Щоб краще зійшло

0
172
Чтобы лучше взошли
Фото GettyImages

Читати російською мовою

Розкажіть,
як стратифікувати насіння
дрібнонасінних овочевих культур
(кріп, петрушка, морква та ін.)?
В. А. ГРЄШНОВ.
с. Козача Лопань,
Дергачівський р-н
Харківської обл.

Шановний Василю Андрійовичу! Дійсно, насіння моркви, петрушки, кропу, селери відноситься до тугосхожого. Буває, що ці культури при весняному висіві доводиться по кілька разів досаджувати.

Така властивість насіння обумовлена наявністю в його оболонці ефірних олій, які перешкоджають її руйнуванню, що і уповільнює проростання насіння. Для боротьби з низькою схожістю городниками були винайдені десятки способів, ось деякі з них.

Найпростіший – це підзимовий посів. Тривале перебування у вологому ґрунті розм’якшує оболонку і покращує схожість насіння.

З тією ж метою насіння замочують на 30 хвилин в горілці або самогоні. Для цього можна попередньо загорнути насіння в марлю або помістити в паперовий пакетик з-під чайної заварки.

Заварюють 1 ст. ложку квітів ромашки аптечної в 2 склянках окропу. Дають прокипіти 2-3 хвилини і настоятися 5-7 хвилин. У гарячий відвар поміщають марлевий мішечок з насінням і тримають 30-40 хвилин. Потім насіння просушують і сіють на постійне місце.

До полотняного мішечка з насінням прив’язують нитку і опускають в киплячу воду на 30 секунд. Потім витягують і охолоджують у воді кімнатної температури. Після цього насіння просушують і сіють як зазвичай.

У дрібній, щільній губці лезом або ножем прорізають борозенки, в які висівають дрібне насіння. Губку змочують водою і добу витримують при кімнатній температурі. Потім поміщають її в поліетиленовий пакет або контейнер і зберігають в холодильнику. Для насіння моркви, петрушки, кропу, пастернаку і щавлю досить 60-70 днів.

За 5-7 днів до посіву розкладіть насіння в невеликі контейнери і залийте водою. На ніч контейнер ставте в морозильну камеру, а з ранку витягайте і до вечора тримайте при кімнатній температурі. Такі перепади температур загартують насіння і посприяють його дружному проростанню.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ

Пожалуйста, оставьте свой комментарий
Пожалуйста, введите здесь свое имя