Вітамінна зелень

0
29
Витаминная зелень
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Паста з сиру
  2. Вітамінний салат
  3. Суп із кропиви
  4. Салат «Луговий»
  5. Салат з горіхами
  6. Салат «Апетитний»
  7. Пиріжки зі щавлем
  8. Зелений борщ з рисом
  9. Яєчня зі щавлем

З приходом тепла хочеться приготувати щось весняне, з використанням свіжої молоденької зелені цибулі, кропу, петрушки, салату, селери, щавлю і навіть кропиви. Адже це не тільки смачно, але і корисно. Чим не привід поповнити запас вітамінів і мікроелементів для організму після довгої зими?!

Паста з сиру

  • 500 г сиру
  • 150 г сметани
  • 1 пучок зеленої цибулі
  • 1 пучок зелені петрушки
  • сіль і цукор – за смаком.

Зелень цибулі та петрушки дрібно нарізати (чим дрібніше, тим краще) і з’єднати з сиром, добре змішаним зі сметаною. Всі разом розтерти до однорідної маси, посолити за смаком, додати цукор. Така паста добра для бутербродів.

Вітамінний салат

  • 200 г селери
  • 150 г пастернаку
  • 100 г петрушки
  • рослинна олія
  • чорний мелений перець
  • сіль
  • сік лимона або оцет.

Промиті коренеплоди відварити в шкірці (тільки не переварити, вони повинні хрустіти). Потім коренеплоди почистити і нарізати соломкою, скропити лимонним соком, посолити і поперчити за смаком. Додати нашатковану зелень петрушки, заправити соняшниковою олією.

Суп із кропиви

  • 500 г молодої кропиви
  • 4-5 картоплин
  • 1 морква
  • 1 цибулина
  • 3 яйця
  • 1 ст. ложка борошна
  • 3 ст. ложки вершкового масла
  • 100 г сметани
  • 2 лаврові листки
  • 2 л м’ясного бульйону
  • сіль, чорний мелений перець, зелень кропу, петрушки, цибулі – за смаком.

Молоді пагони кропиви з листям добре промити в холодній воді. Залити окропом і дати постояти кілька хвилин, відкинути на друшляк або сито, а коли вода добре стече, пропустити кропиву через м’ясорубку. Кашку з кропиви потушкувати на вершковому маслі 15 хвилин.

Ріпчасту цибулю нарізати, моркву натерти на крупній тертці та обсмажити разом з картоплею, нарізаною невеликими кубиками.

У киплячий бульйон покласти обсмажені овочі та варити 10-15 хвилин, додати кропиву, дати закипіти, влити пасероване борошно, розведене бульйоном, додати сіль і спеції. За 3 хвилини до закінчення варіння додати подрібнену зелень. При подачі до столу в тарілки з супом кладуть сметану і половинки зварених круто яєць.

Салат «Луговий»

  • 300 г молодої кропиви
  • 300 г листя кульбаби
  • 1 морква
  • 2 ст. ложки рослинної олії
  • 2 ст. ложки лимонного соку
  • сіль – за смаком.

Добре перебрану і промиту кропиву і листя кульбаби на 20 хвилин замочити в солоній воді. Потім дрібно нарізати і промити під проточною водою. Дати добре стекти волозі. Зелень змішати з натертою на крупній тертці морквою. Заправити лимонним соком, соняшниковою олією, посолити за смаком. Дати трохи настоятися.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

Салат з горіхами

  • 200 г шпинату
  • 200 г щавлю
  • 0,5 склянки ядер волоських горіхів
  • 2 зубчики часнику
  • 2 ст. ложки подрібненої зелені кропу
  • 2 ст. ложки зелені петрушки
  • 2 ст. ложки зеленої цибулі
  • рослинна, олія, сіль, оцет, чорний мелений перець – за смаком.

Щавель і шпинат відварити в підсоленій воді до м’якості, віджати і нарізати.

Приготувати соус для заправки: горіхи потовкти в ступці, додати подрібнену зелень кропу, петрушки, зеленої цибулі і розтерти до однорідної маси. Влити оцет, рослинну олію, поперчити і посолити за смаком. Залити отриманою заправкою салат.

Салат «Апетитний»

  • 2 пучки зеленого салату
  • 1 пучок кропу
  • 2 зварених круто яйця.

Для заправки:

  • 0,5 склянки сметани
  • 2 ст. ложки лимонного соку (або 1 ст. ложка оцту)
  • 1 ч. ложка цукру
  • щіпка червоного молотого перцю
  • зелень часнику
  • сіль – за смаком.

Листя салату промити, порізати і знову промити, дати стекти воді. Кріп дрібно нашаткувати і з’єднати з нарізаними яйцями і салатом, подрібненою зеленню часнику.

Заправка: сметану змішати з лимонним соком, червоним меленим перцем, цукром, сіллю і рослинною олією. Все розтерти до отримання однорідної маси і заправити салат.

Пиріжки зі щавлем

Спочатку приготуємо тісто: на 0,5 л теплої води – 1 яйце, 1 ст. ложка рослинної олії, 1 ст. ложка цукру, сіль за смаком, додаємо 1 ч. ложку сухих дріжджів. Коли дріжджі розчиняться, додаємо борошно і замішуємо некруте тісто. Ставимо його в тепле місце, щоб підійшло.

А в цей час готуємо начинку. Щавель миємо, перебираємо і нарізаємо. Додаємо до нього 1 ст. ложку картопляного крохмалю і 2 ст. ложки цукру.

Ліпимо пиріжки, даємо їм підійти, змащуємо збитим яєчним жовтком і випікаємо до готовності в розігрітій духовці.

Зелений борщ з рисом

  • 3 л м’ясного бульйону
  • 1 пучок зеленого щавлю
  • 1 пучок петрушки
  • 1 пучок кропу
  • 5-6 картоплин
  • 3 ст. ложки рису
  • 1 морква
  • 1 цибулина
  • 4 яйця
  • 0,5 склянки сметани
  • 1 пучок зеленої цибулі
  • сіль – за смаком.

У киплячий бульйон додати нарізану картоплю і промитий рис. Після того, як вони будуть готові, додати обсмажені ріпчасту цибулю і моркву, натерту на крупній тертці. Після додаємо подрібнені зварені яйця, щавель, петрушку, кріп і зелену цибулю. Кладемо сметану, як тільки закипить, відразу вимикаємо вогонь. Даємо трохи настоятися. У кожну тарілку додаємо ложку сметани і половинку вареного яйця.

Яєчня зі щавлем

Пучок щавлю вимити і нарізати соломкою. Потушкувати на соняшниковій олії до випаровування рідини. Збити 3-4 яйця, додати до них 100 г натертої бринзи або твердого сиру, посолити і розмішати. Додати приготований меланж до щавлю, вилити отриману масу в нагріту з олією сковороду та прожарити до готовності.

Н. В. ПУГАЧ, сел. Широкий,
Станично-Луганський р-н
Луганської обл.

Веббанер Хозяин Укрпошта
Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ