Зміст
Довгі зимові вечори немов створені для підготовки до дачного періоду. Можна не поспішаючи зробити те, на що не вистачає часу в теплу пору року. І, перш за все, провести ревізію насіння.
Адже від якості посівного матеріалу залежить і схожість, і врожайність городніх культур. Приступити до процедури можна в будь-який час, але бажано не пізніше січня, адже в лютому вже стартує посівна. В останній місяць зими висівають на розсаду болгарський перець, баклажани, селеру, а через деякий час і інші культури.
Для початку потрібно визначитися, що саме ви плануєте вирощувати. Які потрібні сорти за термінами дозрівання, характеристикою і т. д. Потім – які обсяги плануєте засівати. І тільки після цього можна приступати безпосередньо до ревізії запасів посівного матеріалу.
Дуже корисно завести для цього спеціальний зошит, в який будуть записані всі результати.
Терміни залежать від умов зберігання
Перш за все, треба вибракувати прострочене насіння. Тут важливо згадати про терміни зберігання насіння різних культур і проаналізувати, в яких умовах воно перебувало.
Наприклад, насіння томатів може зберігати свої властивості протягом 7-8 років, гарбузів, кавунів, дині, кабачків, дайкону і огірків – 6-7 років, квасолі, кукурудзи і гороху – 5-6 років, буряка, редьки, капусти, ріпи – 4-5 років, моркви, цибулі, шпинату, бобових – 3-4 роки, кропу, петрушки, перцю, салату, баклажанів, цибулі-порею, цибулі-чорнушки, фенхелю, коріандру, ревеню – 2-3 роки.
Зазвичай, чим свіже насіння, тим краще воно сходить. Але є й винятки – це огірки, кабачки, гарбуз. Схожість насіння цих культур підвищується через 2-3 роки зберігання.
Рекомендується велике насіння відокремити від дрібного – воно зберігається довше.
На терміни придатності впливають умови зберігання насіння. Оптимальна температура – від 5 до 10°С. Така температура може бути у погребі, підвальному приміщенні, холодильнику. Можна тримати насіння і при кімнатній температурі, але це скорочує його термін придатності.
Також дуже важлива вологість повітря в приміщенні і наскільки висушене саме насіння. Його довговічності сприяє вологість до 10%. Якщо в місці зберігання оптимальна температура, але висока вологість, посівний матеріал швидко прийде в непридатність. У насіння високі гігроскопічні властивості, тому воно активно поглинає вологу, що призводить до посиленого газообміну і перевитрати пластичних речовин, і, відповідно, – до зниження життєздатності. Гірше за всіх вбирає вологу насіння зернових і бобових.
Також висока вологість небезпечна тим, що призводить до розвитку грибкових захворювань.
Сприяє кращому збереженню насіннєвого матеріалу і відсутність світла. Тому насіння рекомендується тримати в темному приміщенні в паперових пакетиках, пластикових контейнерах, дерев’яних ємкостях або скляних банках. В пакетиках з фольги тримати його небажано – може задихнутися.
Видаляємо брак
Є кілька способів визначити браковане насіння. Перш за все, потрібно подивитися на його зовнішні ознаки. Відібрати і викинути зморщене, зіпсоване і занадто дрібне. Якщо насіння втратило свій характерний колір або запах – це теж свідчить про його низьку якість. Зручно оглядати насіння і відокремлювати від нього сміття, висипавши його на прозоре скло.
Щоб визначити пустотілий посівний матеріал, можна натерти пластиковий предмет шерстю і провести ним над насінням на висоті 0,5-1 см. Порожнє прилипне до пластику.
Якщо є підозра, що зіпсована вся партія насіння, можна взяти невелику жменьку з нього і кинути на розпечену сковорідку. Зіпсоване буде повільно тліти, а якісне почне здуватися, лопатися і підстрибувати на сковороді. Стане очевидним приблизне відсоткове співвідношення доброго насіння і непридатного.
Можна визначити пустотіле насіння за допомогою води. Опустити його у воду на 5-10 хвилин. Пустотіле спливе, а інше можна просушити при кімнатній температурі.
Хороший спосіб дізнатися про придатність посівного матеріалу – пророщування. Для цього треба викласти кілька насінин на вологу серветку або ганчірочку, накрити плівкою і залишити в теплому місці для проростання. Серветку по мірі необхідності слід зволожувати. Крупне насіння краще пророщувати у зволоженій тирсі або піску. Через 6-10 днів добре насіння проклюнеться.
За співвідношенням пророслого і непророслого буде видно, наскільки висока їх схожість, і як густо треба буде сіяти. Якщо схожість менше 50%, рекомендується замінити насіння на свіже. Щоб зручно було визначити процентне співвідношення, рекомендується відправити на пророщування 10 насінин. Якщо проросло 6 штук – схожість 60%, 7 – 70% і т. д.
Купуємо насіння
Посадковий матеріал краще купувати завчасно. Так можна спокійно знайти всі бажані сорти, прорахувати, скільки чого потрібно.
Бажано брати насіння тільки в спеціалізованих магазинах, в яких контроль якості значно вище, ніж на ринку. До того ж можна отримати кваліфіковану консультацію.
Слід уважно вивчити інформацію на упаковці. Чим більше інформації на ній, тим краще. Обов’язково повинні бути вказані термін придатності, ГОСТ, № партії, дані про виробника і дата фасування, кількість насінин або вага в грамах, терміни посіву. Зверніть увагу на асортимент фірми, посадковий матеріал якої купуєте: чим він ширше, тим більша ймовірність, що насіння якісне.
Рекомендується брати культури різних сортів і з різними термінами дозрівання – невідомо, як складуться погодні умови. Бажано купувати посівний матеріал з невеликим запасом.
Наталія ШАПОВАЛ.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Загартування розсади
- Здорова розсада – гарантія високого врожаю
- Якість насіння: чи вся справа в упаковці?
- Мій розсадний конвеєр до старту готовий!