Зміст
- Домашня ковбаса в духовці
- Тушкований кролик
- Гуска, запечена з яблуками і картоплею
- Салат з куркою
- Короп фарширований
- Крученики
- Заливні «Крашанки асорті»
- М’ясний пиріг
До Великодня потрібно не лише оселю причепурити, а й смачні страви приготувати. Головними на святковому столі є паска та крашанки з писанками, але ще ж мають бути домашня ковбаска, запечена, заливна чи фарширована птиця, холодець, риба, голубці, котлети, паштет, салати. Кожна господиня старається по-своєму – готує «фірмові» страви.
Домашня ковбаса в духовці
- 1 кг свинини
- 300 г сала
- часник,
- перець чорний,
- мелений коріандр,
- перемелений лавровий лист,
- гірчиця чорна у зернах – за смаком,
- кишки свинячі,
- трішки води.
М’ясо та сало порізати шматочками, посолити, приправити розтертим часником, спеціями та гірчицею, яка придає ковбасі оригінального смаку. Добре вимішати, влити трішки води. Начинити кишку, зав’язати ниткою, скрутити ковбасу кільцем та запікати у духовці до 1,5 години.
Тушкований кролик
- 1 кг кролика
- 250 г копченої грудинки
- 3 цибулини
- 3 ст. ложки свинячого жиру
- 1,5 ст. ложки пшеничного борошна
- 50 мл червоного вина
- лавровий лист,
- червоний і чорний мелений перець – за смаком.
Тушку кролика порізати на невеликі шматочки, посолити, поперчити. Підсмажити у сотейнику в жирі до рум’яної скоринки.
Копчену свинячу грудинку обшпарити окропом, нарізати скибочками, цибулю нашаткувати. Додати ці інгредієнти до кролика, трохи підлити м’ясного бульйону чи кип’яченої води. Накрити м’ясо кришкою, тушкувати на слабкому вогні. Як м’ясо приготується, посипати борошном, влити вино, додати лавровий лист, спеції та тушкувати ще 10 хвилин. Страву подавати із зеленню та овочами.
Гуска, запечена з яблуками і картоплею
- 1 гуска
- 500 г яблук
- 1-2 зубка часнику
- сіль – за смаком.
- Гарнір:
- 1 кг картоплі.
Випотрошену гуску добре промити і посолити. Обчищені яблука нарізати четвертинками й начинити ними гуску. Тушку зашити, покласти на деко, влити півсклянки гарячої води й запікати в добре нагрітій духовці. Воду в деко підливати по мірі її википання.
Коли гуска буде майже готова, натерти її часником, обкласти картоплею, посолити, додати улюблені приправи й запікати. Готову гуску викласти на піднос, нарізати та обкласти печеними яблуками й картоплею.
КУПИТИ
Салат з куркою
- 400 г курячого філе
- 3-4 свіжих огірків
- 3 яйця
- 100 г чорносливу
- 200 г майонезу
- 100 г сметани
- горіхи подрібнені,
- зелень – за смаком.
Чорнослив промити, залити холодною водою й дати постояти до розм’якшення, а потім вийняти кісточки. Варену м’якоть птиці, огірки, варені яйця нарізати соломкою. У салатниці викладати шарами нарізані курку, огірки, яйця, чорнослив, полити майонезом зі сметаною. Посипати горіхами і зеленню.
Короп фарширований
- 1 кг коропа
- 300 г шампіньйонів
- 1 морквина
- 1 цибулина
- 2 картоплини
- приправа для риби,
- сіль,
- перець – за смаком.
Почищену і помиту рибу розрізати вздовж по животі та видалити нутрощі. Коропа посолити, поперчити, посипати приправою для риби і залишити на 2 години.
Для начинки порізати кубиками гриби, цибулю, натерти моркву та обсмажити до готовності, посолити і поперчити.
Змазати деко олією і покласти порізану кружечками картоплю. У живіт риби покласти начинку. Рибу помістити на деко з картоплею і випікати в розігрітій до 180°С духовці близько 40 хвилин.
Крученики
- 1 кг яловичини
- 2 ст. ложки смальцю
- 0,5 склянки борошна
- 1 склянка сметани
- 0,5 склянки бульйону
- перець,
- сіль – за смаком.
- Для начинки:
- 1 /4 склянки рису
- 1 цибулина
- 1 відварене яйце
- 0,5 ст. ложки вершкового масла
- сіль,
- перець – за смаком.
Для приготування начинки дрібно нарізану цибулю злегка підсмажити, перемішати з відвареним рисом, подрібненим яйцем, перцем і сіллю.
М’ясо порізати шматочками, відбити, посолити й поперчити. На кожний відбитий шматок м’яса покласти начинку, згорнути в трубочку та перев’язати ниткою. Обкачати в борошні й обсмажити з обох боків у смальці. Скласти крученики у чавунчик, додати бульйон, сметану, тушкувати до готовності.
Заливні «Крашанки асорті»
- 8-10 яєць
- 1,5-2 склянки курячого бульйону
- 150-200 г вареної ковбаси
- 0,5 банки консервованої кукурудзи
- 20-30 г желатину
- солодкий червоний перець,
- зелень петрушки – за смаком.
Желатин замочити в курячому бульйоні на 1-2 години. Потім нагріти бульйон із желатином до повного розчинення, але не кип’ятити. Із тупого кінця яєць обережно поробити отвори діаметром 2 см. Білок і жовток вилити (можна використати для омлету), а саму шкаралупу добре вимити содовим розчином і старанно прополоскати.
Варену ковбасу і солодкий перець порізати кубиками. Ними та кукурудзою і зеленню заповнити весь простір у шкаралупах. Потім інгредієнти залити бульйоном із желатином. Яйця на кілька годин поставити у холодильник. Потім обережно очистити їх від шкаралупи як звичайні варені. Вони добре зберігають форму яйця, але оригінальні завдяки різнокольоровому наповненню.
Такі заливні крашанки можна зробити жовтими – з кукурудзою і морквою, червоними – з солодким перцем чи буряком, зеленими – із огірком, горошком, зеленою цибулею, петрушкою, рожевими – з ковбасою.
М’ясний пиріг
- 2 кг пісної свинини
- 1 л молока
- 0,5 л банка борошна
- 200 г манки
- 200 мл олії
- 4 яйця
- 25 г дріжджів
- 1 ст. ложка соди, погашеної оцтом.
Дрібно нарізане м’ясо тушкувати із спеціями (базилік, перець чорний та духмяний) у невеликій кількості води. Щоб приготувати тісто, дріжджі розвести в теплому молоці, залишити в теплі. До борошна додати манку, влити молоко, збиті яйця і ретельно перемішати, додати дріжджі та соду, погашену оцтом.
Готове м’ясо змішати з тістом, вилити у високу форму і випікати 2,5-3 години при температурі 100-150°С.
Віта КОНОВАЛЕНКО.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: