Зміст
- Салат «Новорічний»
- Салат «Салют»
- Рулет м’ясний фарширований
- Курча з мандаринами
- Сирно-мандариновий пиріг
- Свинина під журавлино-медовим соусом
До Нового року залишилося небагато часу, тому хочу привітати всіх з прийдешніми святами, побажати всім здоров’я, щастя та успіхів. І хочу запропонувати читачам меню до Нового року.
Якими фруктами пахне це свято? Звичайно ж, мандаринами та апельсинами, так схожими на яскраве сонце, якого не вистачає нам взимку. У поєднанні з різними продуктами вони виявляться і смачними, і ароматними.
Салат «Новорічний»
- 300 г гострого твердого сиру
- 1 апельсин
- 1-2 цибулини
- 3 зварених круто яйця
- майонез.
Салат викладають шарами, рясно змащуючи кожен з них майонезом.
1-й шар: тертий сир; 2-й шар – нарізаний тонкими скибочками апельсин; 3-й шар – цибуля, нарізана кільцями і ошпарена окропом; 4-й шар – натерті яйця.
Прикрасити ягодами журавлини (калини, горобини), зеленню петрушки.
Салат «Салют»
- 6 мандаринів
- 2 солодких яблука
- 2 солодких перці
- 100 г печериць
- 200 г твердого сиру
- 200 г йогурту без наповнювача
- 2 ст. ложки лимонного соку
- 1 ч. ложка готової гірчиці
- 1 ч. ложка меду
- 6 зірочок бадьяна
- сіль – за смаком.
Печериці нарізати скибочками і припустити в невеликій кількості підсоленої води протягом 15 хвилин. Зняти з вогню, покласти бадьян, накрити кришкою, охолодити і відкинути на сито. Мандарини розділити на дольки, яблука нарізати скибочками, скропити лимонним соком, перець нарізати півкільцями, а сир – кубиками.
Соус: мед розтерти з сіллю, гірчицею, лимонним соком, який залишився, потім змішати з йогуртом.
Підготовлені інгредієнти з’єднати, заправити соусом і перемішати. При подачі салат оформити зірочками бадьяна.
Рулет м’ясний фарширований
- 400 г м’ясного фаршу
- 100 г відвареного рису
- 1 цибулина
- 50 г панірувальних сухарів
- 50 г вершкового масла
- 3 мандарина
- 50 г родзинок
- 2 яйця
- зелень петрушки
- кропу
- сіль
- чорний мелений перець – за смаком.
У фарш додати подрібнену ріпчасту цибулю, сіль, перець, збиті яйця (частину залишити для змащування) і перемішати. Розділити масу на 4 рівні частини, надати кожній форму кружечка, на середину кожного покласти відварний рис, дольки мандарина і родзинки. З’єднайте краї, надавши форму рулету, поверхю змастіть збитим яйцем, посипте сухарями і полийте розтопленим маслом. Помістіть рулет на деко, зробіть 3 проколи і запечіть в духовці до утворення рум’яної скоринки. Готовий рулет наріжте порційно на шматки, укладіть на блюдо і прикрасьте зеленню.
Курча з мандаринами
- 1 курча
- 2 мандарина
- 1,5 склянки мандаринового соку
- 1/4 склянки цукру
- 1 ст. ложка маргарину
- 2 ст. ложки борошна
- 1,5 ч. ложки соєвого соусу
- чорний мелений перець
- сіль – за смаком.
Курча нарізати шматками, промити і обсушити, посолити, поперчити, потім запанірувати в борошні та обсмажити в маргарині з усіх боків до золотистого кольору, після чого прибрати зі сковороди. У жир, що залишився після смаження, покласти цукор, розплавити його і прогріти до коричневого кольору. Шматки курчати перемішати з цукром і жиром, додати мандариновий сік, соєвий соус і прогріти на помірному вогні протягом 30 хвилин. При подачі оформити блюдо дольками мандаринів.
Сирно-мандариновий пиріг
- Тісто:
- 200 г борошна
- 50 г цукру
- 150 г знежиреного сиру
- 4 ст. ложки рослинної олії
- 1 яйце
- 1 ч. ложка розпушувача для тіста.
- Начинка:
- 750 г сиру
- 630 г мандаринів
- 3 яйця
- 0,5 лимона
- 100 г вершкового масла
- 150 г цукру
- 250 г сметани
- 100 г заварного крему
- 1 ч. ложка розпушувача.
Сир змішати з рослинною олією, яйцем, цукром, борошном, розпушувачем і замісити тісто.
Білки відокремити від жовтків. З лимона зняти цедру, натерти її на терці, з м’якоті віджати сік. Вершкове масло збити з цукром і жовтками, додати сир, сметану, заварний крем, розпушувач, лимонний сік, терту цедру і збити суміш міксером. Додати половину мандаринів, збиті білки і перемішати.
Тісто розкатати, укласти у форму, змащену олією, зробити високий бортик. Викласти на тісто сирну масу, на неї – мандарини, що залишилися. Випікати пиріг при температурі 180 градусів 60 хвилин, після чого посипати цукровою пудрою.
Л. В. ВАЩЕНКО,
м. Харків.
Фірмове блюдо від “Хазяїна”
Свинина під журавлино-медовим соусом
- 700 г свинини
- 1 ст. ложка оливкової олії
- 1 ст. ложка журавлини
- 2 ст. ложки меду
- 0,5 склянки червоного сухого вина
- спеції для свинини.
- Для прикраси:
- морква
- помідор
- зелений горошок
- солоний огірок.
Свинину на 15 хвилин замаринувати в вині та спеціях. На розпечену сковороду вилити ложку оливкової олії, обсмажити шматочки свинини по 3-5 хвилин з кожного боку. Окремо приготувати соус: пропустити через м’ясорубку журавлину, змішати її з медом. Зі сковороди зняти готове м’ясо, обмазати його соусом, прикрасити овочами й подати на стіл.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Рибний день
- Корисні солодощі: пальчики оближеш
- Бариня-капуста. Страви на кожен день і заготівлі на зиму
- Пальчики дріжджові з повидлом