Відсутність у щоденному раціоні ситних і висококалорійних продуктів узимку призводить до швидкого замерзання, занепаду сил, головного болю.
Сніданок має бути з підвищеною кількістю вуглеводів, бо повинен забезпечувати організм енергією для кращого обігріву. Якщо це каша, перевагу слід надати гречці, рисові або цільній вівсянці.
Незамінним харчовим продуктом у морози є сало – лише у ньому міститься одна з найцінніших жирних кислот – поліненасичена арахідонова. Сало зігріває та підтримує імунітет. У холод щодня слід вживати бутерброд із сала й часнику на житньому хлібові.
У зимовому раціоні не обійтися без рослинних олій. Споживати потрібно не лише соняшникову олію, а й оливкову, лляну, кукурудзяну. Медики радять у холодну пору внести до раціону коренеплоди – моркву, буряк, редьку, картоплю.
Чудовим зігрівальним засобом є бульйон – тепло від нього зберігається довго. Жирні супи поєднують у собі зігріваючий ефект від м’яса, овочів, спецій та бульйону. Якщо їсти суп ввечері – тіло зберігатиме тепло всю ніч, коли ж ним поснідати – тепло триматиметься впродовж дня. Щоб супи були ситнішими, до страви варто додавати локшину чи гриби. Поживний борщ теж вдала їжа для зимових днів.
Добре було б взимку їсти нирки – їх тушкують, варять і смажать. У холоди бажано вживати страви з жирного м’яса, найкраще – із баранини і свинини. Яловичина перетравлюється в організмі 7-8 годин, свинина – близько 9. Тож на цей час організм не має відчувати холоду. Цінним для цієї пори вважається м’ясо індички. Жирна риба теж має зігріваючі властивості для організму. Якщо її з’їсти в обід, до кінця дня вона буде перетравлюватися в організмі, не даючи йому замерзнути.
Для більшого теплотворного ефекту є поєднання м’яса з тушкованими овочами, а особливо – спеціями. Речовини, які містяться у кориці, перці, карі, кропі, активізують рецептори травної системи, змушуючи кров швидко рухатися і переносити тепло по судинах. Окремо варто виділити імбир – він допомагає організму зберігати тепло та стимулює травну систему.
У морозні дні варто з’їдати зранку по 20 г вершкового масла. Завдяки жиру тваринного походження можна захиститися від переохолодження.
Напої на основі пряженого молока, особливо із додаванням меду і спецій із меленого кореня імбиру й кориці, добре прогрівають організм. В ідеалі до такого напою слід додати 1 ч. ложку вершкового масла – зігріваючий ефект безперечно підсилиться.
Віта КОНОВАЛЕНКО.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Як прожити довше?
- Бараняче м’ясо та жир: користь і приготування
- Косметика на кухні
- Шовковиця – ласощі та ліки