Зміст
- Гарбузово-часниковий зігріваючий суп
- Суп із запеченого гарбуза і груші
- Рагу
- Макарони під гарбузовим соусом
- Запіканка
- Гарбуз у соусі карі
У зимовий час гарбуз займає гідне місце на наших кухнях. Яскравий і соковитий, він може стати символом сонця в похмурі дні. Страви з гарбуза принесуть велику користь організму завдяки своїм високим поживним властивостям і вмісту корисних мінералів та вітамінів.
Найчастіше в кулінарії гарбуз використовують для приготування солодких страв і десертів. Але з нього так само добре готувати супи, гарніри, додавати в салати та інші страви замість картоплі. Взагалі, гарбуз – унікальний овоч. Він прекрасно поєднується з будь-якими продуктами. А також фактично не має протипоказань і корисний при багатьох захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
Гарбузово-часниковий зігріваючий суп
- 500 г м’якоті гарбуза
- 1 цибулина
- 2 великі головки часнику
- 150 г кореня селери
- 150 г кореня петрушки
- 1 ст. ложка рослинної олії
- 1,5 л м’ясного бульйону
- щіпка пекучого меленого перцю
- 2 щіпки солі.
Неочищений часник запечіть у духовці при температурі 200°C приблизно протягом 30 хвилин. Гарбуз розділіть на дві частини. Одну частину дрібно наріжте, покладіть в каструлю з бульйоном. Додайте до неї коріння петрушки і селери, посоліть і варіть на повільному вогні протягом 30 хвилин. Коли гарбуз стане м’яким, дістаньте коріння, а гарбуз розімніть виделкою. Сирий гарбуз, що залишився, наріжте кубиками і покладіть в каструлю з супом. Запечений часник очистьте від лушпиння, розімніть і додайте до гарбуза. Наріжте цибулю, обсмажте в рослинній олії до прозорості й додайте в суп. В кінці приготування додайте червоний перець і сіль за смаком.
Суп із запеченого гарбуза і груші
- 1 кг гарбуза
- 2 груші
- 1 червона цибулина
- 2 помідори
- 1,5 л м’ясного або овочевого бульйону
- 2 пера зеленої цибулі
- 2 ст. ложки рослинної олії
- сіль і перець за смаком.
Очистьте гарбуз від насіння і шкірки і наріжте пластинами товщиною приблизно 1 см. Груші також очистьте від серцевини і шкірки і розріжте на чотири частини. Цибулю очистьте і наріжте четвертинками. Помідори поріжте навпіл. Овочі складіть в каструлю, полийте рослинною олією, посипте перцем і сіллю. Добре перемішайте. Деко застеліть пергаментним папером, розігрійте духовку до 200°C і запечіть овочі протягом години. Коли овочі будуть готові, трохи дайте їм охолонути і очистьте помідори від шкірки. Потім перекладіть все в чашу блендера і подрібніть до стану пюре. Перекладіть овочеве пюре в каструлю, додайте бульйон, посоліть, поперчіть і готуйте на повільному вогні протягом 10-15 хвилин.
Рагу
- 1 кг гарбуза
- 3 цибулини
- 2 великих моркви
- 2 болгарських перців
- 5 томатів
- 3 склянки томатного соку
- 1 головка часнику
- 4 ст. ложки рослинної олії
- 2 ч. ложки цукру
- щіпка меленого коріандру
- щіпка солі
- щіпка перцю.
Наріжте овочі невеликими кубиками. У жаровні розігрійте олію. Спочатку викладіть у неї моркву і цибулю, трохи обсмажте. Додайте перець і гарбуз і смажте на середньому вогні протягом 8-10 хвилин. Потім до овочів додайте помідори, томатний сік і коріандр. Накрийте кришкою і тушкуйте на слабкому вогні протягом 30 хвилин. Часник пропустіть через прес і додайте до овочів. За 10 хвилин до готовності посоліть, поперчіть і додайте цукор. Коли рагу буде готовим, зніміть його з вогню, добре укутайте і дайте настоятися протягом години.
КУПИТИ
Макарони під гарбузовим соусом
- 200 г макаронів твердих сортів
- 300 г очищеного гарбуза
- 1 ст. ложка меду
- 2 ст. ложки яблучного оцту
- 100 г твердого сиру
- 3 ст. ложки оливкової олії
- 2 ст. ложки соєвого соусу
- по 1/4 ч. ложки меленого імбиру, коріандру і карі
- щіпка солі.
Гарбуз наріжте кубиками, загорніть у фольгу і запечіть протягом 30 хвилин. Макарони відваріть до готовності. У сковороді розігрійте олію, покладіть у неї прянощі і обсмажте їх протягом 1 хвилини. Потім викладіть до них гарбуз і обсмажуйте ще пару хвилин. Додайте до гарбуза мед, соєвий соус, оцет, все перемішайте, викладіть макарони, накрийте кришкою і протушкуйте 5 хвилин. При подачі на стіл посипте макарони тертим сиром.
Запіканка
- 1 кг гарбуза
- 500 г м’ясного фаршу
- 2 моркви
- 2 цибулини
- 300 г печериць
- 150 г твердого сиру
- 0,5 склянки молока
- 1 ст. ложка майонезу
- 1 ст. ложка рослинної олії
- сіль і перець – за смаком.
М’ясний фарш обсмажте на сковорідці з додаванням рослинної олії до напівготовності. Потім обсмажте нарізані пластинками гриби. Очистьте гарбуз від насіння і шкірки, наріжте тонкими пластинами. Цибулю і моркву очистьте і наріжте кільцями. У форму для запікання, змащену олією, викладіть спочатку шар гарбуза, посоліть і поперчіть, потім покладіть шар цибулі та шар фаршу. Його також слід добре посолити і поперчити. Потім викладіть гриби, моркву і закінчить ще одним шаром гарбуза. Зверху посоліть і поперчіть овочі. Залийте їх молоком, потім змастіть майонезом. Запікайте в духовці, розігрітій до 180°C протягом години. За 10 хвилин до готовності посипте запіканку тертим сиром.
Гарбуз у соусі карі
- 800 г очищеного гарбуза
- 3 ст. ложки рослинної олії
- по 1/2 ч. ложці кумина, коріандру, насіння гірчиці, червоного меленого перцю, чорного меленого перцю та імбиру
- 1 ст. ложка карі
- 500 г томатів у власному соку
- 1 велика головка часнику
- 1/2 пучка кінзи
- сіль за смаком.
Гарбуз наріжте невеликими шматочками. Томати, кінзу і часник подрібніть у блендері. У глибокій сковорідці розігрійте рослинну олію, додайте всі прянощі та просмажте їх кілька хвилин. Потім влийте до них томатне пюре, додайте гарбуз, посоліть і накрийте кришкою. Тушкуйте гарбуз на середньому вогні протягом 20 хвилин. Потім додайте склянку води і готуйте ще 20 хвилин.
Аліна СВЄТЛОВА.
м. Бердянськ Запорізької обл.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Яблучний бенкет
- Мультиварка чи пароварка: що краще?
- Раз картопля, два картопля. І ще приправ трошки…
- Спаржева квасоля: у всіх видах добра