А мій хлібчик з гарбузом!

А мій хлібчик з гарбузом!
Реклама

В родині Олени Терещук страви з гарбуза полюбляють усі. А особливо випічку, яка має тонкий, дуже гарний аромат, чудовий, насичений смак, а ще – корисна для тих, у кого є проблеми із шлунково-кишковим трактом.

– Тому я печу ось такий хлібчик з гарбузовим пюре, – каже господиня. – 
Отож потрібно очистити від шкірки і порізати невеличкими шматочками гарбуз. Тоді залити 400 г гарбуза водою так, аби вона буквально на 1 сантиметр покрила його. Поставити каструльку на вогонь і варити доти, поки гарбуз не звариться. Зазвичай на це потрібно приблизно 20-30 хвилин, в залежності від сорту гарбуза. Зливаю воду і товкачиком розтовкую гарбуз до стану пюре.

Опісля просіваю на стільницю 4 склянки борошна вищого ґатунку і додаю гарбузове пюре, яке має бути злегка теплим. Наливаю три четвертих склянки відвару, у якому варився гарбуз, додаю 1 ст. ложку борошна, 1,5 ч. ложечки сухих дріжджів і 1 ст. ложку борошна. Все це потрібно розмішати, влити 3 ст. ложки рослинної олії і додати у суміш борошна і гарбуза.

Замішую тісто, яке має бути однорідним, м’яким і водночас дещо клейким. Буває, що борошно бідне на клейковину і тому тісто ніяк не вимішується. В такому разі можна підсипати ще до половини склянки борошна. До речі, сам процес вимішування є доволі тривалим – зазвичай це займає 15-20 хвилин. В якості корисної і смачної добавки можна додати в тісто жменьку подрібненого насіння гарбуза. Тоді залишаю його на годину у теплому місці. Після цього вимішую знову і, розділивши на 2 частини, формую невеликі хлібини.

Форми змащую коров’ячим маслом. Переклавши тісто у форми, змащую його збитим яйцем і відразу ставлю у розігріту духовку. З власного досвіду раджу перші 20 хвилин випікати хліб при температурі 200°C, тоді зменшити вогонь до 180°C і випікати до готовності. Такий хліб має привабливий колір, тонкий аромат і чудовий смак. А ще – він 3-4 дні не черствіє.

Також восени в сім’ї Олени Стахівни кожного тижня випікають «гарбузову смакоту», як називають цей пиріг діти. Знадобиться 130 г масла, 
250 г борошна, 50 г цукру, 1 ч. ложка ванільного цукру і 1 яйце.

Масло потрібно натерти на терці і перемішати з борошном у крихту. Додати цукор, ванілін, яйце і замісити тісто. При потребі можна додати 1-2 ст. ложки молока або води. Тісто покласти на півгодини у холодильник.

Тим часом слід приготувати крем-начинку. Для цього потрібно 450 г гарбузового пюре перемішати з 1 банкою вареної згущонки, додати 2 яйця, 0,5 ч. ложечки кориці, дрібку мускатного горіха, дрібку солі і 2 ч. ложечки ванільного цукру. Усе ретельно перемішати.

Водночас тісто викласти у форму, зробити бортики і вилити на нього начинку. Випікати при температурі 200°C 15 хвилин, тоді зменшити температуру до 170°C і випікати пиріг ще 40-45 хвилин.

Пончики «Берлінер»

Якось в гостях пригостили пончиками «Берлінер» – 
дуже сподобалися! Хотілося б такі приготувати і самій, так, шкода, рецепта не знаю. Думаю, що кума, як завжди, виручить.

З. П. ГУСЕЛЬНИК,
м. Запоріжжя.

Шановна Зоє Павлівно! Готуються вони дуже просто, та й часу для цього піде небагато.

500 г пшеничного борошна • 6 г сухих дріжджів 
• 1 ч. ложка солі • 175 мл пахти • 2 яйця • 300 г цукру • 85 г вершкового масла • 0,5 ч. ложечки ванільного цукру • 5 г меленої кориці • 500 г вишневого джему • рослинна олія.

В 100 мл теплої води розвести дріжджі і залишити на 5 хвилин. Коли вони почнуть пінитися – додати борошно, сіль, пахту, яйця, 75 г цукру, масло і ванільний цукор. Замісити тісто в міксері при низькій швидкості. Через хвилину швидкість збільшити до максимальної і тримати ще 2 хвилини.

Змастити миску маслом, перекласти в неї тісто, накрити харчовою плівкою і залишити в теплі на 2 години. Тісто має збільшитися вдвічі. Змішати цукор, що залишився з корицею. В кондитерський мішок з вузькою круглою насадкою перекласти джем. Коли тісто підніметься, обім’яти його і розкачати товщиною 1,5-2 см. Вирізати 12 кружалець діаметром 10 см.

У сотейниці розігріти олію до 180°C. Обсмажити пончики до золотистого кольору. Вийняти шумівкою і перекласти на серветку до охолодження. Коли вони трохи охолонуть – 
обваляти в суміші цукру і кориці. Акуратно зробивши в них дірку, наповнити джемом на три чверті об’єму.

Ваша КУМА
і Олена РОМАНОВА.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ