На будь-якому застіллі, в домашньому колі чи на обіді з гостями, ця страва – яскрава, запашна, апетитна – відразу привертає до себе увагу і користується незмінним успіхом. До того ж готується просто, з повсякденних продуктів і, будучи порційною, дуже зручна в користуванні.
Відберіть однакові за величиною, досить великі картоплини правильної форми. Ретельно їх промийте і обсушіть, а далі на вибір: або очистіть шкірку, або залиште в «мундирі». Тепер відваріть або запечіть картоплю до напівготовності, дайте охолонути і приступайте до вибірки «гнізда» під начинку. Якщо бульба кругла, зріжте у неї верхівку, підрівняйте денце для стійкості й спеціальною виїмкою, тонкою чайною ложкою або гострим ножем видаліть всередині порожнину, залишивши цілими стінки товщиною в кілька міліметрів. Якщо ж картоплина довгаста, укладіть її, як їй зручніше, зріжте верхню частину і вже звідси починайте вибірку. А можна розрізати бульбу навпіл і надати їй форму циліндра, видалити серцевину і помістити туди начинку. Потім нафаршировані бульби потрібно довести до готовності в розігрітій духовці. Що стосується начинки, то вона може бути найрізноманітнішою. Ось лише кілька прикладів (пропорції основних інгредієнтів досить довільні).
З городньою зеленню
Промиту, дрібно нашатковану і при необхідності ошпарену зелень, посоліть, поперчіть або збризніть лимонним соком і змішайте з рубаним яйцем, картопляною масою, що залишилася після вибірки серцевини бульб, рослинною олією, сметаною або майонезом.
З бринзою або тертим сиром
Бринза (сир середньої твердості) ретельно перемішайте з удвічі меншою кількістю розм’якшеного вершкового масла, часником, тертими яєчними жовтками, картопляною масою з середини бульби, подрібненою зеленню, посоліть і поперчіть за смаком. Бринзу можна брати навпіл з жирним сиром.
З яйцями, цибулею і капустою
Дрібно нашатковану ріпчасту цибулю обсмажте, капусту відваріть і подрібніть. Все перемішайте, додайте порізані яйця, картопляну масу, що залишилася, зелень, заправте за своїм смаком маслом, сметаною або майонезом.
З солоною рибою
Рибне філе двічі пропустіть через м’ясорубку, додайте сир, сметану, подрібнені яєчні жовтки, картопляну м’якоть з середини бульби, дрібно нашатковану зелену цибулю, посоліть, поперчіть, трохи підсолодіть і все добре перемішайте, а ще краще –
збийте, щоб вийшла однорідна пишна маса.
З грибами
Варені, консервовані або попередньо вимочені сухі гриби наріжте і підсмажте на олії. В іншій сковороді спасеруйте нашатковану ріпчасту цибулю до рожевого відтінку, додайте дрібно нарубані солоні огірки (без шкірки), картопляну масу, трохи борошна, сіль, перець, спеції, а коли борошно стане бежевого кольору, розведіть грибним відваром до сметаноподібної консистенції і пару хвилин потримайте на слабкому вогні. Тепер цей соус змішайте з підготовленими грибами, подрібненими яєчними жовтками, ще раз прогрійте масу на невеликому вогні і дайте охолонути.
З м’ясним фаршем
Нарізані шматочками будь-яке варене м’ясо, печінку, шинку і т. п. підсмажте разом з нашаткованою ріпчастою цибулею, охолодіть, змішайте з картопляною масою, двічі пропустіть через м’ясорубку, розітріть з жовтками, часником, пряною зеленню і заправте майонезом.
З горіховою пастою
Горіхи очистіть від шкаралупи, подрібніть ядра і перемішайте з пасерованими помідорами або з томатною пастою, розім’ятими яєчними жовтками, часником, картопляною масою і подрібненою пряною зеленню. Можна ще додати мелене м’ясо зі спеціями.
Євгенія ВІННІКОВА.
м. Харків.
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: