Влаштуємо рибний день

Устроим рыбный день
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Скумбрія у фользі
  2. Риба маринована
  3. З солоними огірками
  4. Оселедець з картоплею
  5. Салат із анчоусів
  6. Рибні котлети
  7. Салат із копченої скумбрії
  8. Смажений хек в сметані
  9. Риба в томаті

У моїй родині всі люблять рибу в будь-якому вигляді. В будні і свята завжди готуємо страви з неї. Хотілося б ділитися з читачами газети «Хазяїн» улюбленими стравами з мешканців морів, річок і озер. Мене, як господиню, влаштовує ще те, що для приготування страв з риби витрачається мало часу, та й грошей теж. До того всім відомо, що споживання риби і морепродуктів корисне для людського організму.

Скумбрія у фользі

Рибу випатрати, помити, присолити за смаком, посипати прянощами (чорний мелений перець, мускатний горіх і далі – за бажанням). На деко викласти фольгу, на неї – рибу вгору черевцем. У середину покласти нарубані кріп і петрушку, дольки лимона. Загорнути рибу в фольгу і поставити в розігріту духовку на 25-30 хвилин, залежно від величини скумбрії.

Риба маринована

Для приготування цієї страви підійдуть: оселедець, скумбрія, короп, товстолобик.

  • 1 кг риби
  • 80 г солі
  • 100 г оцту
  • 1 ч. ложка цукру.

Рибу випатрати, вимити і нарізати порційними шматками. Поставити в холодильник на 3 години. Потім злити сік, що утворився в рибі, пересипати її тонко нарізаною цибулею, сіллю, цукром, полити оцтом. Додати 2 лаврових листки, посипати чорним меленим перцем і коріандром. Полити рослинною олією.

З солоними огірками

  • 500 г рибного філе
  • 2 середніх солоних огірка
  • 100-150 мл томатного соку
  • 30-50 г вершкового масла
  • 100 г борошна
  • рослинна олія,
  • сіль,
  • мелений чорний перець – за смаком.

Філе минтая (або хека) нарізаємо порційними шматочками. Огірки тонко нашаткувати. Викласти рибні шматки в сковороду з рослинною олією, зверху посипати солоними огірками, полити томатним соком. Якщо сік не покриє вміст сковороди, то потрібно долити води. Тушкувати 25-30 хвилин на слабкому вогні. Після цього, якщо залишилася рідина, треба її злити.

Вершкове масло розтерти з борошном і додати до них заливку, злиту з риби. Довести цей соус до кипіння, додати за смаком мелений перець. Залити рибу з огірками і можна подавати до столу. (Смачніше виходить риба саме з солоними, а не маринованими огірками).

Оселедець з картоплею

  • 2 свіжоморожених оселедця
  • 8-10 картоплин
  • 3 цибулини
  • 2 яйця
  • 4 ст. ложки сметани
  • вершкове масло,
  • зелень кропу,
  • сіль,
  • перець – за смаком.

Оселедець зняти з кістки і дрібно нарізати. Цибулю подрібнити соломкою і обсмажити на вершковому маслі. Металеву форму змастити вершковим маслом і укласти на неї шарами порізану соломкою картоплю, потім оселедець. При цьому кожен шар треба змащувати збитим яйцем і за смаком підсолювати, посипати смаженою цибулею і дрібно нарізаним кропом. Внизу і вгорі повинен бути шар картоплі. Верхній шар залити сметаною і збитим яйцем. На півгодини поставити в добре розігріту духовку.

Страва виходить смачніше, якщо брати картоплю, яка швидко розварюється.

Салат із анчоусів

  • 10 анчоусів
  • 120-150 г шинки
  • 2 яйця
  • 5 картоплин
  • 1 морква
  • 1 яблуко
  • 2 маринованих огірка
  • 1 банка консервованого зеленого горошку
  • 2-3 ст. ложки майонезу.

Зварені картоплю, яйця і моркву очистити і нарізати дрібними кубиками. Подрібнити солоні огірки. Додати до них зелений горошок і майонез, ретельно перемішати. Отриману масу викласти в салатницю, зверху покласти очищені анчоуси, а на них нарізану скибочками шинку. Прикрасити дольками очищеного яблука.

Рибні котлети

  • 500 г рибного філе
  • 3 картоплини
  • 3 великих цибулини
  • 1 яйце
  • чорний мелений перець,
  • кріп і сіль – за смаком
  • рослинна олія для смаження.

Філе риби, очищену картоплю і 2 цибулини пропустити через м’ясорубку. Одну цибулину подрібнити і підсмажити в невеликій кількості рослинної олії, додати до фаршу. Посолити і поперчити за смаком. Все добре перемішати, додати яйце і дрібно нарізаний кріп, знову перемішати.

Змочити руки у воді та сформувати котлети. Обсмажити їх з обох сторін в рослинній олії. Скласти в каструлю. На дно налити трохи води і пропарити котлети на слабкому вогні 10 хвилин.

Салат із копченої скумбрії

  • 1 копчена скумбрія
  • 2-3 яблука (бажано кисло-солодких)
  • 1 солоний огірок
  • 5 яєць
  • 1 пучок зеленого цибулі
  • 1 банка зеленого горошку
  • майонез,
  • зелень кропу і петрушки – за смаком.

Очищені від шкіри і кісток скумбрію, огірок, зварені круто яйця, яблука нарізати дрібними кубиками, додати зелений горошок (без рідини), дрібно нарізану зелену цибулю, все перемішати з майонезом. Викласти в салатницю, посипати зверху подрібненими кропом і петрушкою, прикрасити дольками яйця.

Смажений хек в сметані

  • 1 кг хека
  • 100 г вершкового масла
  • 3-4 ст. ложки борошна
  • 150 г сметани
  • сіль,
  • чорний мелений перець,
  • рослинна олія – 
за смаком.

Очищену і вимиту рибу нарізати порційними шматками, посолити, поперчити, обваляти в борошні і обсмажити до готовності на сильному вогні. Потім смажену рибу скласти в глибоку сковороду, залити сметаною і запекти в духовці 10-15 хвилин. До столу подавати зі смаженою картоплею і відвареним буряком, порізаним соломкою.

Риба в томаті

  • 1 кг будь-якої риби
  • 150 мл томатного соку
  • 2 великі цибулини
  • 2 середні моркви
  • 1 склянка борошна
  • 1 ч. ложка цукру
  • сіль,
  • рослинна олія,
  • спеції – за смаком.

Рибу почистити, помити, нарізати порційними шматками, а якщо риба дрібна, то взяти цілу. Присолити, обваляти в борошні і обсмажити на рослинній олії.

Для соусу: моркву натерти на середній тертці, нарізати і обсмажити цибулю до золотистого кольору, влити томатний сік, додати цукор і спеції за смаком. Прокип’ятити 10-15 хвилин. Потім обсмажену рибу викласти в сковороду, залити соусом і тушкувати на слабкому вогні 10 хвилин.

Н. В. ПУГАЧ,
сел. Широкий,
Станично-Луганський р-н
Луганської обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ