Барбарис: 
корисні властивості та заготівля

Барбарис: 
корисні властивості та заготівля
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Користь величезна, 
а калорій – мало
  2. Заготівля барбарису
  3. Класичне варення
  4. Джем з барбарисом 
і яблуками
  5. Барбарисове желе 
на зиму
  6. Компот
  7. Настоянка до десертів
  8. Настоянка 
для імунітету
  9. Напівфабрикати
  10. Кому барбарис шкідливий

Барбарис – не просто соковиті апетитні ягідки на гілці, це вірний помічник, який допоможе підтримати здоров’я, вилікувати чимало захворювань та забезпечити правильну роботу організму. Про цілющі властивості цієї ягоди з кислинкою знали ще стародавні індійці. А в Тибеті барбарис саджали майже у кожному саду, бо вважалося, що він продовжує життя. У давнину барбарисом лікували цингу і жовтяницю.

Користь величезна, 
а калорій – мало

Ягоди барбарису містять яблучну, винну і лимонні кислоти, каротин, натрій, кальцій, залізо, магній, пектини, дубильні речовини, мінеральні солі, багаті вітаміном К та С. Ці ягоди мають протизапальну, антисептичну, жарознижувальну, жовчогінну дії. Нерідко барбарисом замінювали лимони, апельсини, грейпфрут.

Барбарис ефективно очищає організм. Берберин, який є у складі ягід, нормалізує серцеві ритми і знижує тиск, розширюючи кровоносні судини. Барбарис вживають при лікуванні виразки шлунку і дванадцятипалої кишки. Прийом екстракту барбарису лікує прискорене серцебиття, а також лихоманку. Діє заспокійливо на центральну нервову систему. Ще барбарисовий екстракт допомагає при лікуванні запальних захворювань суглобів, таких як подагра і артрит.

Сік барбарису значно покращує апетит, тому його дають хворим на анорексію та тим, хто має проблеми із харчуванням. Він добре нормалізує травну функцію, позбавляє від запорів і є природним сечогінним засобом.

Настої та відвари із барбарису володіють знеболювальною дією, помічні при лікуванні жовчного міхура, нирок і печінки. Відвар добре очищає кров і відновлює шкіру, тому дієвий при лікуванні шкірних захворювань – навіть таких як псоріаз, акне. Барбарис володіє протигрибковими властивостями, пригнічує та лікує різні грибкові інфекції. Через це дієвий навіть при боротьбі з молочницею. Також його використовують для лікування легеневих хвороб, шлунка. При регулярному вживанні ягід, страв та напоїв з них значно поліпшується згортання крові.

Важливо, що барбарис, завдяки вмісту вітаміну С, зміцнює імунітет та бореться із багатьма інфекціями. Також ягоди діють як антидіабетичні ліки – знижують високий рівень цукру в крові.

Якщо потрібно схуднути, варто пити чай, сік або компот із барбарису. Він розщеплює жири та покращує травну функцію. Барбарис має зовсім низьку калорійність: 29 ккал на 100 г 
продукту.

Ці ягоди широко застосовуються в косметології. Відвар позбавляє від вугрів, веснянок, втоми очей, а кубики льоду з барбарису придають свіжості шкірі обличчя. Самі ж ягоди здатні уповільнити процеси старіння.

Заготівля барбарису

Ягоди барбарису сушать, заморожують, роблять з них варення, соуси, повидло, компоти, настоянки. До речі, барбарисове варення помічне при кашлі, гарячці та запаленні легенів. Заготівлі найкраще робити коли плоди повністю визріють. А якщо за рецептом потрібні підморожені ягоди, їх можна потримати в морозильній камері холодильника.

Класичне варення

Воно має кисло-солодкий смак і готується доволі просто. На 1 кг ягід беруть 1,5 кг цукру і стільки ж води. Стиглі плоди перебирають і промивають, заливають водою щоб шкірка стала м’якшою і ягоди почали давати сік. Через 8-10 год барбарис заливають цукровим сиропом і ставлять на невеликий вогонь. Через 30-40 хв. варіння ягоди стануть м’якими. Як варення на блюдці залишатиме круглу краплю і не розтікатиметься, його можна розливати у банки і зберігати у прохолодному місці.

Джем з барбарисом 
і яблуками

Для приготування цього десерту потрібні:

  • ягоди барбарису – 0,5 кг
  • яблука – 0,5 кг
  • цукор – 350 г.

З промитих ягід барбарису видалити насіння. Вимиті яблука нарізати невеликими шматочками. Помістити продукти в одну каструлю, влити трохи води і варити до повної готовності. Цукор додати у середині процесу. Готовий джем розлити у попередньо стерилізовані банки й закатати.

Барбарисове желе 
на зиму

Воно готується із відварених і розім’ятих ягід. Для цього їх треба попередньо залити водою та варити до розм’якшення. Потім перетерти через металеве сито і пропустити через прес. Цукор додати з розрахунку 3-4 склянки на 1 кг ягід барбарису. Суміш поставити на вогонь і уварити до желеподібного стану. Насипати у банки і закатати.

Компот

Із одних ягід барбарису компот не готують через сильну концентрацію активних речовин, які можуть принести шкоду для організму. Тому правильно буде поєднати його із менш насиченими фруктами – яблуками чи грушами.

Інгредієнти:

  • яблука – 1 кг
  • ягоди барбарису – 200-300 г
  • вода – 1 л
  • цукор – 300-500 г у залежності від сорту яблук.

Спочатку з води і цукру зварити сироп. Яблука порізати на шматочки, видаляючи серцевину і плодоніжки. У літрову банку в кілька шарів скласти четвертинки яблук і барбарис. Потім у банку залити підготовлений сироп. Заповнені склянки поставити у тазик і стерилізувати протягом 25 хв. Закатати кришками і залишити до охолодження.

Настоянка до десертів

Цей простий у приготуванні напій підходить навіть найвибагливішим гурманам. Якщо на варення, компот потрібні гарні стиглі ягоди, то для настоянки можна взяти дрібні та кислуваті.

Інгредієнти:

  • барбарис – 500 г
  • горілка – 1 л
  • 1/2 подрібненої палички кориці
  • 2 бутони гвоздики
  • лимонна кірка.

Для сиропу:

  • цукор – 1 склянка
  • вода – 1 склянка.

До помитого барбарису додати корицю, покласти гвоздику і лимонну кірку. Все залити горілкою і настоювати 10 днів у скляному посуді з щільно закритою кришкою.

В окремій каструлі зварити сироп. У проціджену настоянку з ягід влити охолоджений цукровий сироп. Все добре змішати, розлити по пляшках і закрити кришками.

Настоянка 
для імунітету

Винна настоянка збагачує кров, сприяє покращення відтоку жовчі та підвищує імунітет. Приймати її слід регулярно перед їжею по 2 ст. ложки.

Інгредієнти:

  • барбарис – 150 г
  • червоне вино – 1 л
  • цукор – 200 г.

Чистий барбарис додати у червоне вино і настоювати протягом місяця в темному місці. Настоянку регулярно треба збовтувати. Через місяць процідити і змішати з цукром.

Напівфабрикати

Крім барбарисових ласощів, ці корисні ягоди можна заготовляти у вигляді напівфабрикатів. Для цього їх заморожують або сушать. Щоб заморозити барбарис, ягоди слід розкласти невеликими порціями у целофанові пакети. Мити його краще у процесі розморожування.

Сушіння барбарису – найбільш популярний спосіб його заготівлі. Адже так зберігаються всі корисні речовини. Перед цим ягоди перебирають, промивають, добре висушують на чистих серветках. Підготовлені плоди розкласти на ситах, піддонах чи деках.

Якщо барбарис сушити в спеціальній сушарці, духовій шафі, на першому етапі його не потрібно нагрівати вище 50°С. Після того, як ягода перестане давати сік, температуру підвищити до 60°С.

Коли ягоди сушаться на свіжому повітрі, їх краще застелити марлею щоб захистити від вітру, пилу, комах, птахів. У жодному разі не можна сушити барбарис під прямими променями сонця.

Плоди під час сушіння варто ворушити, не пошкоджуючи, щоб вони не злипалися. Визначити готовність сушених ягід можна так: після стискання плодів у долоні барбарис залишається розсипчастим, не деформується, не залишає слідів на долонях. Тепер плоди повинні охолонути, після чого їх потрібно пересипати в чисті ємкості із щільними кришками. Правильно висушений барбарис має бути з приємним запахом, рівномірним кольором без потемніння, цвілі, підгоряння та із глянцевою поверхнею. Дуже широко сушений барбарис використовують у напоях.

На зиму барбарис можна просто простерилізувати без будь-яких добавок та додаткової обробки. Для цього помиті сухі ягоди щільно укласти у банки, простерилізувати їх у ємкості з водою і закрити. Вони залишаються свіжими у будь-який час, що чудово підходить для лікування, і використовуються в якості приправи та для приготування самостійних страв.

Нині доволі актуальним є концентрат для приготування соку, компоту, киселю, морсу. Роблять його так: заливають невеликою кількістю води – 
так щоб вона покрила шар барбарису. Ємкість із плодами ставлять на вогонь, доводять до кипіння. Потім розм’якшений барбарис пропускають через прес. Отриманий сік розливають у чисті банки, стерилізують. Впродовж зими його використовують для підкислення маринадів і соусів. Якщо у цей концентрований сік додати цукор, він стане відмінною основою для киселів, компотів.

Висушений барбарис можна перемолоти у кавомолці. Вийде чудова приправа, яка підходить для багатьох різних блюд. Її можна додавати у чай.

Кому барбарис шкідливий

Від ягід слід утриматися дітям до 12 років і людям, які можуть страждати від алергії на компоненти, що містяться у барбарисі. Він протипоказаний вагітним, годуючим матерям та тим, хто має схильність до кровотеч.

З особливою обережністю барбарис потрібно вживати при гепатиті, цирозі печінки, жовчнокам’яній хворобі. Протипоказані ці плоди тим, хто має високу кислотність шлунку, а також людям, які знаходяться у передінфарктному стані. Незрілі ягоди барбарису отруйні.

Віта Коноваленко.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ