Соління помідорів на всі смаки за кращими рецептами

Соління помідорів на всі смаки за кращими рецептами
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Бабусин рецепт
  2. Із солодким перцем
  3. Зелені помідори
  4. Квашені помідори
  5. З морквою
  6. У целофані
  7. Користь засолених помідорів

Щоб помідори вийшли смачними, гарними, відбирати плоди слід тугі та одного ступеню зрілості.Плодоніжки відривати, а зіпсовані відразу ж відбракувати. Зелені, бурі, червоні томати соляться окремо. Найкращими виходять бурі й рожеві помідори, бо червоні при бродінні часто лопаються. Бажано брати однакові за розміром плоди – так відбудеться рівномірне бродіння і засолені помідори вийдуть доброї якості. Найкраще підходять помідори-сливки – вони м’ясисті й у них товста шкірка. Тому вони не так деформуються при засолюванні.

Рецепти солінь господині обирають на власний смак: гострі, солоні, солодкі, з різними добавками. Тарою для помідорів слугують банки, бочки, каструлі, відра (краще емальовані). Найсмачніші помідори виходять у дубових бочках, які зберігаються в погребі.

Бабусин рецепт

  • 1,5 кг червоних помідорів
  • 1 стручок червоного перцю
  • 50 г кропу
  • селереа,
  • петрушка,
  • естрагон (можна й без нього) – по 15-20 г
  • 3 листочки чорної смородини. (На трилітрову банку).
  • Для розсолу:
    • на 10 л води – 2,5-3 ст. ложки солі.

На дно чистої банки покласти 1/3 частини всієї зелені, попередньо помитої, щільно укласти помідори, перекладаючи прянощами. Залити розсіл. Банки, накриті капроновими кришками, поставити в приміщення з температурою повітря 15-20°С. Через 2 тижні поверхню помідорів звільнити від цвілі і піни. До горлечка банки долити свіжий сольовий розчин. Банки поставити у холодильник чи в прохолодне приміщення.

Із солодким перцем

  • 10 кг помідорів
  • 30 г часнику
  • 150 г зелені кропу
  • 250 г солодкого перцю
  • 1-2 стручка гіркого перцю.
  • Для розсолу:
    • 8 л води
    • 500 г солі.

Заздалегідь треба зробити розсіл, розчинивши сіль у воді. Дати йому відстоятися, потім процідити через тканину чи марлю, складену у кілька шарів. Болгарський перець вимити, розрізати навпіл, видалити насіння і порізати довгими скибочками. Кріп помити проточною водою.

У посудину викласти помідори, перекладаючи зеленню, часником, перцем. Залити розсолом. Залишити на 10-12 днів у теплому приміщенні. Після цього видалити з поверхні помідорів піну і цвіль, якщо вона утвориться. У ємкість долити розсіл, накрити та поставити у погріб.

Зелені помідори

  • 10 кг зелених помідорів
  • 200 г зелені кропу
  • 200 г цукру
  • 100 г листя чорної смородини.
  • Для розсолу:
    • 5 л води
    • 250 г солі.

Заздалегідь приготований розсіл відстояти і процідити. Зелені помідори при солінні треба бланшувати. Невеликими партіями опускати їх у киплячу воду і бланшувати протягом 1-2 хвилин (без термічної обробки вони будуть дуже жорсткими). Відразу їх треба остудити під проточною водою.

Холодні помідори щільно укласти у посудину, перекладаючи зеленню. Насипати цукор, залити розсолом. Залишити у теплому місці для бродіння на тиждень. Потім долити свіжий розсіл, щільно накрити та прибрати у холодне місце.

Квашені помідори

Найбільш зручно це робити у п’ятилітровій емальованій каструлі. Її слід вимити содою і обдати окропом.

  • 3 кг помідорів
  • 2 л води
  • 150 г солі
  • 4-5 зубчиків часнику
  • 1 гострий перець
  • 1 пучок кропу
  • хрін,
  • листя вишні,
  • смородини.

Частину листків, зелені і часнику покласти на дно каструлі. Викласти помідори: великі – на низ, дрібні – зверху. Накрити шаром зелені. Зверху придавити великою тарілкою.

Як вода закипить, всипати туди сіль і помішувати до її розчинення. Дати розсолу охолонути. Потім залити помідори поверх тарілки. Накрити каструлю кришкою і помістити в темне місце з кімнатною температурою. Через 2-4 місяці помідори будуть готові до споживання.

З морквою

Така закуска має відмінний смак і дуже вдале поєднання: морква чудово доповнює помідори.

  • 10 кг помідорів
  • 1 кг моркви
  • 4 стручка гіркого перецю
  • 3 головки часнику
  • 500 г солі
  • 10 л води
  • кріп,
  • лавровий лист.

У цьому рецепті плодоніжки від помідорів не відривають. Розкладають їх у банки, перешаровуючи тертою морквою, кропом, порізаними зубчиками часнику, перцем, лавровим листом. Для розсолу сіль розвести у 10 л води. Помідори у банках залити розсолом, накрити капроновими кришками і залишити у холодному місці. Перевіряти готовність можна вже через 12 днів.

У целофані

Це швидко, смачно та з мінімальною кількістю інгредієнтів. Таке засолювання називається холодним і готується без розсолу: 1 кг червоних помідорів укласти у целофановий пакет, засипати 1 ч. ложкою цукру і 1 ст. ложкою солі. Спеції (часник, перець, кріп, хрін) додаються за смаком. Целофановий пакет завꞌязати, добре потрясти, щоб всі інгредієнти рівномірно розмістилися і помістити ще в один пакет. Залишити у теплому місці. Через 2-3 дні помідори готові. За цей час вони виділять невелику кількість соку.

Користь засолених помідорів

Бактерії, які утворюються у момент бродіння, стають кисломолочними. Тому покращують роботу шлунку. Такі помідори корисні для імунітету. Ще вони знижують рівень цукру в крові, прискорюють обмін речовин, зміцнюють стінки судин і серцевий м’яз. У квашених помідорах зберігається основна кількість вітамінів, антиоксидантів.

Засолені помідори містять фосфор, калій, натрій, йод, магній, кальцій, залізо, цинк. Ще у складі такого помідора є кварцетин, який є природним антибіотиком. Завдяки йому помідори чинять протизапальну дію.

Віта КОНОВАЛЕНКО.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ