Зміст
У складі баранини міститься йод, фосфор, залізо, значна кількість фтору, калію, натрію, кальцію і магнію. Завдяки цим корисним речовинам м’ясо позитивно впливає на серцево-судинну систему, кровотворення та роботу щитовидної залози. Залізо підвищує гемоглобін. Сірка і цинк дозволяють підтримувати шкіру та волосся в гарному стані.
Баранина багата на лецитин, який нормалізує обмін холестерину в організмі, запобігає розвитку цукрового діабету, активізує діяльність шлунково-кишкового тракту, допомагає при лікуванні атеросклерозу. Це дієтичне м’ясо підходить тим, хто дотримується дієти, хворим на цукровий діабет та людям із зайвою вагою.
Жиру на баранині у 2-3 рази менше, ніж на свинині. Вона цінна для організму під час відновлюваного періоду після застуди, а хворим на астму – у період загострення.
Бараняче м’ясо не містить вуглеводів, проте багате легкозасвоюваним білком. Особливо цінне для людей, які ведуть досить активний спосіб життя, та спортсменів.
У споживанні баранини має бути певна міра. Понаднормове її вживання може призвести до склерозу, ожиріння, виникнення хвороб серця. Небажане вживання цього м’яса при гіпертонії, проблемах із нирками і печінкою, жовчним міхуром та підвищеній кислотності.
Тонкощі приготування
Дехто не вживає баранячого м’яса тільки за переконаннями, що воно має специфічний запах і присмак. Правильно приготовлене м’ясо не містить таких ознак.
Смак баранячого м’яса залежить не лише від способу приготування, але й від віку вівці. М’ясо ягняти до одного року найніжніше, у ньому майже немає жиру. М’ясо дорослих овець – жирніше і має більш насичений смак. М’ясо старих баранів стає грубим, жорстким, дуже жирним та набуває своєрідного смаку, який складно приховати. Найбільш цінним вважається м’ясо тварин віком від 18 місяців до 2-х років.
Важливо знати, які прянощі найбільш вдало поєднуються з бараниною, та з чим її подати. Найкраще для неї підходять сіль, петрушка, часник, паприка, лавровий лист, насіння гірчиці, різні види перців. Оригінальності смаку придає свіжовичавлений сік лимона та посічена зелень – особливо петрушка чи кінза.
Зелень слід змішати з подрібненими горіхами (волоськими чи фундуком). Для поліпшення смаку бараняче м’ясо готують із цибулею, морквою, петрушкою, селерою. Загальна кількість цих овочів має становити орієнтовно 100 г на 1 кг м’яса. Кращим гарніром до баранини є різні овочі, рис.
Перед приготуванням баранини слід видалити всі плівки. Зайвий жир треба зняти, залишивши небагато – для соковитості. Якщо за рецептом м’ясо має бути замариноване, мінімальний час – близько 1 години, оптимальний – 10-12 годин.
Готуючи м’ясо на відкритому вогні, не варто тримати його довго – воно вийде сухим. Час варіння не повинен бути занадто тривалим – м’ясо вийде жорстким.
Щоб м’ясо на сковороді вийшло соковитим, шматочки потрібно класти жиром донизу. Якщо смажити його у духовці, поливати тільки гарячою водою або бульйоном, бо від холодної води воно стане жорстким.
Шматки на сковорідці час від часу треба поливати жиром або соком, який утворюється на дні посуду. Коли його мало – кип’ятком чи бульйоном. Готовність визначають, проколюючи його виделкою. Якщо вона легко проходить, а в місці проколу виділяється прозорий сік, м’ясо готове.
Багато шанувальників має тушкована баранина. Таке м’ясо можна приготувати швидше й смачніше, якщо додати до соусу, в якому воно тушкується, 1-3 ст. ложки оцту (залежно від кількості м’яса).
М’ясо вийде м’яким та ніжним, легко провариться, якщо на ніч його з усіх боків натерти сухою гірчицею. Перед варінням м’ясо помити у холодній воді.
Готову страву з баранини слід відразу подавати до столу, бо жир швидко загусає, а це псує його смакові якості.
Баранячий жир підіймає імунітет та дає енергію
Величезний вітамінний склад баранячого жиру є джерелом енергії та приносить неабияку користь імунній системі, запобігаючи авітамінозу. Мононенасичені кислоти знижують дратівливість, збільшують рівень фізичної активності. Цей продукт виводить з легенів слиз та токсини, покращує циркуляцію крові. Він позитивно впливає на зір.
У складі цього продукту містяться антиоксиданти, які позитивно впливають на кровообіг, прискорюють регенерацію тканин і знижують онкологічні ризики. Споживання баранячого жиру прискорює одужання після травм.
Важливу роль баранячий жир відіграє для репродуктивної системи, оскільки у своєму складі містить велику кількість насичених жирів. Їх нестача може призвести чоловіків до імпотенції, а жінок – до безпліддя.
Баранячим жиром у народній медицині успішно лікують кашель, бронхіт. Для цього найбільше підходить жир курдюка – він відкладається під хвостом у тварини ніби у мішечок. Саме курдючний жир вважають продуктом, який продовжує життя.
Цей вид жиру є знахідкою для тих, хто працює розумово. Він позитивно впливає на пам’ять, аналітичні здібності та береже клітини мозку від старіння.
Протипоказання до вживання такі ж, як і в баранячого м’яса.
При зовнішньому використанні баранячий жир дієвий при опіках, ураженнях, саднах негнійного походження, лущенні шкіри і запаленнях.
Жир у кулінарії
У чистому вигляді баранячий жир не вживають. Як інгредієнт, його використовують у приготуванні таких страв, як традиційний узбецький плов, харчо, кебаб, манти. Зважаючи на те, що баранячий жир тугоплавкий, таку їжу краще вживати в гарячому вигляді. Завдяки тугоплавкості жиру, він незамінний для приготування м’ясних страв, які готуються у духовці.
Наші господині змішують його з рослинною олією і застосовують для обсмажування картоплі, овочів, приготування шурпи та багатьох м’ясних страв. Дещо специфічний запах прибирається завдяки спеціям.
Віта КОНОВАЛЕНКО.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- «Кусючі ліки». Історія гірудотерапії, особливості застосування та користь
- Косметика на кухні
- Сезонні суглобові болі
- Інжир дарує енергію та міцне здоров’я