Зберігання коренеплодів

0
39
Хранение корнеплодов

Читати російською мовою

Розкажіть, як правильно зберігати
моркву, буряк, селеру, пастернак і кореневу петрушку.
У нас вони псуються ще задовго до весни.
Деякі кажуть, що довго можна зберігати і редиску.
Але
не знаємо — як?
Ірина ЛОЗОВА,
м. Бахмут
Донецької обл.

Зміст

  1. Морква
  2. Буряк
  3. Коренева селера
  4. Пастернак і петрушка
  5. Редиска і редька

Дійсно, мало просто виростити урожай. Потрібно його ще правильно прибрати і закласти на зберігання. Так, щоб він не тільки не зіпсувався, але і зберіг максимальну кількість поживних речовин. А для цього потрібно врахувати особливості кожного коренеплоду, що закладається на зберігання. Шкода, що ви не написали конкретно, в яких умовах зберігаєте свій урожай. Але ми постараємося розглянути всілякі варіанти.

Морква

Шкірка у цього коренеплоду тонка, тому при збиранні потрібно бути уважними і не пошкодити її, інакше в ранки потраплять хвороботворні бактерії і з’їдять морквину раніше, ніж вона потрапить на стіл.

Також важливо відбирати на зберігання урожай сортів з хорошою лежкістю (Шантане Сквирська, Шантане 2461, Нантська 4, Вітамінна 6, Гроса, Кардинал, Королева осені, Лосиноостровська 13, Незрівнянна, Форто). Зазвичай добре лежать сорти з періодом вегетації від 105 днів і вище, які не розтріскуються і не схильні до захворювань. Суперранні сорти здебільшого потрібні для більш раннього вживання і консервації і в основному відрізняються невисокою лежкістю.

У кого є хороший льох, питання вирішується просто: розфасовуємо моркву по ящиках, пересипаючи її вологим річковим або митим піском. На зберігання закладаємо чисті, здорові, неушкоджені, нев’ялі коренеплоди. Окремі екземпляри не повинні стикатися один з одним. В пісок можна насипати трохи крейди (2% від загальної маси) для кращого збереження врожаю: слаболужне середовище уберігає коренеплоди від захворювань.

Можна обійтися і без ящиків, склавши піраміду з моркви. Основу потрібно зробити 1х1 м, кожен наступний шар буде менше в розмірах, всього у висоту підняти 7-10 шарів, пересипаючи кожен злегка вологим піском.

Непоганий і спосіб укутування коренеплодів в глиняну «сорочку». Для цього кожну морквину вмочують в глиняну бовтанку консистенції рідкої сметани, після цього ретельно просушують, складають в ящики і зберігають в погребі. Своєрідний чохол не дозволить грибкам і хвороботворним бактеріям проникнути всередину, а ще не дасть волозі випаровуватися і тим самим вбереже коренеплоди від в’янення. Правда, перед вживанням потрібно буде очистити моркву від глиняного шару, але це, так би мовити, витрати виробництва.

Для льоху підходить і збереження моркви в дуже щільних поліетиленових мішках. У них створюється особливий мікроклімат з високою вологістю і наявністю вуглекислого газу, в якому морквина чудово себе почуває і рідко псується. Зав’язувати мішки не потрібно, щоб в них не утворювався конденсат.

Якщо немає льоху – урожай зберігається в траншеї глибиною 0,8-1 м і шириною 1 м. Перед укладанням в неї на дно насипають шар піску в декілька сантиметрів і укладають шарами коренеплоди, залишаючи простір 10-
15 см зверху, а потім траншею засипають піском і вкривають від вологи, а після настання стійких холодів, коли температура ґрунту досягне 2-3°С – 
укривають її соломою або іншим подібним утеплювачем.

Застосовують і крейду для посипання моркви – вона краще зберігається за рахунок придушення гнильної мікрофлори і грибків. Якщо морква в піску починає сохнути, можна окропити її водою або встановивши поруч ємкість з водою, підвищити вологість повітря. Можна застосувати мати з соломи або осоки, накривши ними місце зберігання.

В умовах квартири зберегти морквину важче, але можливо. Головна умова – коренеплоди повинні бути сухими. Їх потрібно загорнути штук по 15-20 в щільний папір, а потім скласти в щільний поліетиленовий мішок (можна взяти пакет для сміття) і зробити в ньому отвори для вентиляції.

До настання морозів моркву тримають на балконі, якщо він добре провітрюється. З приходом холодів пакети з морквою переносять в квартиру і ставлять під найхолоднішу стіну. Раз на 2 місяці обгортковий папір потрібно замінювати на свіжий, перевіряючи при цьому моркву на наявність псування.

Чисту, суху, загорнуту спершу в папір, а потім складену в пакет моркву тримають і в нижньому ящику холодильника.

Ще один варіант: потріть моркву (або поріжте брусочками, якщо на плов), складіть її в пакети і закиньте в морозильну камеру. Так найчастіше чинять з дрібною, кострубатою і пошкодженою морквою.

Морква в пакетах зберігається краще, якщо на кожні 15-20 штук покласти 1 корінь хрону.

Перед закладкою на зберігання моркву можна ретельно вимити (не пошкоджуючи при цьому шкірки), потім сполоснути слабо рожевим розчином марганцівки і добре просушити. Марганцівка вбиває хвороботворні організми і оберігає коренеплоди від псування.

Корнеплоды

Буряк

Цей коренеплід досить грубий і менш складний в зберіганні в порівнянні з іншими. По відношенню до нього також важливо підібрати сорти з тривалим терміном зберігання (Бордо, Мулатка, Єгипетський плоский, Детройт, Незрівнянна, Ліберо, Грибовський, Ренова).

Мити буряк перед укладанням на зберігання не можна. Досить акуратно видалити бічні корінці, після чого ретельно просушити зібраний урожай.

У хорошому погребі буряк можна тримати в ящиках, або просто насипаний невисокими гірками в окремих відсіках. На нього не повинне потрапляти світло, також необхідний провітрюваний простір під відсіками висотою 15 см від підлоги, а від стін досить витримати відстань 10 см.

Непогано зберігається буряк, насипаний поверх картоплі: вона віддає зі своїх нижніх шарів необхідну буряку вологу.

Просіяна деревна зола добре оберігає буряк від хвороб, якщо нею пересипати коренеплоди, складені в ящики.

Також для буряка підходять і «морквяні» способи зберігання: в глиняній «сорочці», піску, поліетиленових пакетах.

При підвищеній температурі зберігання буряк почне проростати. В такому випадку потрібно обрізати паростки і знизити температуру в приміщенні.

Коренева селера

Тут все ті ж інструкції. Викопуємо, очищаємо, видаляємо бадилля, просушуємо і відбираємо здорові головки. Їх можна зберігати в нижньому відсіку холодильника, в погребі або в гаражі. Також на ваш вибір або занурити в глиняну бовтанку, або «посадити» у вологий пісок так, щоб стирчала тільки верхівка. Деякі складають селеру в картонні ящики, пересипаючи її сухим цибулевим лушпинням.

Пастернак і петрушка

Підготовка цих культур до зберігання не відрізняється від селерової. Далі пересипаємо коренеплоди в ящиках вологим піском і ставимо в підвал.

До речі, петрушка і пастернак прекрасно простоять зиму і не викопані. Треба лише підгорнути їх землею вище і прикрити яким-небудь рослинним матеріалом. Головне, встигнути навесні вчасно їх викопати, інакше після початку росту корені стануть жорсткими. Перезимувавши взимку в холоді на грядці, вони абсолютно не втратять поживних речовин і збережуть смак свіжих коренеплодів. На противагу зів’ялим і несмачним, які зберігалися в теплому підвалі і за зиму витратили поживні речовини на процес дихання.

Редиска і редька

Дійсно мало хто знає, що редиску, як і редьку, також можна зберігати взимку. Для цього овочі збирають в гарну погоду, щоб їх не пошкодило морозом, адже вже при -5°С коренеплід пошкоджується і погано зберігається. Переспілі коренеплоди також погано зберігаються.

Коренеплоди, призначені на зиму, повинні бути без видимих пошкоджень, мати черешки до 2 мм і корінці до 3-4 мм. Після цього редиску миють, підсушують на плівці або брезенті, поки не зникнуть краплі вологи на них. Після цього коренеплоди поміщають в мішках або поліетиленових пакетах в холодильник. Редиску і редьку можна зберігати і в піску.

Але для цього вам потрібно посіяти редиску восени і бажано вибирати пізньостиглі сорти. Наприклад, Крижана бурулька, Червоний велетень, Вюцбурзький, Ланкет та інші. Також радимо звернути увагу на дайкон, який за смаковими якостями навіть перевершує редиску і дуже добре зберігається.

Дмитро ЖИВОГЛЯД,
агроном.
м. Харків.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ

Пожалуйста, оставьте свой комментарий
Пожалуйста, введите здесь свое имя