Зміст
- Скумбрія у фользі
- Риба маринована
- З солоними огірками
- Оселедець з картоплею
- Салат із анчоусів
- Рибні котлети
- Салат із копченої скумбрії
- Смажений хек в сметані
- Риба в томаті
У моїй родині всі люблять рибу в будь-якому вигляді. В будні і свята завжди готуємо страви з неї. Хотілося б ділитися з читачами газети «Хазяїн» улюбленими стравами з мешканців морів, річок і озер. Мене, як господиню, влаштовує ще те, що для приготування страв з риби витрачається мало часу, та й грошей теж. До того всім відомо, що споживання риби і морепродуктів корисне для людського організму.
Скумбрія у фользі
Рибу випатрати, помити, присолити за смаком, посипати прянощами (чорний мелений перець, мускатний горіх і далі – за бажанням). На деко викласти фольгу, на неї – рибу вгору черевцем. У середину покласти нарубані кріп і петрушку, дольки лимона. Загорнути рибу в фольгу і поставити в розігріту духовку на 25-30 хвилин, залежно від величини скумбрії.
Риба маринована
Для приготування цієї страви підійдуть: оселедець, скумбрія, короп, товстолобик.
- 1 кг риби
- 80 г солі
- 100 г оцту
- 1 ч. ложка цукру.
Рибу випатрати, вимити і нарізати порційними шматками. Поставити в холодильник на 3 години. Потім злити сік, що утворився в рибі, пересипати її тонко нарізаною цибулею, сіллю, цукром, полити оцтом. Додати 2 лаврових листки, посипати чорним меленим перцем і коріандром. Полити рослинною олією.
З солоними огірками
- 500 г рибного філе
- 2 середніх солоних огірка
- 100-150 мл томатного соку
- 30-50 г вершкового масла
- 100 г борошна
- рослинна олія,
- сіль,
- мелений чорний перець – за смаком.
Філе минтая (або хека) нарізаємо порційними шматочками. Огірки тонко нашаткувати. Викласти рибні шматки в сковороду з рослинною олією, зверху посипати солоними огірками, полити томатним соком. Якщо сік не покриє вміст сковороди, то потрібно долити води. Тушкувати 25-30 хвилин на слабкому вогні. Після цього, якщо залишилася рідина, треба її злити.
Вершкове масло розтерти з борошном і додати до них заливку, злиту з риби. Довести цей соус до кипіння, додати за смаком мелений перець. Залити рибу з огірками і можна подавати до столу. (Смачніше виходить риба саме з солоними, а не маринованими огірками).
Оселедець з картоплею
- 2 свіжоморожених оселедця
- 8-10 картоплин
- 3 цибулини
- 2 яйця
- 4 ст. ложки сметани
- вершкове масло,
- зелень кропу,
- сіль,
- перець – за смаком.
Оселедець зняти з кістки і дрібно нарізати. Цибулю подрібнити соломкою і обсмажити на вершковому маслі. Металеву форму змастити вершковим маслом і укласти на неї шарами порізану соломкою картоплю, потім оселедець. При цьому кожен шар треба змащувати збитим яйцем і за смаком підсолювати, посипати смаженою цибулею і дрібно нарізаним кропом. Внизу і вгорі повинен бути шар картоплі. Верхній шар залити сметаною і збитим яйцем. На півгодини поставити в добре розігріту духовку.
Страва виходить смачніше, якщо брати картоплю, яка швидко розварюється.
Салат із анчоусів
- 10 анчоусів
- 120-150 г шинки
- 2 яйця
- 5 картоплин
- 1 морква
- 1 яблуко
- 2 маринованих огірка
- 1 банка консервованого зеленого горошку
- 2-3 ст. ложки майонезу.
Зварені картоплю, яйця і моркву очистити і нарізати дрібними кубиками. Подрібнити солоні огірки. Додати до них зелений горошок і майонез, ретельно перемішати. Отриману масу викласти в салатницю, зверху покласти очищені анчоуси, а на них нарізану скибочками шинку. Прикрасити дольками очищеного яблука.
Рибні котлети
- 500 г рибного філе
- 3 картоплини
- 3 великих цибулини
- 1 яйце
- чорний мелений перець,
- кріп і сіль – за смаком
- рослинна олія для смаження.
Філе риби, очищену картоплю і 2 цибулини пропустити через м’ясорубку. Одну цибулину подрібнити і підсмажити в невеликій кількості рослинної олії, додати до фаршу. Посолити і поперчити за смаком. Все добре перемішати, додати яйце і дрібно нарізаний кріп, знову перемішати.
Змочити руки у воді та сформувати котлети. Обсмажити їх з обох сторін в рослинній олії. Скласти в каструлю. На дно налити трохи води і пропарити котлети на слабкому вогні 10 хвилин.
Салат із копченої скумбрії
- 1 копчена скумбрія
- 2-3 яблука (бажано кисло-солодких)
- 1 солоний огірок
- 5 яєць
- 1 пучок зеленого цибулі
- 1 банка зеленого горошку
- майонез,
- зелень кропу і петрушки – за смаком.
Очищені від шкіри і кісток скумбрію, огірок, зварені круто яйця, яблука нарізати дрібними кубиками, додати зелений горошок (без рідини), дрібно нарізану зелену цибулю, все перемішати з майонезом. Викласти в салатницю, посипати зверху подрібненими кропом і петрушкою, прикрасити дольками яйця.
Смажений хек в сметані
- 1 кг хека
- 100 г вершкового масла
- 3-4 ст. ложки борошна
- 150 г сметани
- сіль,
- чорний мелений перець,
- рослинна олія – за смаком.
Очищену і вимиту рибу нарізати порційними шматками, посолити, поперчити, обваляти в борошні і обсмажити до готовності на сильному вогні. Потім смажену рибу скласти в глибоку сковороду, залити сметаною і запекти в духовці 10-15 хвилин. До столу подавати зі смаженою картоплею і відвареним буряком, порізаним соломкою.
Риба в томаті
- 1 кг будь-якої риби
- 150 мл томатного соку
- 2 великі цибулини
- 2 середні моркви
- 1 склянка борошна
- 1 ч. ложка цукру
- сіль,
- рослинна олія,
- спеції – за смаком.
Рибу почистити, помити, нарізати порційними шматками, а якщо риба дрібна, то взяти цілу. Присолити, обваляти в борошні і обсмажити на рослинній олії.
Для соусу: моркву натерти на середній тертці, нарізати і обсмажити цибулю до золотистого кольору, влити томатний сік, додати цукор і спеції за смаком. Прокип’ятити 10-15 хвилин. Потім обсмажену рибу викласти в сковороду, залити соусом і тушкувати на слабкому вогні 10 хвилин.
Н. В. ПУГАЧ,
сел. Широкий,
Станично-Луганський р-н
Луганської обл.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Баклажани: заготівлі для зими
- Аромати літа збережемо на зиму
- Для душі і від душі
- Кабачки на всі смаки