Відповідаємо на запитання
Л. Д. ІЛЬЧЕНКО
з м. Жмеринка
Вінницької обл.
Шановна Людмило Дмитрівно! Зима – сезон цитрусових. Так, вони в продажу тепер вже цілий рік. Але ось зимові місяці – для ароматних цитрусових саме те. Навіть смачніше вони в цей час.
Красиві, пружні, ваблячі. Але, буває, купиш пару кілограмів такого щастя, а вони виявляються кислими. Як же вгадати, які солодкі та смачні, а які зовсім невідповідні?
Виявляється, є нюанси, знаючи які та орієнтуючись на які, можна не потрапити в халепу, купуючи мандарини.
По-перше, звертаємо увагу на країну, звідки мандарини прибули. У продажу у нас, зазвичай, бувають мандарини з Туреччини, Марокко, Іспанії, Абхазії. Експерти дають підказки-описи мандарин «за географією». Турецькі – сухуваті, мають повітряний прошарок між шкіркою і дольками. Іспанські наповнені безліччю кісточок і «одягнені» в товстеньку шкірку. Марокканські зазвичай дрібні, дуже солодкі яскраво-помаранчеві кульки. Абхазькі – кисло-солодкі, з яскравим «мандариновим» ароматом.
Другим критерієм у виборі якісних і смачних мандарин повинен послужити ступінь стиглості фруктів. Тут треба бути уважним і, вибираючи найбільш стиглі, не сплутати замасковані після розморожування-заморожування. Вони обов’язково будуть з м’ятими бочками, місцями з ознаками підгнивання – позначається довга і не зовсім комфортна дорога до прилавка.
Якщо мандарин стиглий, транспортувався і зберігався правильно, шкірка у нього буде чиститися без праці, аромат «чистий мандариновий». Та й колір шкірки підкаже: чим він яскравіше і «чистіше», значить, фрукти стиглі.
Є сорти, у яких блідо-зелений або помаранчевий відтінок шкірки, а ступінь зрілості чудовий. Найчастіше такі привозять з Абхазії. Визначили «географію», можна сміливо купувати.
Вибір у кожного свій, за власними пристрастями і звичками. Одне у нас всіх спільне в «мандариновому питанні» – ніяк без них не обійдемося.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Погріб-термос
- Картопля на вашому столі
- Бараняче м’ясо та жир: користь і приготування
- Помело: подарунок у домі, який принесе достаток, удачу та щастя на весь рік