплячій воді 1 хвилину. Вийняти фізаліс і остудити. В стерилізовані банки рівномірно розподілити прянощі. Викласти в них остиглі плоди фізалісу. Поставити варити маринад. Для цього розвести у воді сіль і цукор і довести до кипіння. У киплячу воду влити оцет і дати прокипіти 1-2 хвилини. Заливаємо банки киплячим маринадом і накриваємо кришками. Стерилізуємо протягом 10 хвилин і закручуємо.
Смажений
Тут все просто: ріжемо плоди на кільця і смажимо як баклажани, але недовго і з мінімальною кількістю жиру, інакше фізаліс перетвориться на желе. Можна додати томатів та інших овочів, що швидко готуються. Якщо долити води – буде рагу. Або посмажити спільно з яєчнею – як фантазія підкаже.
Ікра
- 1 кг овочевого мексиканського фізалісу
- 0,5 кг моркви
- 0,5 кг ріпчастої цибулі
- 2 зубчики часнику
- 200 г рослинної олії
- 1 ст. ложка 9%-вого оцту
- 1 ст. ложка солі
- 1 ст. ложка цукру
- чорний мелений перець – за смаком.
Фізаліс очистити від коробочок, промити водою. Бланшувати плоди в окропі протягом 3 хвилин. Потім остудити і нарізати на шматочки. У сковороді розігріти олію і обсмажити фізаліс. Цибулю і моркву подрібнити і обсмажити окремо від фізалісу. Остудити овочі і пропустити їх через м’ясорубку. Якщо ви любите, щоб в овочевій ікрі були цілі шматочки овочів (як на фото), то в м’ясорубці можна не подрібнювати. Поміщаємо всі овочі в товстостінну каструлю і доводимо до кипіння. Додаємо сіль і цукор. Тушкуємо овочі до готовності на повільному вогні. За 5 хвилин до кінця готування додаємо подрібнену зелень і часник. Під самий кінець додаємо оцет і закручуємо ікру в банки.
Варення
Можна готувати з фізалісу і варення, як з фруктів. Причому з усіх його видів.
- 0,5 кг фізалісу
- 400 г цукру
- 4 ст. ложки води
- цедра лимона.
Фізаліс очистити і промити від воскового нальоту. Плоди мексиканського нарізати скибочками, а у суничного або перуанського достатньо кожну ягоду проколоти зубочисткою. З цукру і води на повільному вогні зварити сироп, прокип’ятивши його 15 хвилин після закипання. Додати в сироп ягоди і довести до кипіння. Варити після закипання 20 хвилин на повільному вогні. Потім варення зняти з вогню і дати йому настоятися кілька годин або ніч. Далі повторюємо цю ж процедуру. Доводимо варення до кипіння і варимо на повільному вогні 20 хвилин. Даємо настоятися. Повторюємо це ж 3-ій раз. В останнє третє варіння додаємо у варення лимонну цедру. Готове варення закручуємо в банки або зберігаємо в холодильнику.
Аліна СВЄТЛОВА.
м. Бердянськ Запорізької обл.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: