Ревінь: користь, рецепти

Ревень: польза, рецепты
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Вітамінний склад
  2. Використання в кулінарії
  3. Ревінь не всім корисний
  4. Основні домашні рецепти із ревеню

Про користь ревеню відомо давно. У Тибеті, який вважається батьківщиною цієї рослини, його корисні властивості відкрили ще 3 тис. років до нашої ери. Ревінь нагодує, вилікує ще й прикрасить сад чи подвір’я.

Зовні ревінь дещо схожий на лопух, але має червоне стебло – саме воно і є невичерпним джерелом вітамінів. Велике листя цієї розкішної рослини вважається отруйним через високий вміст щавлевої кислоти, яка шкідлива для здоров’я.

Вітамінний склад

Ревінь має великий склад життєво необхідних організму речовин, а саме – 
вітаміни А, В, С, D, Е, К.

Вітамін А у ревені підтримує нормальний обмін речовин, позитивно впливає на збереження зору. Цей вітамін сприяє швидкому загоюванню слизових оболонок і шкіри. Також він є гарною профілактикою раку легенів.

Стебла ревеню багаті на групу вітаміну В, який володіє здатністю підтримувати у нормі майже всі функції організму. Ці вітаміни забезпечують його енергією, налагоджують обмін речовин, поліпшують стан нервової системи, шкіри, волосся, нігтів.

У ревені у великій кількості присутній вітамін С, який є потужним антиоксидантом – протистоїть раковим захворюванням, запобігає передчасній появі зморшок та провисанню шкіри. Незамінний при простудних і вірусних захворюваннях.

Завдяки вітаміну Е ревінь прекрасно підтримує життя клітин шкіри, відновлює порушення менструального циклу. Вітамін К зміцнює стінки судин, запобігає крововиливам. Він корисний для роботи головного мозку – достатня його кількість захищає нейрони від ушкодження, що важливо для запобігання захворювання на хворобу Альцгеймера.

Ревінь насичений вітаміном D, який важливий для зміцнення кісток та кісткової тканини, профілактики остеопорозу. Одна чашка вареного ревеню містить таку ж кількість кальцію, як склянка молока.

Завдяки калію, який є у ревені, можна зміцнити стан серцево-судинної системи, нормалізувати тиск, полегшити стан при тахікардії та аритмії. Вміст магнію допомагає налагодити роботу нервової системи, фізичну активність, а також підвищує репродуктивність організму.

У складі ревеню достатньо натрію, який контролює роботу нирок та тримає у нормі водно-сольовий баланс.

Використання в кулінарії

Ревінь вдало поєднується із багатьма продуктами і може бути доданий до різних страв. Він на 95% складається з води, тому є низькокалорійним – 16 кал – на 100 г. Це дієтичний продукт, який майже не містить жирів. Його рекомендовано вживати тим, хто лікується від ожиріння, або просто хоче скинути вагу й очистити організм.

Часто ревінь тушкують, запікають з невеликою кількістю води і меду, кладуть як начинку в пиріжки, млинці. Із ревенем варять компот, кисіль, готують желе, варення, джеми, соуси, салати. Ця їжа корисна, бо ревінь не містить холестерину, але насичений білками і невеликою кількістю вуглеводів. У рослині чимало мінеральних речовин, які живлять серцевий м’яз, є аскорбінова кислота, яка зміцнює стінки судин, роблячи їх більш еластичними.

Для того, щоб універсальний ревінь був доступним не лише влітку, його заморожують. Перед цим стебла потрібно добре вимити під проточною водою і очистити від волокон. Нарізати шматочками (3-5 см), скласти у пластиковий контейнер з кришкою. Перед заморожуванням ревінь можна пересипати цукром.

Ревінь не всім корисний

Не варто його вживати вагітним жінкам та тим, котрі годують немовлят. Протипоказання є для хворих на ревматизм, холецестит, цукровий діабет. Не бажано споживати цю рослину хворим із кровотечами різного характеру, перитонітом, виразкою шлунку та тим, у кого діагностовано камені у нирках.

Віта КОНОВАЛЕНКО.

Основні домашні рецепти із ревеню

Популярним є компот на основі ревеню. Він не лише наповнює організм вітамінами, а й покращує травлення, збільшує апетит, а влітку ще й чудово втамовує спрагу. Компот має кисло-солодкий смак та приємний аромат. Готувати його просто: 0,5 кг почищених і порізаних на кубики стебел ревеню кип’ятити 5 хв. у 2-х л води з додаванням 6 ст. ложок цукру. Після того як компот охолоне, у нього варто додати родзинки та лимон за смаком. Перед споживанням можна покласти лід.

Для приготування соку з ревеню черешки очистити від шкірки, промити, нарізати на маленькі шматочки, бланшувати в окропі 1 хв. Охолодити й вичавити сік у соковижималці. Перед вживанням на кожен літр соку додати 1,5 г чистої крейди, перемішати й поставити відстоюватися на 6 годин, потім профільтрувати.

Варення з ревеню готується дуже просто: нарізані стебла засипати цукром у пропорції 1:1, дати постояти добу. Потім прокип’ятити протягом 15 хв., постійно помішуючи. Таке варення чудово підходить як начинка для пиріжків.

Салати з ревеню найбільше принесуть користі, якщо вони з медом. Для приготування потрібно: 3 стебла ревеню, 3 ст. ложки лимонного соку, 5 ст. ложок вершків, 1 ст. ложка меду, сіль за смаком. Ревінь нарізати кубиками, полити соком лимона, додати мед, вершки, сіль – ретельно перемішати.

Більш вітамінізований салат з ревеню можна приготувати, якщо додати моркву та зелень. Потрібні інгредієнти: 200 г стебел ревеню, 2-3 морквини, 50 г кропу, 50 г петрушки, 100 г цибулі, 40 г меду, 60 г низькокалорійного майонезу.

Очищений та нарізаний ревінь перемішати з медом і помістити у прохолодне місце. Моркву натерти на крупній тертці, зелену цибулю нарізати шматочками довжиною приблизно 1 см, петрушку й кріп подрібнити. Ревінь змішати із цибулею та морквою, заправити майонезом і посипати зеленню.

Варто знати, що готувати ревінь потрібно лише у посуді з неіржавіючої сталі або з тефлоновим чи керамічним покриттям. Оскільки металеві незахищені поверхні вступають в реакцію з кислотою рослини, а від цього зіпсується не лише смак страви, а і зовнішній вигляд посуду.

Свіжий ревінь не слід зберігати у холодильнику більше 2-3 тижнів, бо корисні властивості втрачаються.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ