Зміст
Відповідаємо на питання
Н. Г. РОМАН
з смт Глобине
Полтавської області.
Шановна Наталю Григорівно! Українці люблять каву. Із чашечки цього запашного напою не лише починають свій день, а й п’ють її впродовж дня. Користь і шкода кави для здоров’я залишається предметом постійних дискусій. Медичні дослідження говорять, що все залежить від кількості випитої кави, способу її приготування та стану здоров’я людини.
Користь
За умови помірного вживання кава може стати корисною. Кілька чашок цього ароматного напою в день дійсно підбадьорять. Кава зменшує прояви алергії й астми, активізує роботу шлунково-кишкового тракту та корисна при зниженій кислотності, має послаблюючу дію. Вона є хорошим сечогінним засобом.
Кава має захисні фактори від радіації. Тим, хто працює із джерелами випромінювання, навіть рекомендовано вживати не менше трьох чашок напою в день. Кава попереджає виникнення діабету. Наукою доведено, що вона зменшує ймовірність виникнення жовчокам’яної хвороби, мігрені, астми, атеросклерозу. Кофеїн підсилює кровопостачання не лише у мозку, але і в нирках, серці та інших органах. Вважається, що ця речовина заважає кристалізації холестерину. Такий напій є чудовим антиоксидантом, який оновлює і омолоджує клітини організму.
Шкода
Не слід допускати залежності від кави, бо разом із цим з’являться такі симптоми як головний і м’язовий біль, нудота, відчуття пригніченості, втоми і сонливості. Адже нервова система весь час перебуває у збудженому стані, що добре виснажує нервові клітини, порушуючи функції всього організму. Надмірна кількість кофеїну може спровокувати навіть психоз та епілепсію.
Велика кількість кави шкодить серцю – пульс робиться частим, може виникнути тахікардія, серцевий біль. Надто обережними слід бути гіпертонікам – кофеїн різко піднімає тиск. Тим, хто має камені в нирках, пити каву не можна – вона може спровокувати погіршення хвороби.
Кава натщесерце провокує проблеми із шлунково-кишковим трактом. Надмірна кількість здатна спричинити розвиток гастриту. Вживаючи каву, слід пити достатню кількість води – через сечогінні властивості кофеїн провокує зневоднення.
Розчинна чи в зернах?
Розчинну каву значно легше підробити ніж зернову. Нерідко розчинну каву роблять із зерен дешевої робусти, а не арабіки. Її обирають переважно через швидкість і зручність заварювання, а не задля чудового смаку. Адже сюди додаються зернові культури, цикорій, які погіршують якість напою. Проте найкращою розчинною кавою вважається сублімована. Гранули мають бути крупними і щільними світло-коричневого кольору. Темний свідчить, що вони пересмажені.
Розчинна кава у вигляді порошку має не такий виражений смак, як гранульована, але кращі відчуття ефірних олій. Проте вони надто швидко випаровуються, якщо відкрити упаковку, а сама мелена кава активно вбирає сторонні запахи. Роблять цю натуральну каву із залишків цільних зерен. Це кращий варіант, ніж мелена кава із додаванням ароматизаторів з полуниці, вершків, лікеру – це неприродній напій, який вживати не бажано. Подібні добавки геть вбивають справжній кавовий смак.
Щоб підбадьоритися, розчинна кава цілком згодиться, але відмінне відчуття смаку можна отримати від кави в зернах.
Натуральна зернова кава – кращий варіант для гурманів і кавоманів, ніж мелена або розчинна. До того ж вона дійсно корисніша. Напій має насичений аромат, яскравий смак, більше кофеїну, що дає потужніший заряд бадьорості. Єдиним недоліком є те, що перед приготуванням кавові зерна треба перемелювати.
Як правильно готувати
У приготуванні кави є певні тонкощі. Заварюють її переважно за допомогою кавоварки або турки.
Форма турки має значення. Найбільш вдалою є конічна з вузьким горлом, яке дозволяє одержати більш інтенсивний смак та аромат. Бажано обрати мідну турку – вона дуже міцна з найкращою теплопровідністю. Гарним варіантом є керамічна турка, але вона має низьку міцність. Об’єм має бути на 1-2 чашки кави. Більша посудина не розкриває всі тонкощі кави.
Насамперед, варто слідкувати, щоб турка була ідеально чистою, без залишків кави, які можуть придати свіжому напою згірклість. Вода при заварюванні має бути дуже холодною, перемішувати її не потрібно (воду бажано брати бутильовану чи джерельну, але не з-під крану).
Чим дрібніший помел кави, тим кращою вона вийде. Готувати її слід на повільному вогні. Допускати закипання кави не треба – як тільки з’являються перші бульбашки, варто знімати турку з вогню. Треба постаратися якомога довше зберегти бульбашки – у них більше аромату та насиченого смаку.
До кави часто додають цукор, молоко, вершки чи мелену корицю. Деякі цінителі цього напою кладуть у турку кардамон, імбир, гвоздику, горошинки чорного перцю, мускат, цедру лимона чи апельсина, дрібку ванілі.
Важливо пам’ятати, що при заварюванні кави в турці не потрібно перевищувати норму самої кави – 1-2 ч. ложки – на 1 чашку води. Від передозування кавою напій смачнішим не стане, але гірчитиме і може бути небезпечним для здоров’я.
Напрочуд смачну й насичену каву, схожу на міцний еспресо, можна зварити у гейзерній кавоварці – шляхом впливу пари за принципом однойменного природного явища. Вона складається з двох чаш, які розділяються фільтром-ситечком. У нижній чаші рідина поступово набуває пароподібного стану, видавлюється нагору в ситечко з меленою кавою. Вода з’єднується з кавою і отримуємо бажаний напій.
Щоб кава у гейзерній кавоварці вийшла смачною, об’єм води не повинен перевищувати обмежувальну риску. У чашу-фільтр насипати каву, завантаживши її максимально, але надто не спресовувати, щоб не перешкодити проникненню рідини. Тоді кава вийде вдалою. Для гейзерної кавоварки каву найкраще брати середнього помелу, бо занадто дрібні частинки можуть проникнути крізь фільтр або навіть забити його.
Віта КОНОВАЛЕНКО.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Сезонні суглобові болі
- Шовковиця – ласощі та ліки
- Інжир дарує енергію та міцне здоров’я
- Фітоаптека на підвіконні