Насіння – взимку, врожай — влітку!

Семена - зимой, урожай — летом!
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Терміни залежать від умов зберігання
  2. Видаляємо брак
  3. Купуємо насіння

Довгі зимові вечори немов створені для підготовки до дачного періоду. Можна не поспішаючи зробити те, на що не вистачає часу в теплу пору року. І, перш за все, провести ревізію насіння.

Адже від якості посівного матеріалу залежить і схожість, і врожайність городніх культур. Приступити до процедури можна в будь-який час, але бажано не пізніше січня, адже в лютому вже стартує посівна. В останній місяць зими висівають на розсаду болгарський перець, баклажани, селеру, а через деякий час і інші культури.

Для початку потрібно визначитися, що саме ви плануєте вирощувати. Які потрібні сорти за термінами дозрівання, характеристикою і т. д. Потім – які обсяги плануєте засівати. І тільки після цього можна приступати безпосередньо до ревізії запасів посівного матеріалу.

Дуже корисно завести для цього спеціальний зошит, в який будуть записані всі результати.

Терміни залежать від умов зберігання

Перш за все, треба вибракувати прострочене насіння. Тут важливо згадати про терміни зберігання насіння різних культур і проаналізувати, в яких умовах воно перебувало.

Наприклад, насіння томатів може зберігати свої властивості протягом 7-8 років, гарбузів, кавунів, дині, кабачків, дайкону і огірків – 6-7 років, квасолі, кукурудзи і гороху – 5-6 років, буряка, редьки, капусти, ріпи – 4-5 років, моркви, цибулі, шпинату, бобових – 
3-4 роки, кропу, петрушки, перцю, салату, баклажанів, цибулі-порею, цибулі-чорнушки, фенхелю, коріандру, ревеню – 2-3 роки.

Зазвичай, чим свіже насіння, тим краще воно сходить. Але є й винятки – це огірки, кабачки, гарбуз. Схожість насіння цих культур підвищується через 2-3 роки зберігання.

Рекомендується велике насіння відокремити від дрібного – воно зберігається довше.

На терміни придатності впливають умови зберігання насіння. Оптимальна температура – від 5 до 10°С. Така температура може бути у погребі, підвальному приміщенні, холодильнику. Можна тримати насіння і при кімнатній температурі, але це скорочує його термін придатності.

Також дуже важлива вологість повітря в приміщенні і наскільки висушене саме насіння. Його довговічності сприяє вологість до 10%. Якщо в місці зберігання оптимальна температура, але висока вологість, посівний матеріал швидко прийде в непридатність. У насіння високі гігроскопічні властивості, тому воно активно поглинає вологу, що призводить до посиленого газообміну і перевитрати пластичних речовин, і, відповідно, – до зниження життєздатності. Гірше за всіх вбирає вологу насіння зернових і бобових.

Також висока вологість небезпечна тим, що призводить до розвитку грибкових захворювань.

Сприяє кращому збереженню насіннєвого матеріалу і відсутність світла. Тому насіння рекомендується тримати в темному приміщенні в паперових пакетиках, пластикових контейнерах, дерев’яних ємкостях або скляних банках. В пакетиках з фольги тримати його небажано – може задихнутися.

Спецвыпуск "Все о рассаде"

Видаляємо брак

Є кілька способів визначити браковане насіння. Перш за все, потрібно подивитися на його зовнішні ознаки. Відібрати і викинути зморщене, зіпсоване і занадто дрібне. Якщо насіння втратило свій характерний колір або запах – це теж свідчить про його низьку якість. Зручно оглядати насіння і відокремлювати від нього сміття, висипавши його на прозоре скло.

Щоб визначити пустотілий посівний матеріал, можна натерти пластиковий предмет шерстю і провести ним над насінням на висоті 0,5-1 см. Порожнє прилипне до пластику.

Якщо є підозра, що зіпсована вся партія насіння, можна взяти невелику жменьку з нього і кинути на розпечену сковорідку. Зіпсоване буде повільно тліти, а якісне почне здуватися, лопатися і підстрибувати на сковороді. Стане очевидним приблизне відсоткове співвідношення доброго насіння і непридатного.

Можна визначити пустотіле насіння за допомогою води. Опустити його у воду на 5-10 хвилин. Пустотіле спливе, а інше можна просушити при кімнатній температурі.

Хороший спосіб дізнатися про придатність посівного матеріалу – пророщування. Для цього треба викласти кілька насінин на вологу серветку або ганчірочку, накрити плівкою і залишити в теплому місці для проростання. Серветку по мірі необхідності слід зволожувати. Крупне насіння краще пророщувати у зволоженій тирсі або піску. Через 6-10 днів добре насіння проклюнеться.

За співвідношенням пророслого і непророслого буде видно, наскільки висока їх схожість, і як густо треба буде сіяти. Якщо схожість менше 50%, рекомендується замінити насіння на свіже. Щоб зручно було визначити процентне співвідношення, рекомендується відправити на пророщування 10 насінин. Якщо проросло 6 штук – схожість 60%, 7 – 70% і т. д.

Купуємо насіння

Посадковий матеріал краще купувати завчасно. Так можна спокійно знайти всі бажані сорти, прорахувати, скільки чого потрібно.

Бажано брати насіння тільки в спеціалізованих магазинах, в яких контроль якості значно вище, ніж на ринку. До того ж можна отримати кваліфіковану консультацію.

Слід уважно вивчити інформацію на упаковці. Чим більше інформації на ній, тим краще. Обов’язково повинні бути вказані термін придатності, ГОСТ, № партії, дані про виробника і дата фасування, кількість насінин або вага в грамах, терміни посіву. Зверніть увагу на асортимент фірми, посадковий матеріал якої купуєте: чим він ширше, тим більша ймовірність, що насіння якісне.

Рекомендується брати культури різних сортів і з різними термінами дозрівання – невідомо, як складуться погодні умови. Бажано купувати посівний матеріал з невеликим запасом.

Наталія ШАПОВАЛ.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ