Пісне меню

Постное меню
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Суп з грибами і чорносливом
  2. Печериці по-корейському
  3. Пиріжок на мінеральній воді
  4. Буряковий салат
  5. Хмиз
  6. Деруни
  7. Борщ з квасолею
  8. Буряк, фарширований овочами

Великий піст, що передує Великодню, важлива подія в житті віруючих і не тільки. У цей період хочеться очиститися не тільки духовно, але і привести в порядок свій організм. Для цього ми використовуємо в їжу пісні страви.

Суп з грибами і чорносливом

  • 5-6 картоплин
  • 1 цибулина
  • 200 г свіжих печериць (або 30 г сухих грибів)
  • 2-3 ст. ложки рослинної олії
  • 1 ст. ложка пшеничного борошна
  • 80 г чорносливу
  • 1 невеликий лимон
  • сіль
  • зелень кропу – за смаком.

Зварити грибний бульйон. Варені гриби порізати і трохи підсмажити в малій кількості рослинної олії. Покласти в бульйон. Ріпчасту цибулю дрібно нарізати, пасерувати на рослинній олії до м’якості, додати борошно і продовжувати пасерувати, помішуючи, 5 хвилин. У цей час в киплячий бульйон покласти нарізану картоплю і варити до готовності. Попередньо промитий і замочений в окропі чорнослив порізати на 4 частини і додати в бульйон. Покласти пасеровану цибулю, посолити за смаком і проварити ще 5 хвилин. Перед подачею до столу в суп покласти скибочку лимона і посипати подрібненим кропом.

Печериці по-корейському

  • 1 кг печериць
  • 1 велика морква
  • 2 цибулини
  • 3 зубчики часнику
  • 2 ст. ложки яблучного оцту
  • мелений чорний перець
  • коріандр
  • петрушка
  • сіль – за смаком.

Гриби нарізати пластинами і варити 15-20 хвилин. Моркву почистити і натерти на крупній тертці. Промінь очистити, нарізати соломкою. Обсмажити на рослинній олії до м’якості. Гриби з’єднати з приготованими овочами, додати подрібнений часник, сіль і спеції за смаком. Все перемішати і полити яблучним оцтом. Накрити кришкою і дати настоятися 1 годину. Перед подачею прикрасити зеленню петрушки.

Пиріжок на мінеральній воді

  • Тісто:
    • борошно
    • 300 г газованої води
    • 1 ч. ложка з гіркою сухих дріжджів
    • 1 ч. ложка цукру
    • 1 ч. ложка солі
    • рослинна олія.
  • Начинка:
    • тушкована капуста з дрібкою лимонної кислоти і сіллю за смаком.

В 100 г теплої мінеральної води розчинити дріжджі, цукор і сіль. Додати 5 ст. ложок рослинної олії і 2-3 ст. ложки борошна і перемішати. Потім влити мінеральну воду, що залишилася, у воронку в борошні, замісити тісто. Залишити на 1 годину. З тіста сформувати круглі коржі, покласти на кожен начинку, краї защипнути. Обсмажити з обох боків у рослинній олії. Пиріжки виходять пишними, якщо начинка з капусти тепла.

Буряковий салат

  • 1 великий буряк
  • 500 г картоплі
  • рослинна олія
  • пісний майонез
  • невеликий пучок кропу
  • сіль і мелений перець – за смаком.

Буряк відварити в підкисленій воді. Картоплю очистити, помити, нарізати соломкою і підсмажити на олії до золотистої скоринки. Викласти в друшляк, щоб стекла зайва олія. Буряк нарізати соломкою, додати картоплю, нарубаний кріп, сіль і мелений перець, заправити пісним майонезом, добре перемішати.

Хмиз

  • 150 мл води
  • 80 г горілки
  • 2 ст. ложки цукру
  • борошно
  • цукрова пудра
  • рослинна олія.

Замісити тісто, тоненько його розкачати, порізати смужками, ромбиками, зробити розріз посеред кожного шматочка і вивернути кінець через отвір. Смажити у сковороді з рослинною олією. Коли підрум’яняться, викласти на сито, щоб стекла зайва олія. Перекласти на блюдо, посипати цукровою пудрою.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

Деруни

  • 10 картоплин
  • 2 зубчики часнику
  • борошно
  • мелений перець
  • сіль – за смаком.

Картоплю очистити, вимити і натерти на крупній тертці, а часник – на дрібній. Посолити і поперчити за смаком, додати борошна стільки, щоб тісто було нерідким, як на оладки. Ложкою викласти картопляну масу на сковороду з розпеченою рослинною олією і смажити з обох боків до золотистої, хрусткої скоринки. Викладати на блюдо в один шар, щоб деруни не стали вологими, а залишалися хрусткими.

Борщ з квасолею

  • 1 склянка білої квасолі
  • 5-7 картоплин
  • 0,5 невеликого качана капусти
  • 1 морква
  • 1 цибулина
  • 1 буряк
  • 0,5 л томатного соку або 2 ст. ложки томатної пасти
  • 2 лаврових листа
  • 1 пучок кропу
  • 1 зубчик часнику
  • перець
  • сіль
  • рослинна олія – за смаком.

У каструлю налити 3 л води, всипати промиту білу квасолю і варити до готовності. Покласти в окріп 1 велику картоплину, потім її розім’яти разом з часником, натертим на дрібній тертці. В цей час, поки вариться квасоля, робимо заправку. На сковороду наливаємо олію, кладемо нашатковану цибулину, трохи обсмажуємо, потім додаємо натерту моркву і теж злегка підсмажуємо. Вливаємо томатний сік (або розведену водою томатну пасту), додаємо натертий на дрібній тертці буряк. Тушкуємо, поки заправка не стане густою. У бульйон додати нарізану картоплю і капусту, варити до готовності, додати заправку. Посолити і поперчити за смаком. Розім’яту картоплю з часником покласти в кінці варіння. Зверху посипати подрібненим кропом.

Буряк, фарширований овочами

  • 4-5 шт. столового буряка
  • 1 морква
  • 1 велика цибулина
  • 1 склянка томатного соку
  • 1 невеликий шматочок білокачанної капусти
  • рослинна олія
  • мелений перець
  • сіль – за смаком.

Зварити буряк, очистити від шкірки і чайною ложкою вибрати м’якоть до середини, порожнечі заповнити фаршем.

Для приготування фаршу вийнятий буряк нарізати соломкою, моркву натерти на крупній тертці, цибулю нарізати і підсмажити. Капусту нашаткувати і додати до моркви і цибулі, припустити до м’якості. Фарширований буряк викласти на деко, полити томатним соком, поперчити і посолити, запекти в розігрітій духовці до готовності. При подачі на стіл прикрасити дрібно нарубаною петрушкою.

Н. В. ПУГАЧ,
сел. Широкий,
Станично-Луганський р-н
Луганської обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ