Зміст
- Поради вдалого приготування
- Фрікасе
- Рагу з кролика та овочів у духовці
- Битки
- Кролик з картоплею та грибами у сметані
Корисних речовин у кролятині набагато більше, ніж у свинині, баранині та навіть яловичині. Організм людини легко засвоює м’ясо кролика на 90%, тоді як інше – на 60% і менше. Тому він поповнюється великою кількістю вітамінів, зокрема, А, Е, групи В, і ще більшою кількістю мінеральних речовин: кальцій, натрій, магній, фосфор, залізо, йод, цинк.
Медики радять споживати його при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, порушенні функцій печінки, а також тим, хто проходить процес реабілітації після операції, важкої хвороби чи крововтрати. Корисне воно при діабеті.
Кроляче м’ясо має надто низький вміст холестерину, але дуже багате на необхідний організму білок. Тому людина разом з ним отримує весь набір потрібних амінокислот. Регулярний прийом такого м’яса сприяє нормалізації обміну речовин, регуляції рівня глюкози в крові. Воно корисне при анемії та інших патологіях кровотворної системи. У кролятини низький вміст жирів та практично відсутні вуглеводи.
У м’ясі кролика багато лецитину, який є доброю профілактикою проти атеросклерозу. Воно корисне для головного мозку, знижує імовірність інфаркту та інсульту.
Поради вдалого приготування
М’ясо кролика тушкують, запікають, відварюють, смажать, роблять паштет. Це дієтичне м’ясо у процесі приготування нерідко стає сухим і жорстким. Тому його треба замаринувати. Перед приготуванням тушку кролика вимочують у холодній воді протягом 5-6 годин. Кожну годину воду потрібно міняти – м’ясо не лише стане кориснішим, а й скоротиться час приготування. У воду додати трішки оцту, білого вина. Деякі досвідчені кухарі вимочують тушку кролика у молоці чи молочній сироватці.
Ще більш ніжного смаку і сильного аромату можна досягти, якщо у м’ясо додати яблука, гриби, горіхи. Підкреслити смак страви легко за допомогою приправ на основі імбиру, ялівцю, фенхелю та спецій – чорного перцю і лаврового листа. Приправи і спеції можна поєднувати на стадії замочування та під час приготування.
Зазвичай, кролика не готують цілком, бо виходить не так смачно і сухувато. Тому тушку розділяють на дві частини. М’ясо з задньої більше підходить для смаження, а з передньої – для варіння чи тушкування. Чим товщі стінки посуду, тим ніжнішою вийде страва з кролика.
Щоб відварене м’ясо не було прісним, після того як залили його холодною водою, бажано додати порізану моркву, цибулю та корінь селери.
Фрікасе
- 1 тушка кролика
- 200 г білого сухого вина
- 150 г борошна
- 1 середня морквина
- 2-3 середніх цибулини
- сіль, цукор, перець, лавровий лист, базилік та інші спеції – за смаком
- рослинна олія для смаження.
Готувати краще у казанку чи сотейнику. Кролика бажано взяти молодого, порізати на невеликі шматочки. Якщо попадеться жир, зрізати увесь. Кожен шматочок обкатати в суміші борошна і чорного перцю. Обсмажити на сковороді з усіх боків до рум’яної скоринки.
Моркву і цибулю нарізати крупно й обсмажити. До смажених інгредієнтів викласти шматочки кролика. Додати біле вино, щоб воно покривало м’ясо та накрити кришкою. Після закипання тушкувати 1-2 години до готовності, помішуючи. Якщо рідини багато википіло, долити вино. У готову страву додати сіль, спеції, при необхідності – трішки цукру. Все добре перемішати і залишити настоюватися.
Рагу з кролика та овочів у духовці
- Тушка кролика
- 2 цибулини
- 3 моркви
- 3 баклажана
- 3 помідора
- 4 болгарських перців
- 2 кабачки
- кілька зубчиків часнику
- рослинна олія для обсмажування овочів
- сіль, перець – за смаком.
Моркву, кабачки та баклажани очистити від шкірки та нарізати тонкими кружальцями. Баклажани обов’язково потрібно залити водою, посолити, залишити на 20 хвилин, щоб вийшла гіркота. Потім їх добре промити водою. Нарізані овочі трішки обсмажити. Помідори, цибулю, перець порізати шматочками, але не обсмажувати. Сирі та обсмажені овочі змішати, посолити і поперчити. Маленькі шматочки кролика замаринувати спеціями. Обсмажити м’ясо до готовності.
У форму для запікання спочатку викласти овочеву масу, зверху – шматочки кролика та зубчики часнику. Накрити фольгою та запікати до готовності в духовці при 180°С.
Битки
Будуть смачні з картоплею та будь-якою кашею.
- 500 г м’яса кролика (без кісток)
- 1 товста скибка білого хлібу
- 100 г молока
- рослинна олія – для смаження
- сіль і цибуля – за смаком.
Цибулю треба перекрутити на м’ясорубці, підсмажити на олії до прозорості. Вимочене кроляче м’ясо пропустити через м’ясорубку. Вимочити хліб у молоці, віджати та підмісити до фаршу, додати цибулю і сіль. Після цього робити биточки, як зазвичай, і рівномірно обсмажувати. Для того щоб вони були ще більш корисними, їх можна приготувати на пару.
Кролик з картоплею та грибами у сметані
- 6 порційних шматків кролика
- 200 г печериць
- 150 г сметани
- 8 картоплин
- 100 мл білого вина
- 3 зубчики часнику
- 1 банка оливок
- сушений розмарин, мелений перець або суміш перців, сіль – за смаком.
Зняти з тушки білу плівку та замаринувати на кілька годин м’ясо в емальованому посуді: залити водою, додати сік лимона, трохи оцту та гілочку розмарину. Потім порізати тушку на шматки, кожен з яких натерти перцем, сіллю, спеціями і травами. Подрібнити зубки часнику, попередньо видаливши серцевину. Печериці порізати на 4 частини, картоплю – невеликими шматками. На розігрітій сковорідці обсмажити кролика до золотистої скоринки. На тій же олії смажити печериці, додати часник та досмажувати протягом 1-2 хвилин. Всипати картоплю, перець, сіль за смаком. Шматочки кролика перекласти до картоплі з грибами, залити вином і посипати розмарином. Кролик має випаритися у вині – для цього трішки додати вогню. Потім зменшити вогонь, влити сметану, накрити кришкою і готувати протягом 1 години. Як картопля стане м’якою – страва готова.
Віта КОНОВАЛЕНКО.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: