Зміст
- Культура для підзимового посіву
- Коли сіяти
- Готуємо грядки заздалегідь
- Як посіємо, так і зберемо
- Часник
- Цибуля
- Зелень
- Селера
- Буряк
- Морква
Щоб отримати свіжу зелень і молоді овочі вже на початку весни, можна скористатися підзимовим посівом. У такого способу є ряд переваг і свої агротехнічні особливості.
Підзимовий посів завжди пов’язаний з деяким ризиком. Адже частина насіння може не перенести морозів. Але є і переваги – насіння холодостійких культур пройде природну стратифікацію і дасть міцні сходи, які будуть краще протистояти інфекціям, шкідникам і температурним перепадам. Також навесні залишиться більше часу для інших городніх робіт, а урожай буде отримано на кілька тижнів раніше.
Перш за все, треба правильно вибрати культури для підзимового посіву, а також – провести його своєчасно.
Культура для підзимового посіву
Восени можна посіяти петрушку, кріп, кінзу, черемшу, селеру, щавель, огіркову траву, руколу, листовий салат, цибулю, часник, порей, цибулю-батун, кмин, редиску, пекінську капусту, гірчицю, моркву, буряк та ін.
Насіння багатьох з цих культур просякнуте ефірними оліями, які заважають проростанню. Тому при весняному посіві вони сходять через місяць. При підзимовому з’являються відразу після того, як зійде сніг. Вже на початку квітня можна поласувати зеленим кропом, петрушкою, пером цибулі, а в травні – свіжими коренеплодами.
Для осіннього посіву бажано вибирати ранні сорти. Це відноситься до всіх культур, крім моркви і капусти – рекомендується віддати перевагу середньостиглим сортам.
Коли сіяти
Дуже важливо вибрати правильний час для посіву. Якщо посіяти занадто рано, насіння проросте і молоді паростки загинуть від морозу. Коли ґрунт вже промерз, сіяти складно.
Найкращий час для підзимового посіву – жовтень-листопад. Для південних регіонів – листопад, для північних – друга половина жовтня. Але все залежить від погоди. Іноді ці терміни значно зміщуються в ту чи іншу сторону.
Кількість насінин при цьому збільшують приблизно в 1,5-2 рази в порівнянні з весняним посівом. Не можна закладати в землю насінини на стрічці або використовувати інші способи для полегшення прополки. Якщо зима буде суворою, можна залишитися без врожаю. Посів краще проводити звичайним способом. Протруєні і дражовані використовувати не варто.
Готуємо грядки заздалегідь
Ділянку для грядок потрібно приготувати заздалегідь. Краще ще з кінця вересня-початку жовтня. Місце бажано вибрати сонячне, розташоване на узвишші, де не застоюється вода, але і немає вітрів. При такому розташуванні сходи з’являться відразу після сходження снігу. Якщо їх ще й накрити плівкою, можна отримати надранній урожай.
Для підзимового посіву земля повинна бути пухкою і добре удобреною. Як добрива добре використовувати перегній або компост – 3- 5 кг на 1 кв. м. Можна внести 3-4 кг торфокомпосту і 50-60 г Нітрофоски на 1 кв. м. Підійдуть і комплексні мінеральні добрива, але з орієнтацією на певну культуру. Можна додати трохи тирси або піску. Вони розпушать ґрунт.
КУПИТИ
Як посіємо, так і зберемо
Щоб отримати хороший урожай, важливо правильно закласти насіння в землю. Для підзимового посіву борозни слід робити на глибину 3- 4 см. Рекомендується приготувати його за 2-3 тижні до посіву. Не страшно, якщо за цей час земля промерзне.
Щоб перестрахуватися, можна поставити в теплому приміщенні відро з перегноєм або торфом. Ними треба буде присипати посіви. Перед самою посадкою дно борозенок можна припудрити деревною золою.
Для кожної культури є і свої особливості посіву.
Часник
Два роки поспіль на одному місці часник садити не варто. Також не бажано висаджувати його після цибулі і пасльонових – перцю, баклажанів, томатів. Відмінними попередниками для часнику є баштанні – гарбуз, кабачки, огірки та ін.
Часник можна садити як зубчиками, так і бульбочками. Великі зубчики – на глибину 5-6 см, дрібні та бульбочки – на 3-4 см. Між рядами відстань – 20- 25 см. Попередньо посадковий матеріал можна замочити на пару годин в рожевому розчині марганцівки. Деякі городники радять витримати 2-3 хвилини в сольовому розчині – 1 ст. ложка солі на 1 л води.
Цибуля
При посадці цибулі на ріпку відстань межу цибулинами 10-12 см, глибина – 3-5 см. На перо: відстань між цибулинками і глибина посадки – 2-3 см.
Зелень
Кріп, петрушку та іншу зелень треба сіяти на глибину 2 см, з відстанню між рядами 10-15 см. Грядки слід добре замульчувати. Навесні, як тільки зійде сніг, замість мульчі можна покласти плівку, поки не з’являться перші сходи. Це прискорить отримання врожаю.
Селера
Культура дуже вимоглива до складу ґрунту. Потрібно добре удобрити землю. Сіяти на глибину 2 см, дотримуючись відстань між рядами 40-45 см, між коренеплодами навесні залишити по 10 см.
Буряк
Його бажано висівати там, де 2-3 роки не було органічних добрив. Рекомендується використовувати мінеральні комплекси. Буряк зазвичай сходить раніше інших культур. Тому його треба висівати на пару тижнів пізніше – в кінці жовтня-листопаді. На глибину 2-3 см, між рядами – 20-25 см.
Морква
Морква любить родючі ґрунти. Тому під перекопування можна пустити перегній або іншу органіку, безпосередньо перед посівом – суперфосфат (відповідно до інструкції).
Після посіву будь-якої культури під зиму грядки рекомендується замульчувати соломою, опалим листям, торфом або іншою органікою.
Щоб затримати сніг – обкласти ділянку по периметру хмизом, гілками або ялиновим гіллям. Навесні укриття прибрати.
Наталія ШАПОВАЛ.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Стерилізація банок сіркою. Хлор у поливній воді
- Обман з томатним деревом
- Аґрус: стійкий або толерантний?
- Зберігаємо городину з найменшими втратами