Зміст
- Паста з сиру
- Вітамінний салат
- Суп із кропиви
- Салат «Луговий»
- Салат з горіхами
- Салат «Апетитний»
- Пиріжки зі щавлем
- Зелений борщ з рисом
- Яєчня зі щавлем
З приходом тепла хочеться приготувати щось весняне, з використанням свіжої молоденької зелені цибулі, кропу, петрушки, салату, селери, щавлю і навіть кропиви. Адже це не тільки смачно, але і корисно. Чим не привід поповнити запас вітамінів і мікроелементів для організму після довгої зими?!
Паста з сиру
- 500 г сиру
- 150 г сметани
- 1 пучок зеленої цибулі
- 1 пучок зелені петрушки
- сіль і цукор – за смаком.
Зелень цибулі та петрушки дрібно нарізати (чим дрібніше, тим краще) і з’єднати з сиром, добре змішаним зі сметаною. Всі разом розтерти до однорідної маси, посолити за смаком, додати цукор. Така паста добра для бутербродів.
Вітамінний салат
- 200 г селери
- 150 г пастернаку
- 100 г петрушки
- рослинна олія
- чорний мелений перець
- сіль
- сік лимона або оцет.
Промиті коренеплоди відварити в шкірці (тільки не переварити, вони повинні хрустіти). Потім коренеплоди почистити і нарізати соломкою, скропити лимонним соком, посолити і поперчити за смаком. Додати нашатковану зелень петрушки, заправити соняшниковою олією.
Суп із кропиви
- 500 г молодої кропиви
- 4-5 картоплин
- 1 морква
- 1 цибулина
- 3 яйця
- 1 ст. ложка борошна
- 3 ст. ложки вершкового масла
- 100 г сметани
- 2 лаврові листки
- 2 л м’ясного бульйону
- сіль, чорний мелений перець, зелень кропу, петрушки, цибулі – за смаком.
Молоді пагони кропиви з листям добре промити в холодній воді. Залити окропом і дати постояти кілька хвилин, відкинути на друшляк або сито, а коли вода добре стече, пропустити кропиву через м’ясорубку. Кашку з кропиви потушкувати на вершковому маслі 15 хвилин.
Ріпчасту цибулю нарізати, моркву натерти на крупній тертці та обсмажити разом з картоплею, нарізаною невеликими кубиками.
У киплячий бульйон покласти обсмажені овочі та варити 10-15 хвилин, додати кропиву, дати закипіти, влити пасероване борошно, розведене бульйоном, додати сіль і спеції. За 3 хвилини до закінчення варіння додати подрібнену зелень. При подачі до столу в тарілки з супом кладуть сметану і половинки зварених круто яєць.
Салат «Луговий»
- 300 г молодої кропиви
- 300 г листя кульбаби
- 1 морква
- 2 ст. ложки рослинної олії
- 2 ст. ложки лимонного соку
- сіль – за смаком.
Добре перебрану і промиту кропиву і листя кульбаби на 20 хвилин замочити в солоній воді. Потім дрібно нарізати і промити під проточною водою. Дати добре стекти волозі. Зелень змішати з натертою на крупній тертці морквою. Заправити лимонним соком, соняшниковою олією, посолити за смаком. Дати трохи настоятися.
КУПИТИ
Салат з горіхами
- 200 г шпинату
- 200 г щавлю
- 0,5 склянки ядер волоських горіхів
- 2 зубчики часнику
- 2 ст. ложки подрібненої зелені кропу
- 2 ст. ложки зелені петрушки
- 2 ст. ложки зеленої цибулі
- рослинна, олія, сіль, оцет, чорний мелений перець – за смаком.
Щавель і шпинат відварити в підсоленій воді до м’якості, віджати і нарізати.
Приготувати соус для заправки: горіхи потовкти в ступці, додати подрібнену зелень кропу, петрушки, зеленої цибулі і розтерти до однорідної маси. Влити оцет, рослинну олію, поперчити і посолити за смаком. Залити отриманою заправкою салат.
Салат «Апетитний»
- 2 пучки зеленого салату
- 1 пучок кропу
- 2 зварених круто яйця.
Для заправки:
- 0,5 склянки сметани
- 2 ст. ложки лимонного соку (або 1 ст. ложка оцту)
- 1 ч. ложка цукру
- щіпка червоного молотого перцю
- зелень часнику
- сіль – за смаком.
Листя салату промити, порізати і знову промити, дати стекти воді. Кріп дрібно нашаткувати і з’єднати з нарізаними яйцями і салатом, подрібненою зеленню часнику.
Заправка: сметану змішати з лимонним соком, червоним меленим перцем, цукром, сіллю і рослинною олією. Все розтерти до отримання однорідної маси і заправити салат.
Пиріжки зі щавлем
Спочатку приготуємо тісто: на 0,5 л теплої води – 1 яйце, 1 ст. ложка рослинної олії, 1 ст. ложка цукру, сіль за смаком, додаємо 1 ч. ложку сухих дріжджів. Коли дріжджі розчиняться, додаємо борошно і замішуємо некруте тісто. Ставимо його в тепле місце, щоб підійшло.
А в цей час готуємо начинку. Щавель миємо, перебираємо і нарізаємо. Додаємо до нього 1 ст. ложку картопляного крохмалю і 2 ст. ложки цукру.
Ліпимо пиріжки, даємо їм підійти, змащуємо збитим яєчним жовтком і випікаємо до готовності в розігрітій духовці.
Зелений борщ з рисом
- 3 л м’ясного бульйону
- 1 пучок зеленого щавлю
- 1 пучок петрушки
- 1 пучок кропу
- 5-6 картоплин
- 3 ст. ложки рису
- 1 морква
- 1 цибулина
- 4 яйця
- 0,5 склянки сметани
- 1 пучок зеленої цибулі
- сіль – за смаком.
У киплячий бульйон додати нарізану картоплю і промитий рис. Після того, як вони будуть готові, додати обсмажені ріпчасту цибулю і моркву, натерту на крупній тертці. Після додаємо подрібнені зварені яйця, щавель, петрушку, кріп і зелену цибулю. Кладемо сметану, як тільки закипить, відразу вимикаємо вогонь. Даємо трохи настоятися. У кожну тарілку додаємо ложку сметани і половинку вареного яйця.
Яєчня зі щавлем
Пучок щавлю вимити і нарізати соломкою. Потушкувати на соняшниковій олії до випаровування рідини. Збити 3-4 яйця, додати до них 100 г натертої бринзи або твердого сиру, посолити і розмішати. Додати приготований меланж до щавлю, вилити отриману масу в нагріту з олією сковороду та прожарити до готовності.
Н. В. ПУГАЧ, сел. Широкий,
Станично-Луганський р-н
Луганської обл.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: