Чи можна їсти сирі бобові?

Можно ли есть сырые бобовые?
Реклама

Читати російською мовою

Ми захоплюємося сироїдінням
і багато їмо сирого арахісу і навіть квасолю.
Але один знайомий сказав,
що в сирому вигляді ними можна отруїтися.
Хоча поки нам нормально, але вирішили уточнити,
щоб не шкодити організму.
Олександр ВЕРБА,
м. Краматорськ
Донецької обл.

Ваш знайомий абсолютно правий! Сирий арахіс, особливо при регулярному вживанні може викликати хронічне харчове отруєння і алергію. Причому його вплив строго індивідуальний на різних людей. Тому його перед вживанням зазвичай смажать або бланшують на пару і не рекомендують вживати щодня. Зрозуміло, якщо ви з’їсте кілька сирих зерен, то не отруїтеся, але велику кількість сирого арахісу вживати шкідливо.

А ось сира або недоварена квасоля ще більш небезпечна – більшість видів зернової квасолі містить токсичні речовини. Причому небезпечними вважаються і її паростки. При готуванні зерна квасолі спочатку замочують до набрякання, потім зливають воду і тільки після цього піддають термічній обробці до повної готовності.

А в сирому вигляді у спаржевих сортів квасолі можна вживати тільки зелені стручки, і то краще їх приготувати хоча б на пароварці. Оскільки в сирому вигляді вони гірше засвоюються і до того ж менш смачніші. Та й навіщо їсти сиру квасолю, якщо є більш смачний і придатний для вживання сирим зелений горошок (серед гороху є також спаржеві сорти з м’ясистими їстівними стручками).

Деякі так фанатично захоплюються сироїдінням, що починають вважати, що все потрібно їсти сирим і часом отримують сильні отруєння. Так, абсолютно неїстівні і отруйні в сирому вигляді популярні фісташки. Їх можна вживати тільки після тривалої температурної обробки. І немає нічого поганого в тому, що такі продукти оброблені термічним шляхом.

Сироїдіння – дуже ефективний для оздоровлення метод дієтології, для деяких він дійсно стає способом життя. Але не слід занадто фанатично до нього ставитися. Якщо ви будете поєднувати вживання оброблених термічно продуктів з сирими, то отримаєте тільки користь. Оскільки організм людини в ході еволюції пристосувався до вживання термічно обробленої їжі і шкоди від неї насправді немає.

А ось чисте сироїдіння може бути небезпечним для тих, хто страждає захворюваннями органів травлення, наприклад, язвою шлунка або гастрит. Так як сира їжа (особливо груба і кисла) подразнює травний тракт. А тривале вживання великої кількості різних горіхів і олій може викликати загострення панкреатиту, про який ви могли навіть не підозрювати раніше. Тому сирі продукти потрібно теж підбирати ретельно.

Аліна ЧЕРНЯВСЬКА,
хімік-фармацевт.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ