Новий рік у всіх асоціюється з пишним застіллям.
Але як бути тим, хто дотримується в цей час
Різдвяного поста?
С. В. ІСАЄНКО.
м. Жовті Води
Дніпропетровської обл.
Шановна Світлано Вікторівно! Насправді з овочів, фруктів, грибів, злаків, пісного майонезу можна приготувати по-справжньому смачні святкові страви.
Як холодну закуску, запропонуйте гостям Салат з макаронами. Відваріть 200 г макаронів, ріжок або ракушок (ефектно виглядають різнокольорові макаронні вироби, спеціально призначені для салатів). Маленьку бульбу селери, 2 моркви, 1 невелику головку цвітної капусти, розібрану на суцвіття, відваріть в підсоленій воді до готовності. Остиглі овочі наріжте на не дуже дрібні кубики і змішайте з макаронами. Також за смаком можна додати в салат трохи грибів і цибулі. Змішайте 3 ст. ложки пісного майонезу з 2 ст. ложками рослинної олії, 1 ч. ложкою гірчиці і 2 ст. ложками оцту і заправте цим соусом салат.
На гаряче подайте Пісні голубці. Для їх приготування велику і тверду головку капусти промийте, акуратно відокремте верхні листки. Потовщення відбийте молоточком. Листочки обшпарте солоним окропом.
Консервовані або заморожені гриби наріжте, цибулину дрібно порубайте, все обсмажте на рослинній олії. Рис відваріть до напівготовності, промийте і змішайте з грибами, цибулею, посоліть, поперчіть і додайте трохи томатної пасти. Сформуйте голубці, кожен обваляйте в борошні й обсмажте до золотистої скоринки. Потім складіть всі голубці в каструлю, посипте зверху сухою або свіжою зеленню, додайте лавровий лист, полийте пісним майонезом і підсоленою водою і протушкуйте до готовності.
В якості десерту підійде Груша у журавлинному сиропі. Для цього розігрійте на вогні 2 склянки журавлинного соку, додайте жменю сушеної журавлини і 5 ст. ложок меду, доведіть все до кипіння. Жорсткі, але стиглі груші ( 4 шт.) очистіть від шкірки, залишивши плодоніжки. Опустіть груші в сироп і варіть 20-30 хвилин на повільному вогні, поки груші не стануть м’якими. Остудіть груші в сиропі, перед подачею полийте сиропом і прикрасьте листочками м’яти. За цим рецептом можна приготувати яблука, персики або нектарини. Але час їх приготування дещо менший – 10-15 хвилин.
Спробуйте в улюблених повсякденних і святкових стравах виключити непісні страви або замінити їх. Так, м’ясо легко замінюється на гриби або боби. І ви побачите, що багато з них залишаються смачними, а пісний стіл стає більш різноманітним. Наприклад, пісний салат олів’є готується так само, як і звичайний, з відварної картоплі, моркви, консервованих огірків, зеленого горошку, ріпчастої цибулі. А м’ясо в ньому замінюється відвареними грибами. В якості заправки використовуйте пісний майонез, в який можна додати 1 ч. ложку соєвого соусу.
Впевнені, новорічне свято вдасться!
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Багатство чорних зерен
- Цілюща обліпиха
- Барбарис: корисні властивості та заготівля
- Волоський горіх. І ласощі, і ліки