Вітамінна бомба

0
106
Слива - вітамінна бомба
Слива - вітамінна бомба

Сливи – справжнє джерело корисних речовин: їх вживають у їжу в свіжому, консервованому і сушеному видах, а також з них готують компоти, соки, лікери, варення, пастилу. Важливо й те, що навіть при первинній обробці слива зберігає більшість своїх корисних речовин. Пропоную вашій увазі кілька рецептів приготування консервів зі слив.

Солодко-кислі сливи

  • 2 кг слив
  • 800 г цукру
  • 200 мл винного оцту
  • кілька паличок кориці
  • 2 шт. гвоздики.

Сливи миємо, поділяємо на половинки і видаляємо кісточки. Оцет змішуємо з цукром, додаємо корицю, гвоздику, доводимо до кипіння і відставляємо в бік. Остуджуємо до кімнатної температури, з маринаду прибираємо корицю і гвоздику. Вливаємо маринад в сливи, даємо настоятися ніч. Вранці зливаємо з слив маринад і знову доводимо до кипіння, уварюємо 15 хвилин. Потім кладемо сливи, доводимо до кипіння і варимо 30 хвилин на слабкому вогні. Розкладаємо в банки, даємо охолонути і прибираємо в прохолодне місце.

Сливовий експрес-компот

Сливи залийте водою і доведіть до кипіння, але не кип’ятіть. Потім обережно вийміть їх шумівкою і покладіть у стерилізовану банку, а воду, що залишилася знову поставте на вогонь, прокип’ятіть і залийте в банку до самого верху. Банку відразу ж закрутіть, переверніть догори дном, укутайте ковдрою і дайте охолонути.

«Живі» вітаміни

  • 1 кг слив
  • 1 кг цукру
  • 1 апельсин
  • 1 лимон.

Все пропустити через м’ясорубку, перемішати, дати розчинитися цукру, розкласти в баночки. Зберігати в холодильнику.

Сливи з корицею

  • 5 кг слив
  • 2 ст. ложки оцту
  • 1 ч. ложка кориці
  • сік 1 лимона.

Сливи вимити, дрібно нарізати, уварити з оцтом при безперервному помішуванні до густої маси. Додати корицю і лимонний сік. Гарячу масу розкласти в стерилізовані банки і закрутити кришками.

Сливи мочені

  • 2,5 кг слив.

Розсіл:

  • 2 л води
  • 2 ст. ложки цукру
  • 1 ст. ложка солі
  • 30 г солоду.

Сливи з щільною м’якоттю (без пошкоджень) вимийте, укладіть в ємкість і залийте розсолом. Після витримки при кімнатній температурі протягом декількох днів (для попереднього бродіння), винесіть у холодне місце. Через місяць сливи готові до вживання.

Повидло «шоколадна слива»

  • 1 кг будь чорної сливи
  • 1 кг цукру
  • 2 плитки (по 100 г) чорного шоколаду без домішок (горіхи, родзинки і т. п.).

Сливи вимити, видалити кісточки і подрібнити у блендері або через м’ясорубку. Сливове пюре засипати цукром, перемішати і поставити на вогонь. Коли сливова маса закипить, одразу ж зробити вогонь дуже слабким (щоб було дуже тихе кипіння) і, постійно помішуючи (щоб не пригоріло), проварити 20 хвилин. Обов’язково при цьому знімати пінку. Чорний шоколад дрібно поламати і додати в сливову масу, добре перемішати, проварити до розчинення шоколаду і закипання. Після закипання варити ще 10 хвилин, потім розкласти в стерилізовані банки і закрутити кришками. Банки перевернути догори дном, укутати і залишити до повного охолодження.

Компот «від фермера»

Сливи миємо, відбираємо стиглі плоди без тріщин і гнилі, видаляємо плодоніжки. Кип’ятимо 5 хвилин в каструлі без кришки. Розкладаємо сливи в банки. У трилітрову додаємо 2/3 склянки цукру. Окремо в каструлі кип’ятимо воду, заливаємо окріп у банку і накриваємо кришкою (так повторюємо два-три рази). Останній раз заливаємо воду по самий край, стерилізуємо 20-30 хвилин, закручуємо, перевертаємо, укутуємо і залишаємо до повного охолодження.

В. В. ТЕРЕЩЕНКО.
с. Терноватка, Сахновщинський р-н
Харківської обл.

Алича з часником

Взяти аличу, плоди якої майже достигли. Наповнити нею бутлі, поклавши між плодами очищені великі зубчики часнику в співвідношенні: 4 частини слив і 1 частина часнику. Залити соком аличі, в який покласти 1 частину солі на 10 частин соку. Додати гілочки кропу. Наповнивши сумішшю банки, закупорити герметично і прибрати в темне прохолодне місце. Використовується для заправки перших страв, приготування соусів і т. д.

Сік з аличі

Сік робиться із зеленої аличі, у якої плоди досягли максимальної величини і почали змінювати забарвлення від темно-зеленого до жовто-зеленого, або, як кажуть, ставати прозорими. Плоди вимити, покласти в каструлю, залити окропом, щоб він ледве покривав їх. Кип’ятити під кришкою на сильному вогні 7-8 хвилин до тих пір, поки не лопне шкірочка. Гарячими протерти дерев’яною ложкою. Отриману рідку кашку довести до кипіння і відразу ж розлити в банки, закрити їх герметично і перевернути догори дном до повного охолодження.

Такий сік використовується для заправки різних супів і страв, щоб вони стали кислуватими.

Л. В. БІЛИЧЕНКО.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати: