Розведення качок – заняття захоплююче і прибуткове

0
621
Розведення качок - заняття захоплююче і прибуткове
Фото GettyImages

Зміст

  1. Мускусні
  2. Муларди
  3. Пекінка та її кроси
  4. Наші не гірше
  5. І м’ясо, і яйця

Головне тут визначитися, для чого ви їх розводите і не промахнутися з породою.

Породи качок ділять на м’ясні, м’ясо-яєчні, яєчні, декоративні та навіть мисливські (використовую при полюванні як підсадки).

Мускусні

Найбільше в Україні вирощують качок м’ясних порід. Серед них найбільш популярні мускусні качки. На голові, над дзьобом і в області очей у птахів обох статей розташовані характерні м’ясисті нарости («корали», або «бородавки») червоного кольору. Через зовнішню схожість з індиками у нас мускусних качок часто називають індокачками, хоча до індиків вони ніякого відношення не мають.

Забарвлення мускусних качок найчастіше біле, чорне, коричневе, блакитне, хоча можна зустріти і інше забарвлення. Представники цієї породи відрізняються смачним дієтичним м’ясом. М’ясо мускусних качок ніжне, з невеликим вмістом жиру і характерним присмаком дичини.

Мускусні качки відрізняються високою продуктивністю. Забивати молодняк краще в тримісячному віці – до першої линьки, інакше м’ясо може стати жорстким. При правильному годуванні та догляді качки до цього часу набирають 2,5-3 кг живої ваги. Вага дорослої качки досягає 3,5 кг, а селезня – 5-
6 кг. При хорошій відгодівлі птиці виростають до 7-8 кг.

Птахи цієї породи невибагливі, витривалі, спокійні, відрізняються міцною травною системою, тому можуть споживати всяку їжу, стійкі до хвороб. Також їм достатньо звичайного корита, де б качки мили і чистили своє пір’ячко.

Мускусні качки не виносять перенаселення і сусідства з іншими птахами, так що їх потрібно розміщувати в окремих пташниках і вольєрах. Молодняк відокремлюють від дорослих птахів і тримають окремо. Індокачки непогано розмножуються. Зазвичай на 4-5 качок залишають одного селезня.

Муларди

Селезнів мускусних качок використовують для виробництва мулардів. Мулард – міжвидовий гібрид, отриманий при схрещуванні селезнів мускусних качок з домашніми качками порід пекінська біла, оргпінгтон, руанська, біла альє. Муларди спокійні, охайні, скоростиглі, мають велику живу масу. Дорослі особини за розмірами перевершують своїх батьків (пекінську і мускусний качку). Причому різниця в масі селезня і качки становить всього 500 г. За 3 місяці птах набирає 4 кг, при більш тривалому вирощуванні маса птиці досягає 7 кг.

М’ясо у мулардів смачне, нежирне, без специфічного «качиного» присмаку. У промислових масштабах для м’ясної відгодівлі в основному використовуються качки, а селезні йдуть для отримання печінки. Маса печінки мулардів – 500-550 г. Як і більшість міжвидових гібридів, муларди безплідні, тому їх використовують виключно на м’ясо.

Пекінка та її кроси

Пекінок люблять за невибагливість, стійкість до хвороб, швидке зростання. Пекінські качки рано досягають ринкової ваги (каченята у віці півтора місяця вже мають масу близько 2,4-3,1 кг), 
птахи мають високу несучість (від 85 до 140 штук на рік від однієї качки). Однак вони погано висиджують яйця і рідко самостійно вирощують виводок.

На даний час великою популярністю користується новий м’ясний крос благоварка. Бройлери виведені на основі високопродуктивного кросу Х-11 пекінських качок фірми «Черрі-Веллі». На сьогоднішній день благоварська качка практично одна з найпродуктивніших порід водоплавної птиці. Вона обійшла за своїми характеристиками таку знамениту породу, як пекінська.

Тіло качки велике, подовжене і м’ясисте. Її оперення біле, а лапки і дзьоб – помаранчеві. Благоварки швидко ростуть і набирають вагу, вже у віці 7 тижнів селезні можуть важити 3,4 кг, а качки – 3,2 кг. Спокійно сусідять з іншими породами птиці.

Дуже популярний серед дачників і фермерів Стар 53 – важкий крос пекінської качки. Качки Стар 53 за зовнішніми стандартами близькі до пекінок, але значно перевершують їх за розмірами. На 56-й день розвитку загальна вага тушки становить 4,1 кг; кількість чистого м’яса – 66%; вихід філе – 27,3%. М’ясо бройлера має мінімальну жирність і його можна вживати в дієтичних цілях.

Наші не гірше

Нерідко на подвір’ях можна побачити м’ясні породи качок української селекції: українські сірі, білі, глинисті, чорні білогруді (вони були отримані при схрещуванні сірої української, пекінської і чорних качок).

Чорні білогруді досить продуктивні качки. Жива маса самців становить 3,6-3,8 кг, самок – 3,0-3,3 кг. До 60-денного віку каченята досягають маси 2 кг. Несучість качок першого циклу продуктивності коливається в межах 120-130 яєць. Статева зрілість настає в 6-місячному віці. М’ясо даної породи володіє відмінними смаковими якостями. Чорні білогруді – одна з найбільш перспективних порід в сучасному птахівництві.

І м’ясо, і яйця

З м’ясо-яєчних порід найчастіше розводять хакі-кемпбелл. Свою назву порода отримала через колір оперення птахів. Воно кольору хакі (коричнево-зелене), причому у качок воно світліше, ніж у селезнів.

Порода характеризується високою м’ясною продуктивністю. Дорослі селезні важать 2,5 кг, самки – 
2,2 кг. Крім того, хакі-кемпбелл відрізняються досить високою несучістю, в рік кожна качка приносить до 200 яєць.

Досить перспективні і такі м’ясо-яєчні породи, як орпінгтон (Великобританія), дзеркальна (Росія), з яєчних – 
Індійські бігуни.

Індійський бігун за зовнішнім виглядом більше нагадує пінгвіна. Це пернате володіє дуже смачним, ніжним м’ясом і чудовою несучістю. Індійський бігун – єдина качка яєчного напрямку. Протягом року від однієї качки можна отримати 350 яєць. Одне яйце важить приблизно 80 г, або в 1,5-2 рази більше курячого. В Україну ця порода була завезена на початку минулого століття, але великого поширення не отримала.

Оксана ДЕВ’ЯТКО.

Наш спецвыпуск про гусей и уток Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати: