Цибуля: сорти, посів, поливи, прибирання

0
607

У багатьох бувають свої «дивацтва». Ось і я з дитинства чомусь ні в якому вигляді не міг вживати ріпчасту цибулю. Але одного разу мене все-таки вмовили з’їсти колечко особли​вої цибулі. Пересилив себе і спробував. Та — не вмер! Всупереч неприємним очікуванням відчув у роті легку соковитість,солодкість з малим цибулевим запахом. Попросив ще. І з тих пір цибуля зайняла у мене на городі своє гідне місце.

Адже існують різні сорти цієї культури: гострі, напівгострі, солодкі. При цьому простежується цікава залежність: гострі сорти містять більше цукрів і сухої речовини, ніж напівгострі і навіть солодкі.

Велика кількість в них ефірних олій, тобто гіркоти, які ніби нейтралізують цукор і надають цибулі гострого смаку.

Найбільш смачні салатні сорти, що виникли в Іспанії. У нас їх вирощують через розсаду. Посів проводжу в кінці лютого-початку березня. Перед посівом на 2-3 дні замочую насіння в теплій воді, потім трохи підсушую і висіваю в ящик або стаканчики (4х4 см). Рослини, вирощені в стаканчиках, більш потужні, при посадці їх на постійне місце коренева система практично не травмується. У такої розсади і цибулини виходять більш великими.

Ґрунт в ящику і стаканчиках легкий, перегнійний, перед посівом його рясно поливаю, потім висіваю насіння: в ящику на відстані 2,5-3 см, у стаканчику по 3-4 насінини.

Розсада потребує регулярних поливань, двох підживлень комплексним мінеральним добривом. Оптимальна для неї температура вдень 18-20 градусів, вночі 13-14 градусів. Висадку розсади проводжу в першій декаді травня, але попередньо готую грядку висотою 20 см і шириною 1 м. На 1 кв. м грядки вношу 1 відро перегною, 2-3 ст. ложки комплексного органо-мінерального добрива і 2 склянки деревної золи.

Відстань між рослинами залишаю 15-20 см, між рядами — 25-30 см. Розсаду з ящика поливаю і обережно виймаю, на третину обрізую коріння і перо. Розсаду з стаканчиків просто перевалюю.

Заглиблення рослин при посадці не допускаю. Ґрунт навколо коренів пригортаю і злегка поливаю.

У другій половині вегетації поливи скорочую, в кінці липня припиняю повністю. У травні-червні проводжу кожні 2 тижні підживлення азотними добривами, чергуючи мінеральні та органічні.

У липні двічі підживлюю, спочатку комплексним мінеральним добривом Акварин, другий раз — фосфорно-калійним добривом Монофосфат калію.

Прибирання проводжу в серпні, коли вилягає листя. Протягом двох тижнів цибулю підсушую під навісом. Зберігаю при кімнатній температурі. Вирощена таким чином цибуля лежить зазвичай тільки до січня, тому вирощую цибулю і звичайним способом, через сіянку.

Найкращими з випробуваних мною сортів вважаю солодку цибулю Ексибішен і напівсолодкі сорт Глобус і гібрид F1 Стерлінг.