Швидка допомога озимим зерновим

0
59
Пожовтіння рослин озимої пшениці і ячменю
Пожовтіння рослин озимої пшениці і ячменю

Пожовтіння рослин озимої пшениці і ячменю – ознака шкідливого впливу зимових морозів. Це вказує на розпад зерен хлорофілу. Щоб поліпшити фотосинтетичну функцію рослин, необхідно активізувати процес відтворення та накопичення хлорофілу в органах рослин. Допоможе в цьому позакореневе підживлення. Краще добриво для цього – карбамід (сечовина). На відміну від застосування аміачної селітри він не викликає опіків.

Радить фахівець

Обприскування посівів проводити в хмарну погоду при температурі не вище 20° і добрій вологості ґрунту, краще ввечері, після 18 години, або вранці, до 10 години. Готуючи робочі розчини добрив, необхідно мати на увазі, що розчинення добрив – процес ендотермічний, тобто проходить з поглинанням великої кількості тепла. Наприклад, при розчиненні 20 кг сечовини в 100 л води знижується температура розчину до 9°, а на баку з розчином і трубопроводах іноді з’являється паморозь. А дуже холодний розчин може викликати навіть термічний стрес рослин, тобто їх пригнічення. Потрібно також мати на увазі, що висока концентрація водного розчину карбаміду призводить до опіків.

Проводячи позакореневе підживлення озимої пшениці, пам’ятаєте, що концентрацію карбаміду в робочому розчині потрібно міняти в міру росту і розвитку рослин. Так, на початку кущіння вона повинна бути 20%, при завершенні цієї фази – 15%, на початку виходу в трубку – 10% і в кінці цього – 7%.

Бажано при підживленні карбамідом додавати в робочий розчин у фазу кущіння і кінця виходу в трубку розчин мікроелементів – сульфати магнію, міді, цинку, кобальту, а також борну кислоту і молібдат амонію (0,01-0,5%-вий розчин). Якщо виникне необхідність застосування інсектицидів і фунгіцидів для профілактики і боротьби зі шкідниками і хворобами, в готову суміш їх можна додавати в рекомендованих концентраціях.

Спільне застосування невеликих кількостей добрив, мікроелементів і пестицидів сприяє поліпшенню стану рослин та суттєвої економії пального та затрат праці при їх внесенні.

В.А.ЗУЗА.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати: