Рецепти грибного сезону

0
194
Білий гриб
Реклама

Зміст

  1. Запіканка з грибів
  2. Грибні котлети з рисом
  3. Рулет
  4. Домашня піца
  5. Паштет
  6. Гриби сушені
    1. Холодний спосіб
    2. Гарячий спосіб.
  7. Господині на замітку

Живемо в місті, але іноді у вихідні вибираємося в навколишні ліси, де в цю пору грибів видимо-невидимо. Страви з них виходять особливо смачними та ароматними. Поступово почали розбиратися в них, готувати запаси на зиму.

Запіканка з грибів

Свіжі гриби (білі, рижики, маслюки) перебирають, очищають, промивають і відварюють у підсоленій воді. Великі рубають на кілька частин, дрібні залишають цілими.

Окремо майже до готовності відварюють картоплю «в мундирі», а коли вона охолоне, знімають шкірку і нарізують товстими скибками. Кільця ріпчастої цибулі обсмажують в розігрітій рослинній олії.

У змащену олією форму укладають спочатку шар картоплі, потім один на інший шари грибів і цибулі. Солять, перчать за смаком і доводять до повної готовності в розігрітій духовці.

Така запіканка зі сметаною просто смакота!

Грибні котлети з рисом

  • 250 г свіжих грибів
  • 2 склянки рису
  • 1 цибулина
  • 1 яйце
  • 1 стакан панірувальних сухарів
  • сіль, перець – за смаком.

Гриби миють, чистять, знову миють і відварюють у підсоленій воді. Рис відварюють окремо. Нашатковану цибулю ошпарюють окропом. Все це в остиглому вигляді пропускають через м’ясорубку, солять і перчать за смаком, вбивають яйце і вмішують панірувальні сухарі. З отриманого фаршу формують котлети і обсмажують з обох боків на олії. Подають гарячими, на кожну кладуть по ложці сметани.

Рулет

Тонкий лаваш (продаються в магазинах) намажте шаром густої сметани, посипте подрібненою зеленню кропу і петрушки, а зверху – дрібно нарізаними солоними грибами. Зверху покладіть другий лист лаваша, який намажте м’яким підсоленим сиром, змішаним із подрібненою зеленню і часником. Зверху – ще один лист лаваша зі сметаною і грибами. Згорніть рулет і покладіть на 2 години в холодильник.

Домашня піца

Зі 0,5 склянки теплого молока, 15 г дріжджів, 200 г борошна, 2 ст. ложок рослинної олії і щіпки солі замішують тісто і дають йому вистоятися протягом 1 години.

Тісто, яке підійшло, розкатують в коржик, укладають у змащену олією форму, посипають тертим сиром. Кладуть спочатку шар відварених грибів (150 г), на нього – товсті скибочки помідорів (2-3 штуки). Сосиски або сардельки (4-5 штук) нарізають уздовж і розташовують зверху у вигляді решітки. Солять і перчать за смаком, збризкують олією і випікають в духовці до готовності.

Паштет

Цибулю обсмажують на рослинній олії до прозорості. Нарізану на шматочки яловичу печінку обсмажують на слабкому вогні, солять і перчать за смаком, тушкують до готовності. Остуджують. Пропускають через м’ясорубку цибулю і печінку, перемішують з розм’якшеним вершковим маслом в пропорції 1:5. Додають в паштет дрібно нарізані смажені або мариновані гриби. Зберігають у холодильнику, використовують для бутербродів і холодних закусок.

Гриби сушені

Холодний спосіб. Очистіть гриби від сміття, переберіть, наріжте на скибочки товщиною 0,7-1 см і покладіть на спеціально підготовлену дошку або лист. Потім накрийте марлею і поставте в добре провітрюване приміщення в тіні. Час від часу гриби треба перебирати і перевертати.

Можна нанизати гриби на товсту нитку, але для цього потрібна певна вправність. Якщо не розрахувати товщину шматочків, то одні з них будуть уже сухими, а інші ще сирими. Якщо нанизувати занадто великі шматки, то вони можуть впасти з нитки (вона проріже м’якоть гриба). Збираючи їх на нитку, чергуйте ніжки, нанизані по довжині, і шляпки, нанизані плазом.

Нитки з грибами вивішуйте не відразу, а спочатку підсушіть, розклавши їх на горизонтальній поверхні в провітрюваному приміщенні в сухому місці в тіні. Після того як гриби злегка підсохнуть, вивісьте їх, накривши від комах марлею.

Гарячий спосіб. Щоб прискорити процес, можна сушити гриби в печі або духовці (обов’язково з відкритими дверцятами або заслінкою). Для цього приберіть з печі вугілля і поставте в неї деко з грибами. Піч повинна бути вже не гарячою, а радше теплою, щоб гриби не підгоріли, перетворившись на потерть. Час від часу потрібно заглядати в піч або духовку і пересувати деко, стежити, щоб гриби не прикипіли до дна і не пересохли. Добре засушені гриби не повинні бути занадто тендітними і тонкими.

Господині на замітку


  • При холодному способі гриби сушаться довше, але продукт виходить більш якісним.
  • Гаряче сушіння – добрий спосіб заготівлі для великих «літніх» грибів, які менше підходять для соління та маринування.
  • Молоді гриби почистіть, наріжте, складіть в поліетиленовий пакет або пластмасову тару. Зберігайте в холодильнику.
  • Добре підходять для такої заготівлі білі гриби, підосичники і підберезники. Після розморожування гриби можна використовувати для приготування супу або жульєну, вони не втрачають свого аромату і смачні, як свіжі.
  • У маслюків клейка шкірка, її знімають в будь-якому випадку, яке б блюдо ви не готували з цих грибів. Зняти її можна, скориставшись паперовою серветкою: і справа піде швидше, і руки залишаться чистими.
  • Для маринування беруть білі гриби, підосичники, підберезники, маслюки, осінні опеньки.
  • Солоні та мариновані гриби додають в салати і вінегрети, з ними готують рулети і паштети. Однак пам’ятайте: всі блюда з додаванням солоних і маринованих грибів зберігаються не більше доби.

Є. В. ВІННИКОВА,
м. Харків.

Веббанер Хозяин Укрпошта
Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ