Зміст
- Сир з яблуками
- Яблучно-вівсяні оладки з корицею
- Яблука з сюрпризом
- Молочний десерт з яблуками
- Желе
- Грильяж зі смаком дитинства
- Правильний відбір яблук для десертів
Сир з яблуками
У рецепті саме цих ласощів зібрані одні з найкорисніших інгредієтів. До того ж тут відсутня будь-яка теплова обробка.
- 200 г яблук
- 250 г сиру
- 2 ст. ложки горіхів (мигдаль, фундук або арахіс)
- цукор або мед – за смаком.
Щоб приготувати цей десерт, сир треба змішати з медом або цукром до утворення однорідної маси без грудочок. До неї додати нарізані дрібними кубиками чи смужками яблука і добре розмішати. Отриману масу викласти на тарілки, посипавши зверху крупно товченими горіхами. Прикрасити можна на власний смак: апельсином, мандарином, ківі, бананом, фруктами або ягодами з будь-якого варення.
Яблучно-вівсяні оладки з корицею
Один із найбільш корисних і поживних сніданків, якого можна з’їсти скільки душа забажає.
- 2 яблука
- 110 г борошна
- 90-100 г вівсяних пластівців
- 250 мл молока
- 1 яйце
- 1ч. ложка розпушувача
- 4 ст. ложки цукру
- 0,5-1 ч. ложка меленої кориці
- 2 ст. ложки рослинної олії (для смаження).
У глибокій мисці змішати борошно, вівсяні пластівці, розпушувач, цукор, корицю. Все ретельно перемішати. Збити яйце з молоком. Яблуко натерти на тертці. Помішуючи, влити збите молоко до сухих інгредієнтів. Добре перемішати. Додати натерті яблука та ще перемішати. Повинно вийти рідке тісто. Накрити його харчовою плівкою та поставити у холодильник на 30 хвилин.
Після цього тісто ще раз ретельно перемішати. Нетовсто викласти оладки на розігріту сковорідку. Смажити на середньому вогні до появи рум’яної скоринки. Найбільше яблучно-вівсяні оладки смакують із медом чи ванільним морозивом.
Яблука з сюрпризом
З простих інгредієнтів робляться дуже смачні й красиві яблучка, від яких у захваті не лише дітвора, а й дорослі.
- 4 яблука
- 400 г листкового тіста
- 4 ст. ложки цукру
- 2 ст. ложки кориці
- 1 яйце
- 8 штук цукерок «Корівка».
Спочатку почистити яблука, обережно видалити середину. Листове тісто розкачати товщиною у 2 мм, порізати його на смужки 1-1,5 см завширшки.
Змішати цукор і корицю. Кожне яблуко добре обваляти у цій суміші. Тоді обмотати смужками тіста. А з його залишків можна вирізати листочки і прикрасити яблука. Тісто помазати збитим жовтком (збивати його краще виделкою).
У середину кожного яблука покласти 1-2 цукерки «Корівка». Проте, замість цукерок можна додавати шоколад, мед з горіхами.
Поставити яблука випікатися в розігріту до 180°С духовку на 25-30 хвилин. За бажанням можна додати вершки.
Молочний десерт з яблуками
Цей ніжний смачний десерт можна подавати як на полуденок, так і до святкового столу.
- 500 мл молока
- 8 яблук
- 2 склянки цукру
- 3 яйця
- 2 ст. ложки борошна
- 1 пакет ванільного цукру
- вода, м’ята і гранат – для прикраси.
Очистити яблука від шкірки і насіння, розрізати на четвертинки (або половинки), покласти у каструлю, засипати цукром (100 г), налити води, щоб покрила яблука. Варити, доки яблука не стануть м’якими. Потім викласти їх у тарілочки для десерту.
Для приготування молочного пудингу в каструлю налити молоко, додати яйця, борошно, цукор (100 г). Поставити на вогонь і добре перемішати інгредієнти. Варити, доки складові загускнуть і почнуть кипіти. Гарячий пудинг викласти на яблука, залишити вихолоняти. Тепер можна прикрасити зернятами граната та листочками м’яти. Десерт поставити у холодильник, бо до столу подається він холодним.
Желе
Для приготування желе не потрібні цілі гарні плоди – можна взяти й обрізати ті, які починають псуватися.
- 600-700 г яблук
- 2 склянки води
- 5 ст. ложок цукру (якщо яблука несолодкі, кількість цукру можна збільшити)
- 15 г желатину
- кориця – за смаком.
З помитих яблук видалити серцевину і порізати плоди на четвертинки. Скласти їх у каструлю, залити водою, додати цукор. Довести до кипіння та кип’ятити, доки яблука не стануть м’якими. Тоді їх перетерти через сито – вийде пюре. В окремій каструлі розчинити у воді желатин – розігріти вміст посудини, але не кип’ятити. Повністю розчинений желатин змішати з яблучним пюре. Потім розлити у піали та поставити у холодильник для застигання. Зверху можна додати збиті вершки чи сметану.
Грильяж зі смаком дитинства
Багато хто пам’ятає, як в дитинстві їм готували цей смаколик. Для цього очищені часточки яблук опускають в обсмажений (на рослинній олії) до золотистого кольору цукор. Сковорідку постійно струшують, щоб цукор рівномірно покривав яблука. Як тільки-но процес обжарювання закінчувався, кожну часточку яблука з цукром швидко опускали в холодну кип’ячену воду. Це не лише для того, щоб остудити десерт, а й щоб шматочки не прилипали до рук.
Правильний відбір яблук для десертів
Яблука різних сортів неабияк впливають на смак. Якщо плоди кислі – варто додавати більше цукру, коли ж надто солодкі – використовують лимонну кислоту. А найбільш оптимальним варіантом є кисло-солодкі сорти яблук.
Ці плоди вдало поєднуються з різними прянощами (корицею, ваніліном, імбиром, гвоздикою) та всіма фруктами і ягодами.
Найбільш для запікання у духовці підходять яблука в товстій шкірці з трішки кислуватим смаком: Ранет, Антонівка, Макінтош. Плоди варто обирати однакового розміру, щоб вони рівномірно приготувалися.
Якщо ж яблука не піддаються тепловій обробці, слід вибирати найбільш соковиті і свіжі плоди.
Віта КОНОВАЛЕНКО.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: