Кабачки на всі смаки

Кабачки на любой вкус
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Апетитна й ароматна запіканка
  2. Пікантні млинці
  3. Хрусткі кружальця 
у духовці та на грилі
  4. Смачний і поживний 
суп-пюре
  5. Рулети з сиром
  6. Пиріг

У багатьох кабачкова пора асоціюється з ікрою та смаженими хрусткими кружальцями. Але із них можна готувати найрізноманітніші страви на кожен день. З кабачків виходять прекрасні закуски, їх додають у салати, супи, випічку та десерти. Це універсальний овоч, який не набридає.

Апетитна й ароматна запіканка

Приготування улюбленої багатьма запіканки із кабачків займе близько години.

  • 2 кабачки
  • 1 помідор
  • 100 г твердого сиру
  • 2-2,5 склянки борошна
  • 3 яйця
  • сіль,
  • чорний мелений перець,
  • подрібнена зелень – за смаком.

Кабачки та сир натерти на крупній тертці, помідори нарізати кільцями. Змішати кабачок, борошно, яйця, зелень, сіль і перець та викласти на змащене олією деко. Зверху викласти кільця помідора. Розігріти духовку до 180°С і випікати страву протягом 25-30 хвилин. Потім деко слід дістати із духовки, посипати запіканку сиром і готувати ще протягом 5 хвилин.

Пікантні млинці

Кабачкові млинці добре смакують із сметанним соусом, який зробить страву пікантною.

  • 3 кабачки
  • 1 яйце
  • 3-4 ст. ложки борошна
  • приправа – суміш італійських трав – 1/3 ч. ложки
  • сіль,
  • олія для смаження.

Очищені кабачки натерти на крупній тертці. Якщо овоч зовсім молодий, насіння можна не відокремлювати, зі старого – його краще вийняти. Натерті кабачки посолити 1/2 ч. ложки солі та залишити приблизно на 20 хвилин – аби вони пустили сік. Після цього зцідити сік, додати сухі трави і борошно та добре перемішати. Потім додати яйце й знову ретельно перемішати. На розігріту сковорідку налити олію, столовою ложкою викласти на неї млинці та обсмажити до хрусткої скоринки.

Для приготування соусу треба злегка посолити сметану, додати добре подрібнені часник і свіжий кріп. Все це перемішати й подавати до кабачкових млинців.

Хрусткі кружальця 
у духовці та на грилі

Мабуть, тільки лінивий не готував смажених кабачкових кружалець із майонезом. Саме такі кабачки виходять найбільш хрусткими. Вони підходять як до святкового столу, так і для буденного раціону. Технологія приготування доволі проста. Доки на сковорідці обсмажуються обкачані у борошно й підсолені тонкі кружальця, у піалі потрібно змішати майонез і подрібнений часник. Цим соусом намазати готові кабачки, а зверху притрусити дрібно нарізаною зеленню.

Відмінний смак вийде у кабачків, підсмажених на грилі. Вони вийдуть неймовірно соковитими. Очищені кабачки нарізати кільцями середньої товщини, обтерти спеціями. Розігріту сковорідку-гриль змастити олією та викласти кабачки. Через 4-5 хвилин перевернути на іншу сторону і досмажити до готовності. Такі кабачки найкраще смакують із подрібненою зеленню.

Особливо смачні кабачки, приготовлені у духовці. Трішки підсолені кружальця викласти на змащене олією деко. Верх кабачків змастити майонезом або кетчупом чи змішаними кетчупом і майонезом. У розігріту до 190°С помістити деко із кружальцями кабачків і поставити у духовку на 20 хвилин. До готових печених кабачків додати приправи за смаком.

Смачний і поживний 
суп-пюре

Останнім часом популярним і доступним став суп-пюре із кабачків. Для його приготування потрібно 1 велику цибулину очистити і нарізати кубиками. В каструлю налити рослинну олію та обсмажити цибулю. Для цієї страви взяти приблизно 1 кг кабачків, очистити від шкірки та нарізати кубиками. Додати до цибулі й посипати 1 ч. ложкою куркуми або карі.

Потім інгредієнти залити 0,5 л курячого бульйону, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити 20 хвилин. Після цього суп зняти з вогню, трохи охолодити і блендером збити до консистенції пюре. Перед подачею на стіл суп нагріти та доповнити свіжою зеленню і вершками.

Рулети з сиром

Для кабачкових рулетів краще взяти цукіні – вони м’якші та готуються швидше. Начинити їх можна сиром.

  • 1-2 цукіні
  • 200-250 г некислого сиру
  • 2 зубчики часника
  • зелень петрушки,
  • кропу
  • 1 ст. ложка сметани
  • сіль,
  • мелений перець,
  • оливкова чи рослинна олія для смаження.

Вимиті цукіні тонко нарізати уздовж, розкласти, трішки підсолити й залишити на 15 хвилин. Потім злити сік й просушити паперовими рушниками. Змастити цукіні оливковою олією та на заздалегідь розігрітій сковороді обсмажити з обох сторін до м’якості. Потім кабачки знов викласти на паперові рушники, щоб прибрати надлишок жиру.

Тим часом готується начинка: очищений часник подрібнити, зелень дрібно порізати. Сир викласти у тарілку й розім’яти виделкою. Додати сметану, часник і перець, посолити, поперчити та перемішати. На край обсмаженого кабачка викласти приблизно 1 ч. ложку начинки, загорнути рулетом так, щоб начинка була всередині. Найкраще смакувати охолодженим.

Начинку змінюють за власним смаком. Рулети начиняють куриною грудкою, грибами, плавленими сирками, вареними яйцями з помідорами й петрушкою або м’ясом з помідорами. Все це можна закріпити зубочисткою.

Пиріг

З кабачків можна спекти солодкий пиріг до чаю. Для нього знадобиться кілька кабачків, які очищають від шкірки, витягають насіння та натирають на крупній тертці. Для пирога потрібно 350 г м’якоті.

В окремій посудині змішати 200 г борошна, 1 склянку цукру, пакетик ваніліну, 1 ч. ложку соди та стільки ж розпушувача для тіста, дрібку кориці та 4 ст. ложки какао-порошку. В іншій ємкості змішують 60 г вершкового масла, півсклянки йогурту, 2 ст. ложки заварної кави, 2 яйця. Тепер інгредієнти з двох посудин змішують разом. Потім додати м’якоть кабачків, попередньо віджавши сік.

Олією змастити форму для пирога, присипати борошном і викласти отриману масу. Помістити форму у розігріту духовку. Випікати 40-50 хвилин. Після готовності посипати пиріг тертим білим шоколадом.

Віта КОНОВАЛЕНКО.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ