Листова гірчиця

Листовая горчица
Реклама

Читати російською мовою

Сьогодні ми поговоримо про рослину з «гостринкою» – листову гірчицю. Ця пікантна зелень має давню історію, якій більше 5000 років! І починається вона в Гімалайському регіоні Індії. Сьогодні Індія, Непал, Китай і Японія є провідними виробниками гірчичної зелені. Однак її вирощують не тільки в «заморських» країнах, але і на присадибних ділянках наших городників вона частий гість.

Її застосування багатопланове:

  • висаджена в горщику, вона надасть особливого затишку кухні,
  • в кулінарних рецептах добра для оформлення страв і як повноцінний гарнір,
  • швидко і легко зростаюча зелень гірчиці ефектно впишеться в дизайн будь-якого саду, завдяки своєму ажурному і яскравому листю,
  • в лікувальних цілях рекомендується при багатьох захворюваннях,
  • в якості природного інсектициду для профілактики в боротьбі з шкідниками саду,
  • як рослина, яка пригнічує ріст бур’янів,
  • в якості ґрунтового біофумігранта для боротьби з нематодою і грибковими захворюваннями (зрізану і подрібнену садовим секатором зелень розкидають по грядках і перекопують оброблену ділянку).

У листовій гірчиці високий вміст вітамінів А, К, С, антиоксидантів, флавоноїдів і харчових волокон. Свіжа зелень непросто багата клітковиною, макро- і мікроелементами, необхідними для боротьби зі зашлакованістю організму – вона попереджає рак, виліковує хронічні запори, допомагає при ревматизмі і подагрі. Регулярне вживання гірчичної зелені запобігає артрит, остеопороз, залізодефіцитну анемію, є профілактикою від серцево-судинних захворювань, астми, також сприяє зміцненню імунітету.

Листова гірчиця популярна в італійській, індійській, африканській і японській кухнях. Її зелень добре поєднується з жирним м’ясом і рибою. Молоде листя – приємне доповнення до салатів і бутербродів. Її в’ялять, сушать, солять. Вона дуже низька в калоріях (27 калорій на 100 г сирого листя).

Листова гірчиця відноситься до родини хрестоцвітних. Утворює розетку великого листя різного відтінку (смарагдовий, малахітовий, бузковий). Максимальна висота в розетці становить 45 см, супутником листової гірчиці можуть виступити братки.

Вирощується у відкритому ґрунті, парниках, теплицях, ідеально підходить для вирощування в контейнерах на підвіконні, оскільки має невелику кореневу систему. Може використовуватися як рослина-ущільнювач. Незважаючи на те, що листова гірчиця не так морозостійка, як її «двоюрідна сестра» капуста, все ж пікантна зелень гірчиці переносить легкий мороз (до -5°C), що робить її смак трохи солодше і смачніше. В теплу зиму листову гірчицю збирають аж до настання сильних морозів, а якщо випаде сніг – просто відкидають з неї сніговий покрив.

Умови вирощування

Листову гірчицю вирощують з насіння, або розсадою. Отримати хороший урожай можна через розсаду, але оскільки виростити зелень з насіння дуже просто – цей спосіб є найпоширенішим.

Вирощуючи гірчицю прямим посівом в ґрунт, ви можете раніше посіяти насіння (під плівку). Для отримання регулярного врожаю листової гірчиці висівати насіння слід приблизно кожні 3 тижні. Закладають насіння на глибину 0,5-1 см. Врахуйте, що влітку, коли температура дуже висока, гірчична зелень не буде добре рости, тому рекомендується в спекотні місяці посів гірчиці припинити. Відновити посів можна в кінці літа і продовжувати практично до початку морозів.

Гірчичне листя швидко росте у вологому, багатому органікою ґрунті. Оптимальний варіант кислотності для рослини – діапазон рН від 6,5 до 6,8. Вітамінна зелень в такому ґрунті найменш схильна до хвороб. Також не варто вирощувати листову гірчицю на місці, де раніше росла капуста протягом трьох років.

Добре підійде сонячна ділянка, але вона непогано переносить і півтінь. При поганому розвитку рослин їх підживлюють азотовмісними добривами.

Як тільки з’являться паростки, їх бажано замульчувати, що скоротить кількість поливів. Пам’ятайте: оптимальний ріст і смак зелені залежать від вологості ґрунту. Коли рослини розвиваються в стресових умовах, таких як посуха або спека, листки можуть стати несмачними, тому завжди тримаєте ґрунт рівномірно вологим.

Поки тендітні паростки маленькі, необхідно акуратно виривати бур’яни руками. Якщо у вас рослини ростуть надто густо, то приберіть загущення, пересадивши зайві кущики на нове місце. Кожен кущ повинен рости на відстані 10-15 см один від одного. Приблизно через 4 тижні після появи сходів можна збирати перший урожай, а остаточного розміру (35-45 см) листки досягнуть через 6 тижнів.

Для стимуляції росту рослина потребує регулярного підживлення органічними добривами. Коли настає спекотна погода, листова гірчиця викидає стебла, на яких розквітають маленькі жовті квітки. У цей момент зелень вже практично непридатна для вживання в їжу.

Якщо ви плануєте вирощувати листову гірчицю в контейнерах, то її слід посадити в високопоживний ґрунт (стимулює нарощування зеленої маси) – це гарантує відмінний урожай.

Шкідники рідко уражають листову гірчицю, але для профілактики її обпилюють деревною золою або обробляють зелень рослинною олією, змішаною з висушеним і стертим на порошок гострим червоним перцем.

Рекомендується зрізати тільки велике зовнішнє листя, не чіпаючи центральне – це сприяє продовженню росту рослини. Пам’ятайте, що молоде листя має більш м’який смак і аромат. Жовті і підсохлі листки не рекомендується використовувати в їжу. Листя гірчиці можна заморожувати – для цього зелень збирають безпосередньо перед заморожуванням, а потім розфасовують по пакетах і кладуть у морозильну камеру. У свіжому вигляді листя зберігають в холодильнику протягом трьох днів.

Людмила КУРГАН.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ