Зміст
- Суп з грибами і чорносливом
- Печериці по-корейському
- Пиріжок на мінеральній воді
- Буряковий салат
- Хмиз
- Деруни
- Борщ з квасолею
- Буряк, фарширований овочами
Великий піст, що передує Великодню, важлива подія в житті віруючих і не тільки. У цей період хочеться очиститися не тільки духовно, але і привести в порядок свій організм. Для цього ми використовуємо в їжу пісні страви.
Суп з грибами і чорносливом
- 5-6 картоплин
- 1 цибулина
- 200 г свіжих печериць (або 30 г сухих грибів)
- 2-3 ст. ложки рослинної олії
- 1 ст. ложка пшеничного борошна
- 80 г чорносливу
- 1 невеликий лимон
- сіль
- зелень кропу – за смаком.
Зварити грибний бульйон. Варені гриби порізати і трохи підсмажити в малій кількості рослинної олії. Покласти в бульйон. Ріпчасту цибулю дрібно нарізати, пасерувати на рослинній олії до м’якості, додати борошно і продовжувати пасерувати, помішуючи, 5 хвилин. У цей час в киплячий бульйон покласти нарізану картоплю і варити до готовності. Попередньо промитий і замочений в окропі чорнослив порізати на 4 частини і додати в бульйон. Покласти пасеровану цибулю, посолити за смаком і проварити ще 5 хвилин. Перед подачею до столу в суп покласти скибочку лимона і посипати подрібненим кропом.
Печериці по-корейському
- 1 кг печериць
- 1 велика морква
- 2 цибулини
- 3 зубчики часнику
- 2 ст. ложки яблучного оцту
- мелений чорний перець
- коріандр
- петрушка
- сіль – за смаком.
Гриби нарізати пластинами і варити 15-20 хвилин. Моркву почистити і натерти на крупній тертці. Промінь очистити, нарізати соломкою. Обсмажити на рослинній олії до м’якості. Гриби з’єднати з приготованими овочами, додати подрібнений часник, сіль і спеції за смаком. Все перемішати і полити яблучним оцтом. Накрити кришкою і дати настоятися 1 годину. Перед подачею прикрасити зеленню петрушки.
Пиріжок на мінеральній воді
- Тісто:
- борошно
- 300 г газованої води
- 1 ч. ложка з гіркою сухих дріжджів
- 1 ч. ложка цукру
- 1 ч. ложка солі
- рослинна олія.
- Начинка:
- тушкована капуста з дрібкою лимонної кислоти і сіллю за смаком.
В 100 г теплої мінеральної води розчинити дріжджі, цукор і сіль. Додати 5 ст. ложок рослинної олії і 2-3 ст. ложки борошна і перемішати. Потім влити мінеральну воду, що залишилася, у воронку в борошні, замісити тісто. Залишити на 1 годину. З тіста сформувати круглі коржі, покласти на кожен начинку, краї защипнути. Обсмажити з обох боків у рослинній олії. Пиріжки виходять пишними, якщо начинка з капусти тепла.
Буряковий салат
- 1 великий буряк
- 500 г картоплі
- рослинна олія
- пісний майонез
- невеликий пучок кропу
- сіль і мелений перець – за смаком.
Буряк відварити в підкисленій воді. Картоплю очистити, помити, нарізати соломкою і підсмажити на олії до золотистої скоринки. Викласти в друшляк, щоб стекла зайва олія. Буряк нарізати соломкою, додати картоплю, нарубаний кріп, сіль і мелений перець, заправити пісним майонезом, добре перемішати.
Хмиз
- 150 мл води
- 80 г горілки
- 2 ст. ложки цукру
- борошно
- цукрова пудра
- рослинна олія.
Замісити тісто, тоненько його розкачати, порізати смужками, ромбиками, зробити розріз посеред кожного шматочка і вивернути кінець через отвір. Смажити у сковороді з рослинною олією. Коли підрум’яняться, викласти на сито, щоб стекла зайва олія. Перекласти на блюдо, посипати цукровою пудрою.
КУПИТИ
Деруни
- 10 картоплин
- 2 зубчики часнику
- борошно
- мелений перець
- сіль – за смаком.
Картоплю очистити, вимити і натерти на крупній тертці, а часник – на дрібній. Посолити і поперчити за смаком, додати борошна стільки, щоб тісто було нерідким, як на оладки. Ложкою викласти картопляну масу на сковороду з розпеченою рослинною олією і смажити з обох боків до золотистої, хрусткої скоринки. Викладати на блюдо в один шар, щоб деруни не стали вологими, а залишалися хрусткими.
Борщ з квасолею
- 1 склянка білої квасолі
- 5-7 картоплин
- 0,5 невеликого качана капусти
- 1 морква
- 1 цибулина
- 1 буряк
- 0,5 л томатного соку або 2 ст. ложки томатної пасти
- 2 лаврових листа
- 1 пучок кропу
- 1 зубчик часнику
- перець
- сіль
- рослинна олія – за смаком.
У каструлю налити 3 л води, всипати промиту білу квасолю і варити до готовності. Покласти в окріп 1 велику картоплину, потім її розім’яти разом з часником, натертим на дрібній тертці. В цей час, поки вариться квасоля, робимо заправку. На сковороду наливаємо олію, кладемо нашатковану цибулину, трохи обсмажуємо, потім додаємо натерту моркву і теж злегка підсмажуємо. Вливаємо томатний сік (або розведену водою томатну пасту), додаємо натертий на дрібній тертці буряк. Тушкуємо, поки заправка не стане густою. У бульйон додати нарізану картоплю і капусту, варити до готовності, додати заправку. Посолити і поперчити за смаком. Розім’яту картоплю з часником покласти в кінці варіння. Зверху посипати подрібненим кропом.
Буряк, фарширований овочами
- 4-5 шт. столового буряка
- 1 морква
- 1 велика цибулина
- 1 склянка томатного соку
- 1 невеликий шматочок білокачанної капусти
- рослинна олія
- мелений перець
- сіль – за смаком.
Зварити буряк, очистити від шкірки і чайною ложкою вибрати м’якоть до середини, порожнечі заповнити фаршем.
Для приготування фаршу вийнятий буряк нарізати соломкою, моркву натерти на крупній тертці, цибулю нарізати і підсмажити. Капусту нашаткувати і додати до моркви і цибулі, припустити до м’якості. Фарширований буряк викласти на деко, полити томатним соком, поперчити і посолити, запекти в розігрітій духовці до готовності. При подачі на стіл прикрасити дрібно нарубаною петрушкою.
Н. В. ПУГАЧ,
сел. Широкий,
Станично-Луганський р-н
Луганської обл.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Царські щедроти бобових
- Тим, хто збирається поститися
- Український хамон
- Бринза та сулугуні особливо смачні з козячого молока