Зберігаємо капусту

Сохраняем капусту
Реклама

Читати російською мовою

Закінчуються останні теплі деньки, приходить час збору врожаю середньопізніх і пізніх сортів білокачанної капусти, яка не боїться невеликих заморозків. В умовах теплої осені збір врожаю може розтягнутися з перших чисел жовтня до початку листопада.

Збирання врожаю бажано проводити, коли денні температури тримаються від 3 до 8°С, а нічні не опускаються нижче -3°С. Качани викопують із землі разом з корінням або зрізують ножем. Головне, щоб залишалася частина стебла довжиною не менше 5-7 см. З качанів видаляють зайве, пошкоджене і підгниле листя, і капустяні головки розкладають під навіс на добу для просушування качанами вгору. Підсохлі зрізи присипають деревною золою або товченим деревним вугіллям.

Для зимового зберігання відбирають тільки здорові головки без пошкоджень і хвороб. Не підходять для зберігання хворі, розтріскані, підморожені качани. Також не варто зберігати в зиму надто дрібні головки, які швидко втратять вологу і стануть непридатними в їжу. Тому їх використовують в їжу відразу, а всі інші качани сумнівної якості відбраковують і використовують для переробки (консервування та квашення) або на корм тваринам.

Найчастіше зберігають капусту в погребі. Вона добре зимує при температурі 2-3°С і вологості повітря 75-85 %. Капусту розкладають на присипаній піском підлозі, дерев’яних піддонах або на полицях так, щоб головки не торкалися один одного. Якщо капусти багато, то можна зберігати її в ящиках, обернувши кожен качан папером, щоб вони не торкалися один одного.

Багато господарів зберігають капусту, підвішуючи її за качан головкою вниз. Щоб капуста не втрачала соковитість, перед закладкою на зберігання її можна занурити в глиняну бовтанку. Для цього глину розводять водою до консистенції негустої сметани і умочують в неї капустяні головки повністю, а потім дають їм обсохнути. Але підсохнути вони повинні повністю, а не закладатися в підвал, обмазані мокрою глиною!

Перед вживанням достатньо зняти верхні криючі листки. Цей спосіб дозволяє зберегти капусту максимально соковитою і свіжою, оскільки глина не дає випаровуватися волозі.

Також більш соковитою капуста буде, якщо її зберігати по одній або по кілька штук в злегка прочинених для вентиляції поліетиленових пакетах різного розміру.

Якщо у вас немає підвалу, можна зберігати капусту на утепленому балконі або лоджії. Загорніть качани в кілька шарів газет або харчової плівки і покладіть в картонні ящики. Під ящики постеліть старий килимок або кілька шарів картону. При настанні сильних морозів укутайте ящики з капустою теплими ковдрами або старим верхнім одягом. Також важливо укласти капусту на балконі біля стінки ближче до житлової кімнати, так як стінка спереду балкона буде більш холодною і капуста поруч з нею сильніше промерзне.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ