Диня – немов сонце: жовта, пузата, дуже ароматна

0
256
Дыня - словно солнце:
 желтая, пузатая,
 очень ароматная
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Готуємо ґрунт
  2. Терміни посіву
  3. Вирощуємо розсаду
  4. Догляд
  5. Підживлення в період вегетації
  6. Вибираємо сорт
  7. Збирання врожаю

Медово-солодка диня за переказами була викрадена з самого райського саду! Може, тому вона має такий божественний смак і аромат? Яскравий соковитий свіжий аромат дині заряджає життєрадісністю і оптимізмом, а її смак задовольнить будь-якого гурмана. Диня скрізь гарна – і в дорогому ресторані, і під час дачного перекусу. І недарма вона здобула таку популярність: солодка ароматна м’якоть добре визрілої дині здатна не тільки неабияк підняти настрій, але і поліпшити травлення.

Давайте ближче познайомимося з цією баштанною культурою, щоб її вирощування не склало труднощів навіть дачникам-городникам-початківцям. А в цьому вам допоможуть професійні поради досвідченого агронома, старшого наукового співробітника Південної державної сільськогосподарської дослідницької станції ІВПіМ НААН України Анатолія НАУМОВА.

Готуємо ґрунт

Диня – південка, прекрасно себе почуває на півдні України, де її вирощують в промислових масштабах. Але досвідчені дачники культивують диню і в центральних, і навіть північних областях нашої країни, при цьому отримують дуже навіть непогані врожаї. Головний секрет – правильний підбір сортів і дотримання агротехніки вирощування.

Ґрунти під баштан вибирайте легкі, піщані або супіщані з нейтральним рН. Взагалі-то диня невимоглива до ґрунту, стійка до посухи і засолення ґрунту, але категорично не переносить глинисті, важкі, вологі ґрунти, схильні до запливання.

Якщо у вас на ділянці кислий ґрунт, обов’язково проведіть олужнення: при середньо- або сильнокислих – вносимо крейду або проводимо вапнування, при слабокислих – досить при посадці в кожну лунку внести жменю деревної золи.

Для отримання хорошого врожаю ґрунт потрібно добре удобрити. Восени під зяблеву оранку вносимо добре перепрілий перегній або компост з розрахунку 4-6 кг на 1 кв. м. Оранку зябу проводимо на глибину не менше 25 см, а на чорноземах – до 30 см. Така оранка сприяє активному формуванню бічних коренів, які розміщуються в орному шарі.

Коренева система дині складається з головного кореня, який проникає в ґрунт на глибину до 1 м, і 10-15 бічних відгалужень – бічних коренів довжиною 2-3 м. При сприятливих умовах загальна довжина основних коренів дорослої рослини становить близько 32 м. Така розвинена коренева система дозволяє дині виживати в посушливому кліматі навіть при недостатньому поливі.

Восени при появі сходів бур’янів ґрунт 1-2 рази культивують на глибину 10-12 см.

Навесні вносимо в ґрунт нітроамофоску (10 г на 1 кв. м). Добриво можна вносити під весняну оранку в сухому вигляді, але краще в рядки безпосередньо перед посадкою насіння. В цьому випадку поживні речовини засвоюються рослинами набагато краще.

У сівозміні диню слід розміщувати після бобових овочевих культур, цукрової кукурудзи, однорічних і багаторічних трав. Допустимо вирощувати після овочевих коренеплодів, ріпчастої цибулі, капусти, картоплі, неприпустимі попередники – 
баштанні.

Терміни посіву

Вирощують культуру двома способами: розсадним і прямим посівом насіння у відкритий ґрунт.

Диня – культура південна, тому висівати її можна, тільки коли ґрунт достатньо прогрівся (до 13-15°С на глибині 10 см) і пройшла загроза весняних заморозків. Тому терміни посадки в різних регіонах різні, якщо в Херсонській області – це друга-третя декада квітня, то в степовій зоні – кінець квітня-початок травня, в лісостеповій – друга декада травня, а в Поліссі і Прикарпатті – взагалі третя декада травня.

На півдні, як правило, дині вирощують прямим посівом насіння в ґрунт. Глибина закладення насіння залежить від щільності ґрунту – на легкосуглинистих вона становить 3-4 см, 
на супіщаних – до 5 см. Відстані між рядами – 1,75 м, між рослинами – 
75 см. Перед посівом насіння замочуємо в розчині стимулятора на 8-12 годин. Анатолій Наумов радить обробляти насіння дині розчином Еколайн універсал насіння (замочити на 16 годин). Якщо немає стимулятора, замочіть хоча б на добу в теплій воді. Навіть така мінімальна передпосівна обробка насіння дозволить отримати більш ранні і дружні сходи динь.

Розсадний спосіб вирощування дині при краплинному зрошенні застосовують для отримання ранньої продукції. У цьому випадку горщикову розсаду надранніх гібридів висаджують не пізніше 20 травня, урожай дозріває вже в третій декаді червня.

У центральних і північних районах України баштанні культури краще вирощувати розсадним способом.

Вирощуємо розсаду

Для центральних і північних регіонів насіння на розсаду висівають приблизно 10-15 квітня, для південних на 20-25 днів раніше. Вирощуємо розсаду в горщиках діаметром 8-10 см або касетах з клітинками приблизно 68х68х78 мм або 65х65х65 мм. Ємкості наповнюємо готовими торф’яними субстратами, купленими в магазині, або ж самі готуємо ґрунтову суміш: 5 частин дернового ґрунту, 4 частини перегною і 1 частина піску. Можна використовувати такий склад: 2 частини перегною, 2 частини торфу і 1 частина дернового ґрунту. На 1 кг суміші додають 1,5-
2 г калійної солі, 2-3 г аміачної селітри і 10-12 г суперфосфату. Горщики (касети) заповнюємо на 2/3 об’єму, а потім підсипаємо ґрунтову суміш ще 2-3 рази по мірі витягування рослини.

Перед посівом насінини обробляємо стимулятором, щоб вони швидше «проклюнулися». Насіння висіваємо на глибину 2-4 см і поливаємо теплою водою. По мірі росту періодично поливаємо розсаду теплою водою.

Перед висадкою розсади поливаємо її біопрепаратами (наприклад, Триходермін + Планриз + Пентафаг-С + 
Актофіт (100 мл + 100 мл + 
100 + 40 мл/10 л), при необхідності додаємо Боверин, Бітоксибацилін, Вертицилін (для стійкості до шкідників та хвороб).

У відкритий ґрунт розсаду висаджують після встановлення теплої погоди з середньодобовою температурою повітря 12-14°С, на півдні України це кінець квітня-початок травня, на півночі України – кінець травня. Для посадки у відкритий ґрунт розсада придатна при утворенні третього справжнього листа. За 4-5 днів до посадки її починають загартовувати (проводять провітрювання свіжим повітрям), але при цьому не допускаючи протягів і різких перепадів температури. Перед посадкою рослини слід рясно полити. Висаджують їх методом перевалки, з земляною грудкою, не пошкоджуючи кореневої системи рослини.

Догляд

Догляд за динями протягом усього літа полягає у поливі, прополюванні і проріджуванні загущених сходів. Як правило, за вегетаційний період проводимо 3-4 міжрядних обробок і як мінімум 2-3 рази прополюємо рядки.

Частота поливу і норми води залежать від погодних умов, в яких ростуть дині. У Херсонській області звичайно без поливу не обійтися. Оптимальний варіант – краплинний полив, якщо його немає, поливати дині потрібно з розрахунку 1 літр води на день на одну рослину. Поливаємо теплою водою, тобто беремо її не зі свердловини, а з накопичувача. Коли дині вже сформувалися і почали зріти, полив припиняємо.

Поливи дині в умовах лісостепової зони, Полісся чи Західної України залежать від погодних умов. Якщо літо посушливе, то бажано періодично поливати (через 12-14 днів). В період цвітіння і формування зав’язей, коли рослини особливо вимогливі до води, полив можна проводити частіше, кожні 8-10 днів. Якщо ж літо помірно дощове, дині можна не поливати.

Для того щоб дині були солодкими і цукристими, на рослинах залишають 6-7 зав’язей, а стебла відщипують над плодами на 3-4-му листі.

Підживлення в період вегетації

Під час вегетації проводимо листкове підживлення рослин (Лист, Старт, стимулятор Еколайн універсал старт і Еколайн універсал ріст та ін.). Крім того, як правило, проводимо 3-4 кореневих підживлення. Перше – після появи перших листочків при посіві насінням або через 7-10 днів після висадки розсади. На відро води беремо неповну сірникову коробку калійної селітри (20 г), розводимо, ретельно перемішуємо і виливаємо під кожну рослину по кухлю розчину добрива.

Друге підживлення проводимо через два тижні після першого, використовуємо нітроамофоску. У період формування зав’язі підживлюємо калій-фосфатом і калійною селітрою (з інтервалом 3-7 днів).

Вибираємо сорт

Правильний вибір сорту – 80% успішного врожаю. До Державного реєстру сортів рослин, рекомендованих для вирощування на території України, внесено понад 50 сортів та гібридів дині. Всі вони підходять для культивування в умовах півдня України. Найбільш перспективні з них такі нові сорти вітчизняної селекції, як Престиж, Дідона, Фортуна. З іноземних сортів зараз найбільш популярні Ефіопка і гібрид Амал F1.

Для городників, що вирощують дині в середніх широтах, підходять в основному три сорти: Серпянка, Титовка і Берегиня. Перші два ранньостиглих сорти придатні і для півночі, і заходу України.

А ось старовинний улюблений усіма сорт народної селекції Колгоспниця, на жаль, вже виродився. Анатолій Наумов, розповів, що навіть у фахівців вже неможливо знайти насіння цієї Колгоспниці.

Збирання врожаю

Збирати врожай дині починають у фазі технічної стиглості плодів, а вона настає через 30-35 днів від початку зав’язування. Збір плодів проводиться вибірково, по мірі їх дозрівання, в середньому в 5-6 заходів. Для того щоб дозріваючі дині не псувалися шкідниками, бажано покласти під них дощечки або фанеру, щоб ізолювати їх від землі.

Так що дерзайте, не зупиняйтеся на досягнутому, і все у вас вийде!

Олена БЕРЕЗКІНА.

Веббанер Хозяин Укрпошта
Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ