Зміст
Ще у ХVI столітті на Русі гарбуз став одним з найпопулярніших продуктів. Його використовували в харчуванні поряд з ріпою: томили і солили, варили з нього каші та юшки. Багато страв з гарбуза можна сміливо назвати дієтичними. Вони мають жовчогінну дію, сприяють нормальній роботі шлунка і кишечника, можуть бути включені в раціон хворих на цукровий діабет і страждаючих ожирінням. Ось рецепти деяких з них.
Суп з гарбуза
- 1 ст. ложка м’ясного фаршу
- 1 склянка нашаткованого гарбуза
- 1 цибулина
- 1 морква
- 2 ст. ложки рослинної олії
- 1 -1,5 л води
- сіль – за смаком.
М’ясний фарш розводимо до консистенції середньої густоти сметани холодною водою, додаємо рубану ріпчасту цибулю, нашатковану соломкою моркву, олію. Ставимо масу в холодильник приблизно на 1 годину. Потім підготовлені овочі та м’ясо заливаємо гарячою солоною водою, додаємо нашаткований соломкою гарбуз і швидко доводимо до кипіння.
Суп варимо 8-10 хвилин і відразу ж подаємо на стіл, заправляючи за смаком сметаною, майонезом або кислим молоком.
Котлети м’ясні з гарбузом
- 1 склянка м’ясного фаршу
- 1 склянка пропущеного через м’ясорубку гарбуза
- 2 ст. ложки манної крупи
- 1 цибулина
- 2 яйця
- 0,5 склянки молока
- сіль – за смаком.
М’ясо пропускаємо разом з гарбузом через м’ясорубку. Додаємо в отриману масу яйця, манну крупу, молоко і сіль. Все ретельно вимішуємо, щоб маса стала однорідною та еластичною. Потім ставимо фарш в холодильник на 1-2 години, щоб він загуснув і не розтріскувався при запіканні. У форму або сковороду викладаємо фарш у вигляді невеликих котлет і запікаємо в гарячій духовці 15-20 хвилин. Відразу ж подаємо на стіл, приправляючи майонезом або сметаною.
Гарбуз додає готовим котлетам приємного солодкуватого смаку. Їх можна рекомендувати дітям і страждаючим захворюваннями шлунка та кишечнику, так як вони приготовані без смаження. До цієї страви можна подати як гарнір злегка припущений гарбуз, що залишився від приготування котлет.
Каша з гарбуза
- 1 склянка пшона
- 2 склянки гарбуза
- 1 цибулина
- 2 ст. ложки вершкового масла
- 1 ст. ложка сухого листя малини
- сіль – за смаком.
Пшоно ретельно промиваємо в теплій воді. Промитий гарбуз розрізаємо на частини, очищаємо від шкірки, насіння з м’якоттю пропускаємо через м’ясорубку. Потім гарбуз нарізаємо соломкою, цибулю подрібнюємо.
На дно каструлі кладемо рівним шаром половину гарбуза, на неї укладаємо шар пшона, а зверху овочі, що залишилися: гарбуз, цибулю і листя малини. Каструлю ставимо на вогонь, попередньо заливши в неї солону гарячу воду (приблизно на 3-4 пальці вище верхнього шару овочів). Потім суміш без перемішування доводимо до кипіння і варимо 10 хвилин при повільному кипінні. Посуд знімаємо з вогню, щільно закриваємо кришкою і настоюємо кашу 20-30 хвилин. Подаємо кашу, перекинувши вміст каструлі на блюдо так, щоб нижній шар овочів опинився зверху. Страву можна приправити вершковим маслом.
Сирна запіканка з гарбузом
- 1 склянка жирного сиру
- 2 склянки нашаткованого соломкою гарбуза
- 3 яйця
- 2 ст. ложки родзинок
- 1 яблуко
- сіль – за смаком.
Сир протираємо крізь сито, додаємо промиті родзинки, подрібнене яблуко, яйця і гарбуз. Масу перемішуємо, викладаємо в суху форму і запікаємо в гарячій духовці при температурі 200-220 градусів близько 25 хвилин. Подаємо запіканку у формі, в якій вона готувалася. Заправляємо сметаною або кефіром. У такий запіканці можна використовувати різноманітні фрукти та ягоди: курагу, чорнослив, грейпфрут, айву, журавлину, брусницю, чорницю (наскільки дозволить ваша фантазія).
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: