Зміст
- Кавуновий суп
- Потрійна юшка
- Салат з квасолею і паприкою
- Салат з макаронами і помідорами
- Мідії по-французьки
- Вишневий штрудель
У житті кожного бувають такі моменти, коли хочеться побалувати себе чимось не просто смачненьким, а оригінальним. З’єднати між собою, здавалося б, непоєднуване. З простих продуктів зробити цукерку. На кухні можна експериментувати безмежно, а в підсумку вийде… Втім, що з цього вийде, судіть самі. А ще краще – спробуйте здивувати цим інших.
Кавуновий суп
- 5 помідорів
- 200 г огірків
- 700 г м’якоті кавуна
- 2 червоних солодких перців
- 2 зубчики часнику
- зелень петрушки
- сухарики
- чорний мелений перець
- сіль – за смаком.
Помідори залити окропом і зняти з них шкірку, розрізати навпіл. Перець порізати великими шматочками і трохи підсмажити разом з видавленим через прес часником. З кавунової м’якоті видалити кісточки, нарізати її невеликими шматочками. Огірки очистити від шкірки і порізати. Подрібнити все в блендері. Посолити і поперчити за смаком. Поставити на пару годин в холодильник, щоб суп настоявся і добре охолодився. Перед подачею посипати зеленню і сухариками.
Потрійна юшка
- 150 г судака
- 150 г окуня
- 150 г осетра
- 2 ст. ложки пшона
- 1 картоплина
- 1 морква
- 1 цибулина
- 2 ст. ложки вершкового масла
- 3 лаврових листа
- духмяний і чорний перець
- зелень
- сіль – за смаком.
Рибу обробити і відварити в підсоленій воді з додаванням спецій. Готову рибу вийняти, а бульйон процідити. У готовий бульйон покласти промите пшоно, довести до кипіння і зменшити вогонь. Додати нарізану невеликими шматочками картоплю. Цибулю і моркву дрібно нарізати, спасерувати на вершковому маслі і додати в юшку. Варити 20 хвилин. М’якоть риби відокремити від кісток, нарізати невеликими шматочками, додати в суп і дати йому ще раз закипіти. Дати настоятися 20 хвилин. Додати рубану зелень.
Галина БУРЯК
м. Запоріжжя.
Салат з квасолею і паприкою
- 1 банка консервованої квасолі
- 1 паприка
- огірок
- 1 цибулина
- петрушка
- зелена цибуля
- кінза
- оливкова олія
- винний оцет
- чорний перець
- сіль – за смаком.
З консервованої квасолі злити рідину, промити її і поварити в киплячій воді 2-3 хвилини, щоб вона стала м’якше. Паприку і цибулю дрібно нарізати. У сковороді розігріти 1 ст. ложку оливкової олії. Викласти паприку і цибулю, обсмажити на середньому вогні протягом 2 хвилин. Додати 1 ст. ложку винного оцту і дрібно посічену зелень, потомити 2 хвилини і зняти з вогню. Додати суміш зі сковороди в квасолю, перемішати і дати охолонути. Додати дрібно нарізаний огірок. Посолити і поперчити, добре перемішати і дати трохи настоятися.
Салат з макаронами і помідорами
- 300 г макаронів фузіллі
- 2 зубчики часнику
- 2 ст. ложки оливкової олії
- 2 ст. ложки винного оцту
- 200 г помідорів-чері
- 1 зелена паприка
- 1 ст. ложка тертого твердого сиру (типу пармезан)
- листовий салат
- петрушка
- базилік
- чорний перець
- сіль – за смаком.
Базилік дрібно порубати. Часник пропустити через прес. Змішати в мисці часник, оливкова олія, винний оцет, базилік, сіль і перець. В остиглі відварені макарони додати нарізані чері, паприку, листовий салат і петрушку. Залити отриманим соусом, перемішати і поставити в холодильник на 1 годину, щоб настоявся.
В. І. ГРИГОРАШ
м. Васильків
Київської обл.
Мідії по-французьки
- 500 г мідій
- 2 шт. цибулі-шалот
- 2 зубчики часнику
- 2 ст. ложки білого вина
- 1 ст. ложка рубаної петрушки
- 25 г рослинної олії.
Розігріти в каструлі олію і обсмажити в ній до прозорості порізану на півкільця цибулю і подрібнений часник. Залити 2 ст. ложками білого вина і додати рубану петрушку. Довести все до кипіння і всипати мідії. Варити 5-6 хвилин на сильному вогні. Мідії викласти на тарілку, рідину процідити і злегка уварити. Посолити, поперчити, додати рубану петрушку і подавати як соус до мідій.
Вишневий штрудель
- 300 г борошна
- 100 г волоських горіхів
- 1 яйце
- 80 г вершкового масла
- 400 г вишень
- 10 мл лимонного соку
- 80 г родзинок
- 1 ст. ложка цукрової пудри
- 30 мл рослинної олії • 6 ст. ложок панірувальних сухарів
- 150 г цукру
- 0,5 ч. ложки кориці.
Для тіста змішати в однорідну масу борошно, яйце і 125 мл теплої води. Змастити поверхню отриманого тіста олією, накрити харчовою плівкою і залишити на 30 хвилин. Обсмажити в олії панірувальні сухарі протягом 5 хвилин і дати їм охолонути. Вишню очистити від кісточок, нарізати невеликими шматочками. Волоські горіхи подрібнити ножем. Змішати у великій чаші яблука, горіхи, родзинки, цукор, корицю, додати лимонний сік. На великому рушнику або серветці розкачати тісто до напівпрозорості. Змастити тісто рослинною олією і посипати зверху сухарями. Викласти начинку на тісто, розподіляючи рівним шаром. Згорнути все в рулет, защипати краї і викласти на деко, попередньо змастивши його маслом. Випікати в розігрітій до 180°С духовці протягом 40 хвилин. Перед подачею нарізати на шматочки і посипати цукровою пудрою.
В. Т. ГЕРАСИМЕНКО.
м. Первомайський
Харківської обл.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Секрети хрумких огірків
- Кролятина на столі
- Квіти кабачка – це смачно! Чим здивувати домашніх
- Домашній квас