Як приємно в жаркий літній день поласувати соковитим, стиглим, солодким кавуном. Кожен дачник мріє похвалитися таким чудовим смугастиком на своїй ділянці, але не у всіх виходить. Щоб виростити цю велику та смачну ягоду, а кавун з точки зору ботаніки – це і є ягода, потрібно правильно вибрати ділянку, сорт і виконати ряд, загалом-то, простих і звичайних агротехнічних прийомів. Практично вся територія України підходить для вирощування кавунів, але для півдня країни кавун – це стратегічна культура, там природні умови ідеально підходять для неї.
Про особливості вирощування кавунів, особливо в південних умовах, «Хазяїн» попросив розповісти наукового співробітника Південної державної сільськогосподарської дослідної станції ІВПіМ НААН України Анатолія НАУМОВА. До речі, від Анатолія Олексійовича дізналися, що на станції була розроблена технологія, яка забезпечує не тільки високу врожайність кавунів, але і дозволяє отримувати екологічно чисту продукцію. Застосування цієї технології дозволяє виростити до 70 т з 1 га зрошуваних земель і до 20 т з 1 га без поливу.
Так що слухаємо поради фахівця і дивуємо сусідів високими врожаями баштанних.
ВИБИРАЄМО МІСЦЕ ПІД КАВУН
Кавун невибагливий і росте практично на будь-яких ґрунтах. Не любить він тільки занадто важкі глинисті ґрунти і не переносить зайвого перезволоження. Тобто ділянки з неглибоким заляганням ґрунтових вод для нього категорично протипоказані. Комфортно почуває себе кавун на легких, добре прогріваних сонцем нейтральних (рН 6,5-7) ґрунтах, які легко пропускають вологу і повітря.
Ця рослина має потужний стрижневий корінь, що проникає в ґрунт на глибину близько 1 м. Розгалужуючись, він утворює 8-10 бічних коренів, які отримують живлення і воду з території площею до 7 кв. м. Така потужна коренева система, дозволяє кавуну рости і дозрівати навіть у посушливих умовах і на бідних ґрунтах.
Анатолій Наумов підкреслює важливість дотримання сівозміни. На своє колишнє місце нашу гігантську ягоду можна повернути не раніше ніж через 6 років. Вирощувати кавун краще після багаторічних трав, зернобобових, особливо кукурудзи (вона знижує ураженість кавуна фузаріозним в’яненням). Підійде для сівозміни морква і капуста. Категорично протипоказані в якості попередників гарбузові культури (гарбуз, кабачки, цукіні), помідори, баклажани і перці.
ГОТУЄМО ДІЛЯНКУ
Восени вибираємо місце під кавуни. Відразу після збирання врожаю проводимо лущення (подрібнення) стерні на глибину 8-10 см. Через 20-25 днів проводимо оранку на глибину 27-30 см (можна до 40 см). Кавун любить глибоку оранку, така обробка дає йому можливість безперешкодно формувати бічні корені, які в основному розташовуються на глибині 25-30 см. Восени, коли з’являться сходи бур’янів, культивуємо ґрунт на глибині 10-12 см з одночасним боронуванням, що дає можливість не тільки знищити бур’яни, але і вирівняти площу ділянки. Ранньою весною по мірі дозрівання гранту поле боронуємо в один-два рази, що сприяє збереженню вологи. Через 5-7 днів проводимо культивацію на глибину 14-16 см з одночасним боронуванням. Перед самим посівом – друга культивація на глибину 5-7 см (глибина закладання насіння), її мета – знищити сходи бур’янів.
ЯК УДОБРЮВАТИ?
Важливий фактор підвищення врожаю – внесення органічних і мінеральних добрив. Поживних речовин повинно бути достатньо і надходити вони повинні в правильних співвідношеннях. Надлишок добрив, також як і нестача, шкідливий для рослин. Надмірне внесення азоту, наприклад, негативно впливає на врожайність і якість плодів. Ми ж не хочемо отримати нітратні кавуни: несмачні, водянисті, та ще й шкідливі для здоров’я.
Щоб одержати смачні і корисні диво-ягідки, при оранці вносимо органічні добрива (перепрілий гній) з розрахунку 3-4 кг на 1 кв. м, або ж комплексні мінеральні добрива – 40 г на 1 кв. м.
Можна вносити мінеральні добрива безпосередньо в лунки або рядки, що дозволяє зменшити норму в 2 рази, тобто вносимо вже не 40 г, а 20 г на 1 кв. м. Анатолій Наумов рекомендує застосовувати нітроамофоску, це добриво найкращим чином показало себе при вирощуванні кавунів.
ЯКИЙ СОРТ ВИБРАТИ?
Вибір сорту залежить від того, в якому регіоні ми збираємося вирощувати кавун. Для південних областей фахівець рекомендує сорти і гібриди селекції Південної державної сільськогосподарської дослідної станції: ранньостиглі – Чарівник, Орфей, Красень, Дебют F1, Ранок F1; середньостиглі – Альянс, Княжич, Херсонський; пізньостиглі – Сніжок. «Найбільш популярний серед них сорт Чарівник. Ранньостиглий довгоплетистий сорт кавунів. Дачники і фермери люблять його за відмінні смакові якості, невибагливість і високу врожайність. Він стійкий до посухи і ураження антракнозом, прекрасно переносить транспортування, досить лежкий, врожайність досягає
40 т/га»,- пояснює Анатолій Науменко.
У центральних районах України дачники і городники в основному вирощують такі невибагливі сорти кавунів, як Вогник і Кримсон Світ. Непогано себе показали в умовах північного баштанництва і такі сорти, як Чарльстон Грей, Тріумф, АУ Продюсер, Оранж Кінг, Холодок, Кущовий, Ніца, Отаманський, Фаворит, гібриди Стетсон F1, Нельсон F1, Фарао F1, Топ Ган F1, Колумбія F1, Леді F1.
ЯК ПІДГОТУВАТИ НАСІННЯ
ПЕРЕД ПОСАДКОЮ
Для посіву використовуємо дво- або трирічне насіння. Воно забезпечує максимум жіночих квіток на рослинах. Перевіримо насіння на схожість. Потім прогріємо на сонці протягом 5 днів. Сонячне світло пробуджує зародки насіння. Така обробка прискорює проростання і дозволяє частково знищити збудників грибкових захворювань.
Якщо хочете отримати ранні дружні сходи, обов’язково обробіть насіння стимуляторами росту (Еколайн універсал насіння, Вігортем, Емістим С , Фумар та ін.). Насіння в стимуляторі замочуємо на 8-20 годин. «Наші дослідження показали, що найкращі стимулятори для кавуна Еколайн універсал насіння (оптимальний час замочування насіння –
20 годин) і Вігортем С (час замочування 16 годин), – розповідає фахівець. – Якщо немає стимулятора, замочіть просто у воді кімнатної температури протягом доби».
При цьому Анатолій Наумов підкреслює, що після обробки насіння вже прокинулося до активного життя, тому сіяти його треба як можна швидше.
ТЕРМІНИ ПОСІВУ
Сіють кавуни, коли ґрунт прогріється до температури 12-14°С в шарі товщиною 10 см. Для півдня України зазвичай це третя декада квітня або перша декада травня. Для центральних і північних районів – початок-середина травня. Середина червня – найпізніший термін посіву кавунів.
ПОСІВ
На глибину закладення насіння впливає його розмір, механічний склад і вологість ґрунту. Для легких ґрунтів – це 4-6 см для дрібнонасінних сортів і 6-8 см – для крупнонасінних. Якщо до часу посіву верхній шар підсох, глибину закладення збільшуємо на 1-2 см, на більш важких і вологих ґрунтах – зменшуємо. Сходи при сприятливих умовах слід чекати на 5-6-й день після посіву.
На незрошуваних ділянках оптимальна площа живлення однієї рослини – 2 кв. м. Тому доцільні такі схеми посадки: 1,4х1,4 м, 2,1х1 або 1,8х1,1 м. В лунці залишаємо по одній рослині. Природно, що спочатку сіємо 4-5 насінин, а потім залишаємо найбільш потужну і красиву рослину.
Якщо сіємо кавуни на краплинному зрошенні, то міжряддя робимо 3,5 м, відстані між рослинами – 90 см.
ДОГЛЯД
Кавуни потрібно обов’язково прополювати, причому це потрібно робити кілька разів на літо. Оптимальний варіант: 2-3 міжрядні обробки і 2-3 ручні прополки в рядках.
Ще до появи сходів кавунів бажано провести боронування, це потрібно зробити, щоб знищити проростки бур’янів.
Першу міжрядну обробку проводимо десь через 10-15 днів після посіву, коли тільки почали з’являтися перші сходи (у фазі сім’ядоль або перших справжніх листків). Проводимо обробку в міжряддях рослин, а рядки не чіпаємо, щоб не пошкодити сходи. Глибина культивації – 14-16 см. Підросли бур’яни на рядку – полемо виключно рядки, причому робимо це дуже акуратно, щоб не зачепити сходи кавунів.
Другу культивацію проводимо у фазі 5-7 листків – на глибину 10-12 см.
Третю – на глибину 6-8 см через 12-15 днів після другої.
Перед культивацією батоги кавуна потрібно укласти в ряди, а відразу після обробки розкласти назад.
Щоб сильний вітер не пошкоджував батоги, їх присипають землею. Стебла укладають в канавки довжиною 20-
25 см і присипають ґрунтом, не засипаючи кінців батогів. На таких стеблах можуть утворюватися додаткові корені, це позитивно впливає на розвиток рослини і підвищує її врожайність.
Кавуни ростуть дуже швидко, батоги у них швидко розростаються і можуть досягати довжини 5 м. Перед цвітінням вони повністю заплітаються, та так що не видно міжряддя. На цій стадії росту прополка вже не потрібна, так як рослина і сама прекрасно впорається з бур’янами.
Щоб підвищити врожайність і стійкість до захворювань і шкідників, бажано провести листкове підживлення рослин. Для цього використовуємо засоби Лист, Старт або ж стимулятор Еколайн універсал ріст.
ПОЛИВАТИ ЧИ НІ?
«Все залежить від кліматичних умов. Якщо брати Херсонську область, то, звичайно, бажано поливати. В принципі, непогано ростуть кавуни і на незрошуваних ґрунтах, але полив у певні моменти розвитку рослини значно підвищує врожайність. У Дніпрі або Кропивницькому кавунам і без поливу води достатньо, а у Чернігівській чи Житомирській обл. вони навпаки будуть страждати від надлишку вологи», – пояснює Анатолій Наумов. В умовах півдня України в період від сходів до початку зав’язування плодів поливи кавунів не проводяться. Цей проміжок потрібен, щоб стимулювати ріст кореневої системи вглиб, затримати ріст зеленої маси і прискорити початок зав’язування плодів. Після цього поливи відновлюють з періодичністю 5-10 днів. Перед зняттям плодів полив припиняємо, інакше кавуни будуть несолодкими і водянистими.
Поливати слід вночі або рано вранці. Воду потрібно подавати по борознах, щоб уникнути появи грибкових захворювань. Ідеальний варіант – краплинний полив, при його відсутності поливаємо з розрахунку 1 літр води на день на одну рослину. Обов’язкова умова – вода повинна бути теплою, тому для поливу воду використовуємо не зі свердловини, а з накопичувача. І ще один маленький секрет, яким поділився з дачниками і фермерами Анатолій Наумов: «Щоб вашу водопровідну систему не пошкодили ворони, закопуйте її на глибину від 5 до 15 см, інакше не уникнути біди». Відразу після поливу ґрунт необхідно розпушити.
ЗНІМАЄМО УРОЖАЙ
Через 30-35 днів після зав’язування плодів пора знімати урожай. Момент, коли кавун час знімати, визначають по тому, що малюнок шкірки, характерний для сорту, вже чітко видний, сама шкірка стала пружною, а при ударі чується дзвінкий звук. Важлива ознака стиглості – всохла плодоніжка і вусик біля неї.
і НАСАМКІНЕЦЬ
Любителі солодкої і соковитої ягоди намагаються садити її в самих різних куточках України. І небезуспішно! Значить, не треба боятися, а варто хоча б спробувати виростити кавун на своїй ділянці. Сподіваємося, що експеримент буде вдалим!
Олена БЕРЕЗКІНА.