Зміст
- «Свіжість»
- «Фантазія»
- «Мімоза»
- Крабове м’ясо під шубою
- З ананасами
- Із буряка з часником
- З капустою і копченою курячою грудкою
- З волоськими горіхами
- Грибний
Основною родзинкою зимових салатів є те, що вони ситні. Адже в холодну пору року людському організму потрібно більше калорій, тому що доводиться більше рухатися і витрачати енергії. Останнім часом асортимент зимових салатів значно розширився. Їх можна заправляти майонезом, сметаною, рослинною олією, самостійно приготованими соусами, але тільки щоб вони зберігали свій основний смак.
«Свіжість»
- 200 г капусти
- 1-2 свіжих огірка
- 1-2 помідори
- 2 варених яйця
- 1 копчена куряча грудка (можна замінити копченою ковбасою)
- 1 плавлений сирок.
Салат викладають шарами:
- 1 шар: нашаткована капуста (присолена і трохи прим’ята).
- 2 шар: порізані соломкою або натерті на крупній тертці огірки.
- 3 шар: сітка з майонезу.
- 4 шар: нарізані та присолені помідори.
- 5 шар: подрібнені варені яйця.
- 6 шар: сітка з майонезу.
- 7 шар: подрібнене копчене м’ясо.
- 8 шар: сітка з майонезу.
- 9 шар: натертий на крупній тертці плавлений сирок.
Зверху страву прикрасити скибочками огірка і помідора.
«Фантазія»
- 3 плавлених сирка
- 5 варених яєць
- 1 банка консервованої кукурудзи
- майонез
- сіль – за смаком.
Сирки натерти на крупній тертці, яйця дрібно нарізати і змішати, додати кукурудзу, попередньо зливши з неї рідину. Присолити, заправити майонезом, добре перемішати. Кукурудзу за бажанням можна замінити зеленим горошком і додати натертий на дрібній тертці зубчик часнику.
«Мімоза»
- 4 картоплини
- 1-2 моркви
- 150 г твердого сиру
- 2 яйця
- 1 банка рибних консервів у олії
- 1 невелика цибулина
- майонез.
Цибулю порізати соломкою і замаринувати: залити окропом, коли вода охолоне, злити рідину, а цибулю присолити, посипати цукром, полити оцтом (все за смаком) і дати постояти хвилин 30.
Салат теж викладається шарами:
- 1 шар: маринована цибуля.
- 2 шар: розім’ята виделкою риба.
- 3 шар: нарізана і присолена варена картопля.
- 4 шар: сіточка з майонезу.
- 5 шар: натерта на крупній тертці варена морква.
- 6 шар: подрібнені варені яйця (залишити один жовток для прикраси).
- 7 шар: тертий сир.
- 8 шар: сіточка з майонезу.
Зверху салат розрівняти ложкою, прикрасити натертим на дрібній тертці яєчним жовтком.
Крабове м’ясо під шубою
- 200 г крабового м’яса
- 5 варених яєць
- 1 зелене яблуко
- 1 плавлений сирок
- 50 г в’ялених слив
- 1 цибулина
- 50 г вершкового масла
- майонез.
Яйця зварити круто і розділити на жовтки і білки. Плавлений сирок і вершкове масло покласти в морозилку, щоб потім було краще їх натирати.
Салат готується шарами:
- 1 шар: натерті яєчні білки.
- 2 шар: дрібно нарізана цибуля.
- 3 шар: натерте вершкове масло.
- 4 шар: посолити і нанести сітку з майонезу.
- 5 шар: нарізане крабове м’ясо і сливи.
- 6 шар: натерте на крупній тертці яблуко.
- 7 шар: покрити майонезом і розім’ятими жовтками.
Зверху страву прикрасити гілочками петрушки.
З ананасами
- 1 банка консервованих ананасів
- 150 г копченої ковбаси
- 150 г твердого сиру
- 4 яйця
- цибуля
- майонез – за смаком.
Ананаси, варені яйця порізати кубиками, ковбасу і твердий сир – соломкою. Все викласти в салатницю, додати дрібно нарізану цибулю, заправити майонезом і добре перемішати.
У такий салат можна додати баночку консервованої кукурудзи, а ковбасу і сир замінити крабовими паличками.
КУПИТИ
Із буряка з часником
- 2-3 буряка
- 2-3 зубчики часнику
- 150 г твердого сиру
- майонез і сіль – за смаком.
Варений буряк нашаткувати тоненькою соломкою, часник натерти на дрібній тертці та перемішати з буряком, посолити за смаком і заправити майонезом. Укласти в салатницю і зверху посипати тертим сиром.
З капустою і копченою курячою грудкою
- 1 копчена куряча грудка
- 300 г білокачанної капусти (можна взяти пекінську)
- 150 г білого батона
- 30 г вершкового масла
- майонез
- рослинна олія
- оцет
- зелень петрушки
- сіль – за смаком.
Капусту тоненько нашаткувати і легенько перетерти. На вершковому маслі обсмажити порізаний дрібними кубиками батон до утворення хрусткої скоринки. Курячу грудку порізати соломкою. Капусту заправити рослинною олією і викласти в салатницю. Зверху посипати подрібненою петрушкою, потім викласти копчене м’ясо і обсмажені сухарики. По колу салат полити майонезом. Перемішувати безпосередньо перед подачею на стіл, щоб сухарики не розмокли.
З волоськими горіхами
- 500 г моркви
- 500 г цибулі
- 1 склянка чорносливу
- 500 г печериць
- 150-200 г подрібнених волоських горіхів (чим дрібніше, тим краще)
- 1 кубик грибного бульйону
- майонез.
Моркву очистити, натерти на крупній тертці і потушкувати на соняшниковій олії. Окремо нарізати цибулю і теж її підсмажити. Гриби нарізати соломкою, додати бульйонний кубик і теж обсмажити.
Викладати шарами: морква, цибуля, гриби, змішані з нарізаним на 4-6 частин чорносливом. Кожен шар покривати сіткою з майонезу і посипати подрібненими горіхами.
Грибний
- 1 банка маринованих грибів
- 1 банка консервованої кукурудзи
- 200 г ковбаси
- 4 яйця
- 4 картоплини
- сіль – за смаком.
Картоплю і яйця зварити.
Всі інгредієнти викладати шарами:
- 1 шар: натерту на крупній тертці картоплю, підсолити і покрити сіткою з майонезу.
- 2 шар: подрібнені яєчні білки, покрити майонезом.
- 3 шар: дрібно нарізана варена ковбаса, майонез.
- 4 шар: кукурудза без рідини, майонез.
- 5 шар: подрібнені гриби без рідини (частину залишити для прикраси), майонез.
Зверху посипати натертими на крупній тертці яєчними жовтками і прикрасити грибами. Поставити на 2 години в холодильник, щоб просочився.
Н. В. ПУГАЧ.
Станично-Луганський р-н
Луганської обл.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: