Кролятина на столі

Крольчатина на столе
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Печеня
  2. Кролик, тушкований у білому вині
  3. Кролик з картоплею в мультиварці
  4. Тефтелі з кролика для дітей

М’ясо кролика маложирне, дієтичне і дуже смачне. Готувати його можна і для дорослих, і для дітей.

Печеня

  • 1 тушка кролика
  • 1 л курячого бульйону
  • 200 г варено-копченого бекону
  • 100 г борошна
  • 2 моркви
  • 2 цибулини
  • 4 черешка селери
  • 3 лаврових листка
  • 6-8 горошин духмяного перцю
  • кілька гілочок кропу,
  • петрушки,
  • чебрецю
  • 2-4 зубчики часнику
  • рослинна олія для смаження,
  • сіль,
  • чорний мелений перець – за смаком.

Тушку добре промийте, видаліть зайвий жир і наріжте шматочками. Бекон наріжте дрібними кубиками. У глибокій каструлі розігрійте трохи рослинної олії. Обваляйте кожен шматок кролика в борошні, обсмажте з двох боків і перекладіть на тарілку. У каструлю відправте бекон і обсмажуйте при постійному помішуванні. Овочі очистіть і наріжте однаковими дрібними кубиками. Додайте в каструлю до бекону, добре перемішайте. Потім додайте чебрець, перемішайте і обсмажуйте вміст 10-15 хвилин. Після цього викладіть шматочки кролика в каструлю, все акуратно перемішайте і обсмажуйте ще приблизно 15 хвилин. Влийте в каструлю гарячий (теплий) курячий бульйон, зменште вогонь, посоліть, поперчіть і закрийте кришкою. Тушкуйте близько 1 години. При необхідності додайте ще бульйон. Нарубайте петрушку, кріп і кілька зубчиків часнику. Додайте у печеню зелень і часник за 5-10 хвилин до готовності. Викладіть печеню в глибокі тарілки разом з підливою.

Кролик, тушкований у білому вині

  • 1300 г кролика
  • 500 мл білого сухого вина
  • 1 цибуля-порей
  • 1 морква
  • 1 цибулина
  • 3 помідори
  • 2 зубчики часнику
  • 3 ст. ложки рослинної олії
  • 2 ч. ложки коріандру (немеленого)
  • 1 ч. ложка орегано сухого
  • сіль і чорний мелений перець – за смаком
  • вода в необхідній кількості.

Тушку промийте, обробіть і порційно наріжте. Овочі промийте і наріжте: цибулю – півкільцями, а моркву і цибулю-порей – кільцями. Помідори вимийте, наріжте великими шматочками. В каструлю влийте олію, додайте коріандр, орегано і прогрійте близько 2 хвилин. Потім додайте овочі та викладіть поверх них м’ясо. Влийте вино, вимкніть вогонь і залиште маринуватися під кришкою на 30 хвилин. Закрийте шматочками томатів м’ясо і залийте водою так, щоб вона повністю покрила весь вміст. Посоліть і поперчіть. Після закипання вогонь зменште до слабкого і тушкуйте 1 годину під кришкою. За 5 хвилин до готовності додайте до страви подрібнений часник.

Кролик з картоплею в мультиварці

  • 1300 г кролика
  • 500 г картоплі
  • 200 г цибулі
  • 150 г чорносливу без кісточок
  • 50 г варено-копченого бекону
  • 50 г печериць
  • 100 мл червоного сухого вина
  • 100 мл оливкової олії
  • 2-3 зубчики часнику
  • 2-3 лаврових листка
  • сіль і чорний мелений перець – за смаком.

Картоплю очистіть, промийте і наріжте на шматочки. Чорнослив вимийте і просушіть. Тушку кролика обробіть на порційні шматочки, вимийте і обсушіть. М’ясо посоліть і поперчіть. Цибулю і часник очистіть, промийте. Наріжте цибулю чверть-кільцями, а часник подрібніть. Гриби вимийте і наріжте на 2 або 4 частини. Бекон наріжте соломкою, попередньо знявши шкірку. Протягом 10 хвилин на програмі «Смаження» розігрійте олію. У олію викладіть бекон, цибулю, гриби і смажте 10 хвилин. Після цього додайте кролика і смажте ще 10 хвилин. Потім введіть в мультиварку картоплю і чорнослив. Приправте сіллю і перцем, викладіть лавровий лист. Залийте вміст вином. Тушкуйте 1,5-2 години.

Тефтелі з кролика для дітей

  1. Для тефтельок:
    • 1 кг кролика
    • 1 булочка
    • 200 мл молока
    • 30 г розтопленого вершкового масла
    • 1 цибулина
    • 3 зубчики часнику
    • сіль і чорний мелений перець – за смаком
    • рослинна олія для смаження.
  2. Для соусу:
    • 300 г сметани
    • 2 ст. ложки томатної пасти.

Приготуйте тефтелі: булочку замочіть у молоці в окремому посуді. Хвилин через 10-15 відіжміть. З кролика зріжте все м’ясо. Цибулю очистіть, обполосніть і наріжте на кілька частин. Всі інгредієнти – цибулину, часник, булочку, розмочену в молоці, м’ясо кролика – пропустіть через м’ясорубку. У фарш влийте розтоплене масло, посоліть, поперчіть і ретельно вимісіть. Дайте фаршу відпочити 15-20 хвилин і сформуйте тефтельки. Готові тефтелі обсмажте на олії до рум’яної скоринки (смажити НЕ до готовності!)

Приготуйте соус: у сметану додайте томатну пасту, посоліть, спробуйте на смак і при необхідності додайте 1 ч. ложку цукру, щоб соус не був кислим, і трохи води.

Викладіть тефтельки в глибоку сковороду (або інший посуд) і залийте соусом так, щоб вони в ньому потонули на половину або трохи більше, накрийте кришкою і тушкуйте на слабкому вогні близько 30 хвилин.

Порада. Якщо ви готуєте такі тефтелі для дорослих, в соус можна додати чебрець і петрушку.

Ірина СЕЛЮТИНА.

  • Щоб м’ясо кролика зробити м’яким і ароматним, його потрібно замаринувати на 2-3 години (у воді, сироватці або вині).
  • Молодого кролика замочують тільки у воді або молочній сироватці.
  • Якщо в рецепті є вино, не вибирайте для готування найдешевше, і тим більше щось на зразок винного напою на основі різних хімічних складових ідентичних натуральним. Це тільки зіпсує страву і ваш настрій.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ