Зміст
- Індичка під сирною скоринкою
- Буженина запечена
- Олів’є з секретом
- Пікантний салат з сиром
- Салат з копченим м’ясом, чорносливом та огірками
- Ананаси у шампанському
- Креативний коктейль
Індичка під сирною скоринкою
- 500 г філе індички
- 2 солодких болгарських перців
- 700 г картоплі
- 100 г сиру
- 3 зубки часнику
- 25 г олії
- перець духмяний горошком,
- сіль,
- перець мелений чорний.
Нарізати філе індички невеликими шматочками та помістити у форму для запікання. Зверху викласти духмяний перець, очищені зубки часнику, поперчити, посолити, залити олією, накрити кришкою й маринувати 20 хвилин. Болгарський перець нарізати соломкою, картоплю – пластинками завтовшки 3-4 мм і викласти поверх індички. Натерти сир і посипати зверху картоплю. Накрити кришкою й поставити на 35 хвилин у заздалегідь розігріту духовку. Запікати без кришки ще 15 хвилин до утворення золотавої сирної скоринки.
Буженина запечена
- 3-4 кг свинини
- 1-2 моркви
- 1 головка часнику
- перець запашний горошком,
- приправа для свинини,
- мелена паприка,
- перець мелений чорний.
Знадобиться свинячий окіст з вийнятою кісткою. Його добре вимити, обсушити паперовими рушниками, в міру посолити, поперчити з усіх боків. По всій поверхні м’яса зробити проколи, нашпигувати чотиригранними брусочками моркви, зубчиками часнику, духмяним і чорним перцем. М’ясо обгорнути целофаном і залишити у холодильнику на 2 дні. Лист для запікання змастити олією, викласти м’ясо, зверху щільно накрити фольгою. У розігріту до 160°С духовку поставити лист і запікати впродовж 2,5 годин. Потім м’ясо перевернути і знову накрити фольгою та запікати ще приблизно 2,5 години. Готовність слід визначати проколюванням м’яса ножем. Якщо сік і м’якоть світлі, а ніж легко проходить крізь м’ясо, значить, буженина готова.
Олів’є з секретом
- 200 г телячого язика
- 200 г телятини
- 2 перепілки
- 2 яйця
- 200 г солоних огірків
- 200 г картоплі
- 20 г зеленої цибулі
- 1 ріпчаста цибулина
- 2,5 ст. ложки оливкової олії
- лимонний сік,
- рослинні вершки,
- сіль та перець.
Спочатку слід відварити цибулю та моркву, додати спеції й зелень. Зварити телячий язик. М’ясо обсмажити на сковорідці. Майонез приготувати власноруч: у посудині змішати два жовтка, лимонний сік, оливкову олію та рослинні вершки і залишити у холодильнику на 20 хвилин.
Почистити відварений язик і порізати кубиками, як і варену картоплю, м’ясо, яйця, цибулю, огірки. Змішати всі інгредієнти у великій посудині, додати оливкову олію та майонез.
Пікантний салат з сиром
- 300 г копченої шинки
- 2 середніх свіжих огірка
- 150 г копченого сиру
- 1 червоний болгарський перець
- майонез,
- зелень кропу або петрушки,
- сіль – за смаком.
Сир нарізати соломкою або кубиками, шинку і перець – тоненькою соломкою, очищені огірки – напівкільцями. Змішати всі інгредієнти і перемастити майонезом. Для естетичності можна прикрасити салат гілочками кропу. Із сіллю треба бути обережним, бо сир і шинка самі по собі містять її у своєму складі.
Салат з копченим м’ясом, чорносливом та огірками
- 200 г підкопченого курячого філе
- 150 г маринованих грибів (печериці)
- 300 г свіжих огірків
- 3 яйця
- 1 жменя чорносливу
- зелень кропу,
- майонез,
- сіль,
- мелений чорний перець.
Копчене м’ясо та огірки нарізати короткою соломкою, гриби – пластинами. Зварені вкруту яйця почистити від шкаралупи та нарізати довільно, промитий чорнослив – соломкою. Якщо він занадто твердий, залити його теплою водою і залишити на 20 хвилин.
Зелень кропу посікти ножем. Порізані інгредієнти викласти у велику посудину. Додати майонез, посолити за смаком, поперчити і все ретельно перемішати. Салат має трішки настоятися і можна смакувати.
Ананаси у шампанському
Крім рому, який має бути на столі у рік Білого Щура, родзинкою можуть стати коктейлі. Вони запам’ятаються небуденним смаком.
- 1 пляшка шампанського
- 1 л білого вина
- 1 ананас свіжий (або банка консервованих плодів)
- 40 мл апельсинового лікеру або наливки
- 40 мл вишневого лікеру чи наливки
- 100-150 г цукру.
Очищений ананас порізати на тонкі дольки, засипати цукром, залити вином, лікером і наливкою. На дві години помістити у холодильник. Після цього у суміш додати шампанське, кілька шматочків льоду. Перед подачею до столу перемішати. Розливаючи коктейль по келихах, у кожний покласти 2-3 шматочки ананаса.
Креативний коктейль
На одну порцію:
- 110 мл мартіні
- 30 мл горілки
- 60 мл виноградного соку
- 2-3 дольки апельсину
- листя м’яти, лід.
У келих налити горілку, додати мартіні та виноградний сік, покласти лід і перемішати. Вичавити сік апельсина, прикрасити коктейль свіжою м’ятою і долькою апельсина.
Віта КОНОВАЛЕНКО.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Різдвяний стіл: від традиційного до оригінального
- А мій хлібчик з гарбузом!
- Вітамінна бомба
- Готуємо обід з гарбуза