Кращі рецепти новорічного і різдвяного столу

0
292
Лучшие рецепты новогоднего и рождественского стола
Фото GettyImages

Читати російською мовою

Зміст

  1. Новорічні страви
    1. Запечена картопля зі свининою
    2. Салат із куркою і апельсинами
    3. Салат «Снігова королева»
    4. М’ясні рулетики з грибами
  2. Різдвяні страви
    1. Кутя за давнім рецептом
    2. Тушкована капуста з печерицями
    3. Запечений лосось
    4. Курка, запечена з яблуками
    5. Вареники з картоплею і сиром
  3. Свято з дитинства
    1. Легкий холодець
    2. Качка з гречаною кашею

Напередодні новорічних свят господині замислюються, які традиційні страви залишити, а якими кулінарними шедеврами здивувати рідних і гостей. Але слід пам’ятати, що символ року – Бик – неприхильник екзотичних страв.

На святковому столі Бику сподобається велика кількість овочів, зелені, грибів, фруктів. Однозначно має бути м’ясо, але не яловичина чи телятина. Страв і десертів із желатином не повинно бути, бо його роблять із кісток великої рогатої худоби. Холодець цього разу буде теж недоречним. Хіба що зварений із домашньої курки чи півня і свинячих ніжок.

Новорічні страви

Запечена картопля зі свининою

Готувати краще на деко – картопля і м’ясо будуть золотистими і м’якими.

  • 1,2-1,5 кг свинини
  • 1,5 кг картоплі
  • 3-4 цибулини
  • 5-6 ст. ложок майонезу
  • олія рослинна
  • сіль
  • перець – за смаком.

Всі складові нарізати квадратиками, а цибулю – соломкою. Шматочки рівномірно розподілити по всьому деко і полити розтопленою олією. Духовку розігріти до 200-250°С. Після приготування страву слід залишити на 10-15 хвилин – вона максимально стане соковитою.

Салат із куркою і апельсинами

Цей дуже ніжний і незвичайний салат – ідеальний варіант для новорічного столу.

  • 300 г філе курки
  • 3 апельсини
  • 100 г твердого сиру
  • 150 мл йогурту для заправки
  • 300 г пекінської капусти
  • приправи та зелень – за смаком і на власний вибір.

Насамперед, слід приготувати головний інгредієнт – курку. З курячого філе видалити все зайве, промити. Помістити курку в каструлю з водою і варити до готовності. Після цього охолодити м’ясо до кімнатної температури і нарізати невеликими кубиками.

Капуста найкраще підійде пекінська (вона хрумтить і не дає гіркоти), хоча можна використати і звичайну. Її потрібно нашаткувати. Твердий сир натерти на середній тертці.

Очищені від шкірки (кісточки теж вийняти) апельсини розділити на дольки і порізати кубиками. Зайвий сік злити у чашку.

До охолодженої курки додати частину йогурту і добре перемішати. До йогурту, що залишився, покласти тертий сир та переколотити.

Дрібно нашатковану зелень додати до капусти, ретельно перемішати, заправити чорним перцем і додати залишки апельсинового соку.

Щоб утворити салат правильно, інгредієнти слід укладати шарами. Першою кладуть суміш капусти із зеленню, далі – куряче філе, потім – шар сиру з йогуртом і трохи апельсинів. Як прикрасу використати апельсини і свіжу зелень.

Салат «Снігова королева»

  • 200 г крабових паличок
  • 200 г шинки
  • 200 г плавленого сиру
  • 4 зварених круто яйця
  • 140 г свіжих яблук
  • 120 г майонезу
  • 100 г арахісу
  • перець
  • сіль – за смаком.

Білки і жовтки натерти окремо. Крабові палички і шинку слід порізати кубиками, сир і яблуко – натерти. Арахіс обсмажити та подрібнити блендером.

Шинку, крабові палички, сир, жовтки і половину білків окремо заправити майонезом.

У посуд для подачі салату, на якому бажано мати спеціальне кільце, першим шаром потрібно викласти плавлений сир, потім жовтки, крабові палички, яблуко, шинку, арахіс, білки з майонезом. Зверху посипати білками без майонезу та помістити у холодильник на кілька годин.

М’ясні рулетики з грибами

  • 200 г грибів печериць
  • 200 г шинки
  • 100 г сиру косичка
  • 1 ст. ложка майонезу
  • 1/4 ч. ложки солі.

Шинку тонко нарізати. Гриби обсмажити або відварити у підсоленій воді впродовж 15 хвилин і охолодити. Сир дрібно нарізати, додати гриби і змішати з майонезом. Можна за смаком додати зелень. Викласти начинку на шинку і сформувати рулетики. Щоб рулети не розпалися, їх можна закріпити за допомогою зубочистки, шпажки, а більш оригінально – перев’язати сиром косичка.

Різдвяні страви

Кутя за давнім рецептом

На Різдво заведено готувати 12 страв (за кількістю апостолів). Проте, яке б меню не приготувала господиня, кутя залишається обов’язковою. Справжня ця страва має бути саме з пшениці.

  • 1 склянка пшениці
  • 3 склянки води
  • 0,5 склянки маку
  • 0,5 склянки подрібнених горіхів
  • 0,5 склянки родзинок (без кісточок)
  • 2-3 ст. ложки меду.

Пшеницю добре промити і замочити у воді щонайменше на 4 години. Потім крупу залити водою і варити на слабкому вогні до готовності. Пшениця має стати м’якою, а не розваритися. У процесі варіння можна підливати воду. Мак подрібнити у кавомолці. Родзинки залити теплою водою на пів години. У великій мисці з’єднати пшеницю, мак, родзинки, горіхи, додати мед за смаком і перемішати. Кутю подають охолодженою.

Тушкована капуста з печерицями

  • 1 головка білокачанної капусти
  • 250 г печериць
  • 1 морква
  • 1 цибулина
  • 3 помідори
  • рослинна олія
  • сіль
  • цукор
  • перець – за смаком.

Капусту очистити від верхніх листків і дрібно нашаткувати. Гриби нарізати невеликими пластинами, цибулю – кубиками, моркву крупно натерти.

На розігріту сковорідку налити рослинну олію, обсмажити цибулю, моркву і гриби до стану, коли вся рідина випарується. У казан скласти капусту, смажені овочі та перемішати. Помідори обшпарити окропом, очистити від шкірки, натерти на дрібній тертці та додати до капусти. Все ретельно перемішати, посолити, поперчити, додати цукор.

Духовку слід розігріти до 180°С і готувати капусту близько 30 хвилин, помішуючи.

Запечений лосось

  • 4 стейки лосося
  • 1 лимон
  • соєвий соус
  • зелень
  • сіль – за смаком.

Стейки лосося замаринувати: щедро змастити їх соєвим соусом, підсолити. Рибу накрити серветкою та помістити у холодильник на 1,5-2 години. Розігріти духовку до 200°С і запікати лосося 25-30 хвилин. Готові стейки збризнути лимонним соком, прикрасити зеленню.

Курка, запечена з яблуками

  • 1 тушка курки
  • 4 картоплини
  • 3 яблука
  • 1 лимон
  • сіль
  • перець
  • спеції – за смаком
  • олія
  • майонез.

Курку ретельно промити і просушити. Зовні та в середині обмазати її сіллю, перцем, спеціями. Почищену картоплю нарізати невеликими шматочками, посолити і збризнути рослинною олією. Помиті яблука нарізати шматочками, лимон розрізати на кілька частин. Яблуком і лимоном фарширувати курку. Яблука, які залишилися, збризнути лимонним соком.

Курку покласти на змащене олією деко, навколо неї розкласти картоплю та яблука. Все накрити фольгою. Помістити деко з куркою у розігріту до 190°С духовку на 30 хвилин. Після цього зняти фольгу і запікати ще пів години.

Вареники з картоплею і сиром

Ця українська страва традиційно займає своє місце серед різдвяних наїдків. Для приготування тіста потрібно мінімум продуктів без додавання яєць.

  • 260 г борошна
  • 130 мл води
  • 30 мл олії
  • 1 дрібка солі.
  • Начинка: 100 г сиру
  • 250 г картоплі
  • 3 гілочки кропу
  • сіль – за смаком.

Борошно насипати у миску, змішати із сіллю. Посередині зробити невелике заглиблення і додати олію. Перемішати, щоб олія ввібрала в себе борошно. Частинами додавати окріп. Замісити м’яке і нелипке тісто. Покласти його у поліетилен і залишити на 15 хвилин. Воно стане еластичним.

Для начинки відварити картоплю «в мундирі», почистити і натерти на крупній тертці. Змішати сир, картоплю і подрібнену зелень. Додати сіль за смаком.

Тонко розкачати тісто – товщиною приблизно 2 мм. Розрізати на невеликі квадрати або видавити склянкою кружальця. Викласти начинку й защипнути вареники. Варити вареники в киплячій підсоленій воді. Подавати, заправивши підсмаженою цибулею.

Віта КОНОВАЛЕНКО.

Свято з дитинства

Для когось Новий рік пахне мандаринами, для когось – гусаком з яблуками, особливими пирогами або смачним тортом, приготованим за сімейним рецептом. Ми зустрічаємо Новий рік і Різдво так, як це було заведено у наших мам і бабусь, як пам’ятаємо ці самі сімейні свята з дитинства. Такі традиції є в кожній родині. Тому і хочу поділитися рецептами своїх страв у загальну святкову скарбничку.

Легкий холодець

  • 500 г курячих крилець
  • 500 г шийок
  • 500 г шлуночків
  • 200 г печінки
  • 1-2 моркви
  • 1-2 корені селери
  • 1-2 цибулини
  • 1 головка часнику
  • 10 горошин чорного перцю
  • 5 лаврових листків
  • сіль
  • зелень – за смаком.

Холодець з курки, на відміну від яловичого або свинячого, більш легкий, засвоюваний, не такий жирний і калорійний. На нього підуть частини, що залишилися після обробки тушки і відділення білого м’яса. Всі інгредієнти, попередньо ретельно очистивши і промивши, варіть окремо. Найдовше варяться шлуночки. Крильця і шийки також не бувають швидко готові. Залийте їх холодною водою (2 л ) і варіть при слабкому кипінні, додавши в кінці варіння четвертинки цибулі, морква, шматочки селери, лавровий лист, сіль, горошини перцю. Печінку залийте окропом і потримайте на вогні приблизно 5-7 хвилин, потім вийміть і наріжте на дрібні шматочки. Зварені крильця і шийки вийміть з бульйону, відокремте м’ясо від кісток, розберіть його на шматочки, змішайте з подрібненими шлуночками і печінкою. Акуратно залийте процідженим бульйоном. Додайте сюди ж дрібно нарізаний часник, дайте масі постояти 10-15 хвилин, потім розлийте її в різні формочки, остудіть і поставте на 2-3 години в холодильник. Подавайте «фігурний» холодець на сервірувальній тарілці, прикрасивши його скибочками лимона, зірочками вареної моркви, кружальцями яйця, подрібненою зеленню.

Качка з гречаною кашею

  • 1 тушка качки
  • 1 склянка гречки
  • 2 цибулини
  • 2 яйця
  • 0,5 ч. ложки лимонного соку
  • олія
  • сіль
  • сода
  • спеції – за смаком.

Підготовлену качку посоліть, поперчіть, трохи збризніть лимонним соком. Приготуйте гречану кашу: крупу переберіть, залийте двома склянками окропу, додайте соду, сіль, рослинну олію. Проваріть 15-20 хвилин, поки каша не загусне. Зніміть з вогню і покладіть у кашу підсмажену до рожевого кольору дрібно нарізану цибулю, збиті яйця, ретельно перемішайте. Цією сумішшю нафаршируйте качку, зашийте черевце нитками, загорніть у фольгу і запечіть у духовці при температурі 220°С. Приблизно через 1,5 години на кілька хвилин зніміть фольгу, щоб качка підрум’янилася.

Н. Д. ШПАК,
м. Очаків Миколаївської обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати: